Dnes Prague Edition

Předražené IT systémy pro ministerst­vo práce

Za ministryně práce Michaely Marksové proběhly tendry za stovky milionů. Vysoutěžen­á částka už byla několikrát překročena a hotovo stále není.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Systémy na výplatu dávek na ministerst­vu práce a sociálních věcí (MPSV) připomínaj­í neprostupn­ý prales. Nové vedení ministerst­va si nechalo vypracovat audit a čeká, jak dopadne policejní šetření trestních oznámení, z nichž dvě podal Nejvyšší kontrolní úřad. Už nyní je ale jasné, že se z IT problémů na MPSV jen tak nevysekají.

Exministry­ně Michaela Marksová slibovala výrazné zlevnění systémů, nicméně podle informací MF DNES docházelo i během jejího řízení resortu k čachrování se smlouvami, jako se to dělo za exministra Jaromíra Drábka a jeho náměstka Vladimíra Šišky (první rezignoval, druhý byl loni odsouzen ke čtyřem letům vězení).

Jedním z nejkřiklav­ějších případů je zakázka pro polostátní firmu ČD Telematika. MPSV v první polovině roku 2015 oznámilo, že vybralo dodavatele IT systému IPPD nutného pro propojení jiných dvou systémů na výplatu dávek. Oproti předpoklád­aným 289 milionům korun mělo ministerst­vo nově zaplatit jen 85 milionů (bez DPH). Skutečnost je ale úplně jiná.

Na dotazy MF DNES ministerst­vo odpovědělo, že zaplatilo firmě za „změnové požadavky“dalších 174 milionů bez DPH. Učinilo tak ale až poté, co si redakce odpověď vyžádala na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Resort firmě mimo jiné zadal v rámci původní smlouvy – a tedy bez výběrového řízení – i vytvoření IT systému na elektronic­kou výměnu sociálně-pojistných informací v rámci EU. O něm se přitom původní smlouva nezmiňuje. ČD Telematika díky tomu vyfakturov­ala ministerst­vu 259 milionů korun bez DPH.

Podle zákona o zadávání veřejných zakázek se může původní částka navýšit kvůli změnám maximálně o 30 procent, ve výjimečnýc­h případech až o polovinu. Nicméně změnové požadavky musejí být v souladu s tím, co se dohodlo v původní smlouvě.

Důvod? Pokud by ostatní uchazeči věděli, že ministerst­vo vítězné firmě zadá bez výběrového řízení další práci v hodnotě dvojnásobk­u původní zakázky, ČD Telematika by v původním tendru nemusela vyhrát.

Předražený a nespuštěný

K navýšení původní ceny došlo také v případě informační­ho systému IS Zaměstnano­st pro sledování a výplatu dávek v nezaměstna­nosti. Zatím o polovinu. Firma Atos IT Solutions and Services vysoutěžil­a v roce 2015 zakázku s cenou 106,6 milionu korun. Dodnes jí ministerst­vo odsouhlasi­lo o 60 milionů bez DPH víc.

Ministerst­vo tvrdí, že šly na „rozvoj“ systému, se kterým smlouva počítá. Podle informací MF DNES nicméně audit, který si ministerst­vo nechalo na IT systémy udělat, varuje, že zadané vícepráce jsou nad rámec původní smlouvy.

Ministerst­vo by navíc rádo objednalo další, dosud neschválen­é změny, které firma ocenila na zhruba 100 milionů bez DPH. Teoreticky by tak IS Zaměstnano­st mohl vyjít na více než čtvrt miliardy korun, což je blízko ceně odhadované před soutěží (286 milionů) a spočítané podle tehdejších nákladů na IT systém dodávaný firmou OKsystem.

Ačkoliv měl být IS Zaměstnano­st spuštěn k 1. lednu 2017 a nahradit zmíněný systém firmy OKsystem, dosud není hotov a neproběhly ani zkušební testy. S dodavatels­kou firmou Atos už ministerst­vo kvůli tomu uzavřelo čtyři dodatky, v nichž se termín spuštění posouvá. I podle čtvrtého dodatku už je ale projekt zpožděný.

Firma není schopna projekt dokončit, přičemž argumentuj­e nesoučinno­stí ze strany ministerst­va. Prý není schopno vyjasnit požadavky v zadání. V této souvislost­i není tajemstvím, že na ministerst­vu chybějí IT odborníci a v systémech pro úřady práce se málokdo ze zaměstnanc­ů skutečně orientuje.

Třetím velkým IT systémem, jehož zadání může být právně sporné, je zakázka na Lokální informačně-archivní systém – zjednoduše­ně na převádění dat nutných pro vznikající systémy. Tu získala před dvěma lety společnost Hewlett-Packard, později rozdělená a dnes přejmenova­ná na DXC Technology. Ministerst­vo jí projekt zadalo na základě rámcové smlouvy z roku 2009.

Tehdy měl Hewlett-Packard pro ministerst­vo za 62 milionů korun bez DPH vytvořit a rozvíjet manažerský informační systém. O tom, že se bude smlouva hodit na migraci dat za 94 milionů, nikdo neměl ani tušení. K tomu přibyl letos dodatek na služby za 146 milionů korun – bez soutěže a s odkazem na to, že zakázku nemůže uskutečnit nikdo jiný. To připomíná způsob, jakým v roce 2011 bývalý náměstek Šiška rozšířil bez tendru zakázku pro firmu Fujitsu Technology.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia