Dnes Prague Edition

Vítězná generálka s Polskem

Vracejí se lepší fotbalové časy? Už to tak vypadá. Češi vyhráli 1:0 v Polsku.

-

Na strmých tribunách fotbalovéh­o chrámu v Gdaňsku se nejprve prozpěvova­lo. Téměř 35 tisíc lidí se těšilo, jak polská družina rozmetá muže v červeném.

Jenže ouha. Po půlhodině už to začínalo lehce šumět. A v 52. minutě? To jste měli slyšet ten pískot.

Levý záložník Jankto zadrobil krok, aby nepokazil příležitos­t, která se mu naskytla. Kdyby minul prázdnou branku, musel by se hanbou propadnout.

Ta akce si zasloužila gól a národní tým si včera zasloužil uspět. Polsko – Česko 0:1. Překvapivé vítězství v přípravě nelze přeceňovat, ovšem zodpovědný výkon naznačil, že nová éra by mohla přinést daleko víc svěžesti a radosti než předešlé dva roky.

„Je to povzbuzení. Jdeme krůček po krůčku zpátky nahoru. Cítím, že mužstvo má zdravý charakter. Viděli jste, jak hráči padali do střel?“pravil trenér Jaroslav Šilhavý.

Ano, viděli. Bylo to znamení, že hráčům není lhostejné, jak přátelák dopadne. „Za odměnu, že jsme se odevzdali, jsme dostali vítězství,“přikývl stoper Ondřej Čelůstka.

Reprezenta­ce rozhodně nebude podobně kvalitní soupeře přehrávat, v míčové technice má mezery, taky chybí větší konkurence a špičkové osobnosti z velkých klubů, ovšem po stránce týmového pojetí, zodpovědno­sti a hlavně motivace došlo k podstatném­u progresu.

Další zápas se chystá už na pondělí do pražského Edenu, kam k federálním­u derby přijedou Slováci.

Uznejte, že Šilhavého tým by si v závěrečném utkání Ligy národů zasloužil, aby fanoušci přišli a ocenili, kam se za poslední týdny posunul. Kromě toho jde také o zachování příslušnos­ti ve druhé divizi, takže mužstvo potřebuje podpořit.

Po konci kouče Karla Jarolíma se hrálo třikrát a pokaždé venku. Bilance? Dvě výhry a jedna porážka. To je hodně slušné, viďte?

„Za pana Jarolíma to byl trochu chaos,“troufl si na srovnání Jakub Jankto. Vyznělo to nekompromi­sně, ale ta změna je očividná. Vyčistila se atmosféra v šatně, což zároveň přineslo daleko poctivější přístup na hřišti. V Polsku udržel národní tým čisté konto, což se mu povedlo teprve podruhé v roce 2018.

Brankář Pavlenka zaslouží pochvalu za klid i řadu důležitých zákroků. Obranná linie s podporou dvou štítových záložníků odolala polským nájezdům a útok se dočkal klíčového úspěchu. Gól zahájila mazaná Dočkalova přihrávka na rozběhnuté­ho Schicka, který ustál důraz stopera Bednareka, nezpanikař­il a levačkou zkusil přehodit gólmana. Nepovedlo se, protože Skorupski střelu reflexivně vyrazil, ovšem Jankto měl snadnou práci – 0:1!

A víte, že Jankto je v Sampdorii Janov spíš do počtu (na podzim odehrál jen 152 minut)? V reprezenta­ci

naopak patří do základní sestavy. I podle toho poznáte, že trenér pomalu odkrývá karty, s kým chce rozehrát budoucnost, čili kvalifikac­i o mistrovstv­í Evropy 2020.

S Kadeřábkem, Dočkalem, Součkem, Schickem, ale taky s Čelůstkou, Pavelkou nebo Vydrou, kteří pod minulým trenérem do výběru nepatřili. Mimochodem, když včera po pauze naskočili zkušení Darida a Gebre Selassie, odehráli rovněž solidní part, takže o nich nelze říct, že by měli být náhradníky.

Češi začali u Baltského moře zhurta. Hned ve 20. vteřině vyhrál Schick hlavičkový souboj a Jankto jedovatě pálil. „Roztahujte hru do křídel. Tlačte se dopředu,“gestikulov­al Šilhavý od lajny. Bylo zřejmé, že nechce čekat, co na těžkém terénu předvedou Poláci.

Velké šance se dostavily před přestávkou. Nejprve se Schick s Vydrou proťukali skrz obranu, Schick přihrál přes hlavu a Vydra střílel halfvoleje­m. Těsně vedle. Za chvíli Souček nastavil nohu do nepřesné Pavelkovy rány a div neskóroval. Smutně klekl a schoval hlavu do dlaní.

Polský favorit byl nepřesvědč­ivý, dokázal zabrat jen v některých pasážích. To pak pod střechou rezonoval mohutný pokřik: „Polska! Polska!“Jenže k vyrovnání se domácí nedostali. Jednak kvůli skvělému brankáři Pavlenkovi a v 55. minutě kvůli rozbitému hřišti. Snajpr Lewandowsk­i, nejlepší střelec polských dějin, byl po centru z křídla úplně sám a stačilo mu uklidit míč. „Jen jsem se modlil, ať se něco stane,“přiznal Jiří Pavlenka. A stalo se. Míč se odrazil od drnu a polskému vůdci proklouzl mezi nohama.

A tak si česká reprezenta­ce odváží velmi hřejivou výhru.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Rozhodl Jakub Jankto, střelec vítězného gólu, při jednom z pokusů pálí přes bránícího Roberta Lewandowsk­ého.
Foto: ČTK Rozhodl Jakub Jankto, střelec vítězného gólu, při jednom z pokusů pálí přes bránícího Roberta Lewandowsk­ého.
 ?? reportér MF DNES v Polsku ?? Jan Palička
reportér MF DNES v Polsku Jan Palička

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia