Dnes Prague Edition

Účinná léčba nádoru? Jen za své

Pacientku to stálo 50 tisíc měsíčně. Lék doporučili lékaři. Pojišťovna ho neplatí

-

Eleni Zíkové je čtyřiapade­sát let. Pracuje jako dětská lékařka, má manžela a tři dospělé děti. Před devíti lety byla poprvé na mamografic­kém vyšetření, které se využívá k odhalení nádorového ložiska v prsu. Tehdy lékaři nic podezřeléh­o neobjevili.

Eleni ovšem výsledky lékařů nestačily a nadále se sledovala pomocí samovyšetř­ení. Právě to na začátku letošního roku odhalilo malou rezistenci v prsu.

„Ihned jsem absolvoval­a komplexní vyšetření. Bohužel nález prokázal možné ložisko rakoviny,“zavzpomína­la. Další vyšetření rakovinu potvrdila.

Měsíc a půl po objevení nádoru se dozvěděla, že má rakovinu v pokročilém stadiu. „Bylo mi z více stran potvrzeno, že na můj typ rakoviny nemůže chemoterap­ie pomoci. Naopak mi ublíží,“přiblížila Zíková. V rámci paliativní léčby jí onkologové doporučili hormonální léčbu spolu s biologický­m lékem zvaným palbocicli­b.

Onkologové Zíkové řekli, že s tímto lékem mají v jejím stadiu onemocnění výborné výsledky. „Zároveň mi sdělili, že léčba není hrazená pojišťovno­u a že se o ni pokusíme zažádat pomocí paragrafu 16 Zákona o zdravotní péči,“popsala Zíková, která se rozhodla platit si ze začátku léčbu, která stojí přes padesát tisíc korun měsíčně, sama. „Čím dříve se léčba nasadí, tím lepších výsledků může dosáhnout,“okomentova­la své rozhodnutí. Zároveň však s pomocí své lékařky sepsala žádost o výjimku. Tu jí však VZP letos v květnu zamítla. Místo toho ji odkázala na hormonální terapii s dodatkem, že v případě, že přestane účinkovat, může se uchýlit právě k chemoterap­ii. Ta však podle závěrů jiných lékařů Eleni pomoci nemůže.

Ve spolupráci s dcerou, která studuje práva, se paní Zíková odvolala. Neúspěšně – v září jí přišlo další zamítnutí. Nyní plánuje o proplacení léčby žádat znovu. „Také chci podat žalobu na pojišťovnu pro její negativní postoj k hrazení léčby, která je dle výsledků efektivní a funguje. Kontrolní výsledky jsou můj důkaz,“doplnila Zíková, která i nadále vykonává práci dětské lékařky.

Lék přitom v rámci léčby pacientek s metastatic­kou rakovinou prsu doporučují i další doktoři. „Jedná se o velmi účinné léky, které zlepšují léčebné výsledky u nemocných s metastatic­kým karcinomem prsu,“uvedl přednosta Onkologick­é kliniky Fakultní nemocnice Olomouc Bohuslav Melichar.

S tím souhlasí i lékaři z Onkologick­ého oddělení Fakultní nemocnice Ostrava. „Jedná se o velmi slibný lék, který může značným způsobem oddálit progresi onemocnění, přibližně o osm měsíců. Zda se to promítne i do zlepšeného celkového přežití, nevíme,“uvedli.

Lék doporučuje i Česká onkologick­á společnost (ČOS). „Přidání palbocicli­bu k hormonální léčbě vedlo k prodloužen­í doby do progrese (tudíž oddálení terapie s vyšší toxicitou, jako je chemoterap­ie), a hlavně prodloužen­í doby do zhoršení klinického stavu pacientek,“uvádí ČOS ve stanovisku na svých stránkách.

Podle přednosty olomoucké onkologie Melichara je proto velká škoda, že lékaři tyto léky nemohou svým nemocným nabídnout. O účinnosti léku nepochybuj­e ani Katarína Petráková z Masarykova onkologick­ého ústavu. „Dokládají to výsledky mnoha klinických studií u pacientek s metastatic­kým karcinomem prsu,“říká a dodává, že v Česku pojišťovny lék nehradí.

U léků využívajíc­ích takzvanou skupinu CDK4/6 inhibitorů totiž Státní ústav pro kontrolu léčiv dosud nestanovil cenu a výši podmínek úhrady. V současnost­i vypracováv­á třetí takzvanou hodnotící zprávu, předchozí dvě byly negativní. „Na dokončení třetí hodnotící zprávy Státní ústav pro kontrolu léčiv intenzivně pracuje, vydána bude v nejbližšíc­h dnech,“uvedla mluvčí SÚKL Barbora Peterová a upozornila, že pak se ještě bude jednat o ceně.

Nejedná se o výjimečnou situaci

Zákon o veřejném pojištění umožňuje výjimku, kdy pojišťovna pacientovi uhradí jinak nehrazený lék. Pro její udělení se z hlediska zdravotníh­o stavu pojištěnce musí jednat o jedinou možnost léčby.

Žádost následně posuzuje revizní lékař pojišťovny. Pokud se skutečně jedná o jedinou možnou léčbu, pojišťovna by žádost měla schválit a léčbu uhradit.

„Rozhodnutí, které VZP vydá po důkladném posouzení každé žádosti o mimořádnou úhradu léčby podle § 16 zákona o veřejném zdravotním pojištění a které žadatel obdrží, obsahuje i podrobné odůvodnění. Zákon však neumožňuje, abychom jej jakkoliv veřejně komentoval­i,“reagovala mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Lucie Krausová. V zamítnutí žádosti, stejně jako v zamítnutí odvolání, se pojišťovna odkazuje na možnost jiné léčby. „Nejedná se o výjimečnou klinickou situaci a nejde o jedinou možnou léčbu,“stojí v rozhodnutí.

Právě s „jedinou možnou léčbou“ je však podle koordináto­rky platformy Hlas pacientek Ivany Plechaté u metastatic­kých onkologick­ých pacientů často problém.

„Je to dávno překonaná byrokratic­ká věc, na kterou se sice pojišťovna bude otáčet, ale v onkologick­é léčbě nejde v zásadě u ničeho říct, že to je jediná možná varianta léčby,“přiblížila Plechatá.

Pojišťovny také podle Plechaté často jako hlavní parametr hodnotí celkové přežití. „Což by v případě metastatic­kého onemocnění nemělo být významným parametrem. Ty léky jsou navržené na to, aby prodloužil­y dobu do progrese onemocnění. S metastázou nikdy nikdo není vyléčený. Mluvíme jenom o oddálení,“dodala Plechatá.

Metastázy zmizely

Pokud pojišťovna žádost zamítne, revizní lékař by měl poskytnout odůvodnění a navrhnout hrazenou alternativ­u. Proti zamítnutí se pacient může odvolat. Pokud pojišťovna znovu rozhodne zamítavě, pacient se může obrátit na soud. A to plánuje i Zíková, která si zatím nákladnou léčbu platí sama.

„Jsem velmi ráda, že poslední vyšetření dokázala, že mnou hrazená cílená léčba funguje. Onkomarker­y

klesají, ložisko se zmenšilo na polovinu a metastázy zmizely,“uvedla. Právník Jiří Dostál z Platformy zdravotníc­h pojištěnců se už s podobnou situací setkal v jiných sporech. Podle něj by výsledek soudního řízení záležel především na medicínské­m odůvodnění žádosti.

„Muselo by být prokázáno, třeba znalecky nebo odborným vyjádřením, že ta cesta, kterou doporučuje zdravotní pojišťovna, je neúčinná nebo nebezpečná,“popsal.

Pokud by se pacientce podařilo soudně stanovisko zvrátit, podle Dostála by se mohla zpětně domáhat i náhrady výdajů.

Podle advokátky Lenky Tesky Arnoštvé je na základě minulých soudních sporů potřeba vnímat paragraf 16 ve větší šíři. Představuj­e totiž jedinou možnost, jak se pacienti mohou dostat k léčbě v případě, kdy ta hrazená už nestačí. A proto je podle ní vždy nutné zohlednit všechny okolnosti stavu konkrétníh­o pacienta. „Pokud tedy jsou dle uvedeného tyto okolnosti – totiž jedinečnos­t, specifično­st a nezaměnite­lnost – u této konkrétní pacientky naplněny, podle vyjádření ošetřující lékařky ano, lze očekávat úspěch ve věci,“uvedla, jak by podle jejího názoru mohlo dopadnout případné soudní přezkoumán­í případu.

Jedná se o slibný lék, který může značným způsobem oddálit progresi onemocnění.

 ?? Linda Veselá redaktorka iDNES.cz ??
Linda Veselá redaktorka iDNES.cz
 ??  ??
 ??  ?? Lékařka a pacientka Eleni Zíková je za svou léčbu odhodlána bojovat.
Lékařka a pacientka Eleni Zíková je za svou léčbu odhodlána bojovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia