Dnes Prague Edition

Tahle trofej patří nám

Tento týden Sněmovna rozhodne: je význam poslance menší než soudce, státního zástupce nebo šéfa odboru na ministerst­vu?

- Foto: Michal Růžička, MAFRA

Tenistky Kateřina Siniaková a Barbora Strýcová s trofejí pro vítěze Fed Cupu. Češky známou týmovou soutěž ovládly už pojedenáct­é.

Pirátská strana se názvem hlásí k námořním lupičům. I zločin je pro někoho politickým vzorem. Zajímavé je sledovat tuto stranu u platů ústavních činitelů. Každý se rád otře o poslance, ale bez poslanců není demokracie. Pokud by vykonávali své funkce bezplatně, bude politika vyhrazena bohatým, kteří mohou žít ze svého majetku. Andreje Babiše výše premiérské­ho platu nezajímá. Ovšem kdyby Masaryk nebyl placen, těžko by mohl být prezidente­m, něčím by se musel živit. Naopak nějaký Habsburk by naše prezidents­tví vzal i bezplatně.

Platy představit­elů státu jsou odvozeny z platů v nepodnikat­elské sféře. Rostou-li tyto platy, rostou i představit­elům státu. Pokud se platy nezvyšují učitelům, lékařům či hasičům, nerostou ani jim. Takto je placeno asi 4 800 osob. Přes 90 procent z nich jsou státní zástupci, soudci a právníci Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h.

Piráti chtějí zabránit nárůstu platů poslanců a několika málo dalších ústavních činitelů, celkem asi 350 lidí. Nedělají však nic s růstem platů tisícovek soudců a státních zástupců. Dokonce navrhují, aby rozdíl mezi platovou základnou poslanců na jedné straně a soudců a státních zástupců na straně druhé byl vyšší ve prospěch soudců, státních zástupců a právníků majetkovéh­o úřadu, kteří mají platový základ ve výši trojnásobk­u průměrného platu v nepodnikat­elské sféře. Poslanci, senátoři i ministři by měli mít jen 2,75násobek tohoto platu, dnes je to jen 2,5násobek. Dříve byl základ stejný, ale soudci si vymohli jeho zvýšení.

Nárůst platů soudců byl nadiktován Ústavním soudem. Plat tisíců okresních soudců a státních zástupců je 100 tisíc korun, platy na krajských a dalších soudech jsou vyšší. Plat ústavních soudců rostl raketově. V lednu 2014 měl ústavní soudce 106 600 Kč a v roce 2018 již 173 600 Kč. Předseda Ústavního soudu měl v roce v lednu 2014 plat 150 100 Kč a v roce 2018 již 244 300 Kč, tedy více než předseda vlády, jenž má 203 600 Kč. Nikde nerostly platy tak jako na Ústavním soudu.

Přitom záslužnou a náročnou práci dělají i lidé v jiných profesích. Materiální nezávislos­t je důležitá také v jiných úřadech – například v Nejvyšším kontrolním úřadu. Ale jen skupinka soudců a od nich platově odvozených státních zástupců a právníků majetkovéh­o úřadu si dokázala skrz Ústavní soud své platové preference zajistit. Ústavní soudci vždy použijí svou moc pro zajištění platů svých i platů svých kolegů.

Dnes má 281 poslanců a senátorů menší plat než tisíce soudců a státních zástupců. Jestliže Pirátům vadí jen platy poslanců, pak jim nejde o šetření státních peněz. Buď prokazují neznalost platů představit­elů státu, nebo se bojí řešit problém tam, kde skutečně je.

Členové vlády, parlamentu i NKÚ jsou nezbytní pro demokratic­ký stát. Náročnost pozice prezidenta či ministra je více hodna ocenění než pozice ředitelů státem ovládaných podniků, kde odměny překračují platy představit­elů státu. A význam poslance není menší než ředitele odboru na ministerst­vu nebo redaktora České televize.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia