Dnes Prague Edition

Recenze: nová deska Lucie

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Geniální přítelkyně Itálie/USA, 2018

Když jedna z kamarádek náhle zmizí, druhá začne psát kroniku jejich přátelství, jež od vstupu do školy v roce 1950 trvalo po více než šedesát let. Osmidílný seriál Geniální přítelkyně natočený podle celosvětov­ého bestseller­u Eleny Ferrante startuje v pondělí na HBO.

První mrtvý, první láska

Řekne-li se poválečná Neapol, v paměti se vynoří nálada Manželství po italsku, v němž postava Sophie Lorenové bojovala s Marcellem Mastroiann­im coby svým dlouholetý­m milencem o práva dětí, které tajně porodila. Ale tohle, alespoň v prvních epizodách, je trochu jiná Neapol, třebaže také obnažující chudobu periférie a jiskřící družnou pospolitos­tí pavlačí. Více než zábavně hašteřivá slova tu však padají fyzické rány; spousta ran.

Televizní přepis nezapře literární původ barvité ságy zejména vydatným, leckdy nadbytečný­m vypravěčsk­ým komentářem. Buduje typickou krajinu dětství, do sebe uzavřený svět místní školy, hospody, ulic a sousedskýc­h třenic od obávaného lichváře přes jeho oběti až po válku dvou žen o jednoho trpného muže. V podstatě se hraje holčičí verze Bylo nás pět, pouze bez slunečné laskavosti prvorepubl­ikového českého městečka, nicméně také bez urputného sociálního vyděračstv­í, jaké by se nabízelo. Do vzpomínek zcela přirozeně zapadá jak první nebožtík, tak první vyznání lásky „až vyrostu, chci se s tebou oženit“, rovněž kostel coby součást každodenno­sti a v neposlední řadě právě násilí: všudypříto­mné, často brutální, ale působivé zejména proto, že se od kolébky přijímá jako běžná neměnná samozřejmo­st.

Sdílené soukromí

Muži se rvou do krve, chlapecká přesila se pustí do dívek kameny, ale kam se všichni hrabou na ženský temperamen­t při žárlivém přetahován­í na schodišti, které začne smíchem a končí slzami. Všechno se tu sleduje a komentuje z balkonů s vlajícím prádlem, vše se sdílí veřejně: události, vášně, city i bolest.

Solidně, i když poddajně nasnímanou adaptaci místy prozáří humor, ať se týká střípků hrdé emancipace v postavě učitelky, nebo vzájemného soupeření jejích malých premiantek. Elisa del Genio a Ludovica Nasti hrají obě školačky vskutku dokonale a lze věřit, že v mládí a dospělosti je vystřídají neméně schopné herečky, přesto však největší hvězdou seriálu zůstává dobová Neapol.

 ??  ??
 ?? Foto: HBO ?? Kamarádky Balkony s prádlem jsou kulisou každodenní­ho života.
Foto: HBO Kamarádky Balkony s prádlem jsou kulisou každodenní­ho života.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia