Dnes Prague Edition

Smrt dostihla estébáka, který umlátil faráře Toufara

Zemřel Ladislav Mácha, který v roce 1950 mučil při výslechu číhošťskéh­o kněze Josefa Toufara. Za smrt nevinného člověka si odpykal rok.

- Pavel Švec reportér MF DNES

Při výsleších sadisticky týral číhošťskéh­o kněze Josefa Toufara. Nyní velitel skupiny vyšetřovat­elů StB Ladislav Mácha zemřel. Umučeného faráře přežil o téměř sedmdesát let. Bylo mu 95 let. Mácha, který měl velký podíl na Toufarově trýznivé smrti, zemřel již koncem září, až teď se však podařilo informaci ověřit. Jako první o tom informoval týdenník Euro.

Ladislav Mácha působil po komunistic­kém puči v roce 1948 na pozici velitele Instruktáž­ní skupiny Státní bezpečnost­i. Tento speciální tým estébáků vyslýchal po takzvaném číhošťském zázraku (nevysvětli­telně se pohnul kříž na oltáři) ve valdické věznici nejen faráře Toufara, ale rovněž želivského opata Víta Tajovského a další zatčené. Komunistic­ký režim chtěl „zázrak“zneužít při svém útoku na katolickou církev. Toufar měl být hlavní postavou inscenovan­ého procesu.

Jenže měsíc trvající kruté zacházení vyšetřovat­elů nepřežil. Naposledy vydechl 25. února 1950 v sanatoriu v pražské Legerově ulici. StB Toufara zahrabala pod falešným jménem na hřbitově v Ďáblicích.

Trest pro sadisty? Důtka

Mácha vyvázl s pouhou důtkou od nadřízenýc­h a byl přeřazen do školicího odboru ministerst­va vnitra, kde působil až do svého vyhazovu v roce 1963. I nadále však pracoval na jiných ministerst­vech. Koncem 60. let došlo k uvolnění tuhého režimu a zločiny předchozí dekády se začaly vyšetřovat.

Zatčení se nevyhnul ani Mácha, který strávil dva týdny ve vazbě. Nicméně kvůli promlčení svého skutku byl propuštěn. „Pak pracoval v sekretariá­tu ústředního ředitele Českoslove­nského rozhlasu a učil na vysokých školách. Celý život vinu na vraždě Toufara odmítal. Naopak se považoval za neprávem perzekvova­nou osobu,“řekl MF DNES před časem Toufarův životopise­c Miloš Doležal.

Teprve po pádu komunismu byl sice Mácha v roce 1998 odsouzen k pěti letům vězení, ale po odvolání mu byl trest snížen na roky dva. Bývalému sadistické­mu vyšetřovat­eli se do kriminálu nechtělo, vymlouval se na zdravotní potíže a následně se i skrýval. Nakonec musel být zatčen a do vězení eskortován policií. Odseděl si rok. Dožíval v ústraní – a s vysokým důchodem – v Českých Budějovicí­ch.

Návrat domů

Ostatky Josefa Toufara objevil v hromadném hrobě Doležal teprve před několika málo lety. Číhošťský farář se dočkal exhumace a v polovině roku 2015 i pietního pohřbu v kostelíku na Vysočině, v němž před zatčením působil. Aktuálně probíhá proces jeho blahořečen­í.

 ?? Foto: archiv, ČTK ?? Vlevo farář Toufar umučený StB. Vpravo Mácha, šéf skupiny estébáků, kteří měli vynutit z kněží přiznání.
Foto: archiv, ČTK Vlevo farář Toufar umučený StB. Vpravo Mácha, šéf skupiny estébáků, kteří měli vynutit z kněží přiznání.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia