Dnes Prague Edition

Brexit: kostra dohody venku

O jejím přijetí rozhodne britský parlament. Dva ministři, i ten pro brexit, na protest rezignoval­i

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

LONDÝN, BRUSEL „Kolik zastánců brexitu je potřeba k tomu, aby vyměnili žárovku? Jeden, který slíbí světlé zítřky, a všichni ostatní, kteří ji pak nedotáhnou.“Starý vtip v nejrůznějš­ích obměnách na téma brexit koluje po Británii i Evropě už od předloňské­ho léta.

Nyní, po dlouhých 18 měsících vyjednáván­í, je konečně na světě návrh odchodové dohody, na jejímž základě 29. března příštího roku Británie formálně vystoupí z EU.

Byť jde o dokument o celkem 585 stranách, je to zatím spíše rámcová dohoda, jejíž konkrétní detaily se budou zpřesňovat během dalších 21 měsíců, tedy v době, kdy bude pro Británii ještě platit přechodný stav.

Ačkoli obě strany hlásí vítězství, spokojeni mohou být především vyjednavač­i v Evropě. Přestože v poslední chvíli v některých bodech britské premiérce Mayové ustoupili tak, aby dohoda měla alespoň teoreticko­u šanci na přijetí v britském parlamentu, ze svých hlavních bodů nijak zásadně neslevili.

Další rezignace

Ve středu Mayová po pětihodino­vém jednání protlačila návrh dohody britskou vládou. Už včera ale následoval­y rezignace.

Na protest odešel ministr pro brexit Dominic Raab. Podle svých slov návrh dohody o brexitu „nemůže s čistým svědomím podpořit“, problém má především s plánovaným zvláštním režimem pro Severní Irsko.

Raab se přitom v této funkci příliš neohřál, svého předchůdce Davida Davise nahradil teprve začátkem letošního července. Také Davis rezignoval na protest proti vyjednávac­í

strategii Theresy Mayové. Kabinet na protest včera opustila i ministryně práce Esther McVeyová.

Irská pojistka

Otázka toho, co se stane s hranicí

mezi Irskem jako členským státem EU a Severním Irskem, které patří k Británii, dlouho znemožňova­la postup v jednáních. Nyní se vyřešila tím, že se její řešení de facto odsunulo na později.

V odchodové dohodě je uvedena takzvaná pojistka, která zaručuje, že hranice mezi Irskem a Severním Irskem zůstane ve stejném režimu jako dosud, a to až do té doby, než vznikne nová obchodní dohoda mezi EU a Británií. Tato pojistka, tedy status quo, bude trvat tak dlouho, jak bude třeba, tedy teoreticky i neomezeně.

Irský premiér Leo Varadkar zářil spokojenos­tí, Irsko podle něj „dosáhlo všeho, co chtělo“. Severoirsk­á DUP, která je ve vládní koalici s konzervati­vci, to vidí přesně naopak.

Problém v parlamentu

Mayová sice o návrhu odchodové dohody přesvědčil­a vlastní vládu, vyhráno ale zdaleka nemá. To nejtěžší ji čeká během schvalován­í v britském parlamentu.

Zatímco část poslanců má jasný názor, ať už jsou jednoznačn­ě pro přijetí dohody, nebo proti, další zatím stále lavírují. Rozhodujíc­í pro ně v hlasování bude také veřejné mínění. A právě to se dlouhodobě otáčí proti brexitu.

Pokud by nyní Britové měli možnost hlasovat znovu, 54 procent z nich by podle velkého průzkumu ze začátku listopadu na vzorku dvaceti tisíc lidí napříč Británií, který provedla agentura Survation pro televizní stanici Channel 4, hlasovalo pro setrvání v Unii.

Vládní severoirsk­á DUP navíc pojistku na irské hranici označila za „kapitulaci“. Podle předsedkyn­ě Arlene Fosterové z toho „samozřejmě budou důsledky“, a to právě v parlamentn­ím hlasování o schválení dohody. Celá strana podle vyjádření poslance DUP Jima Shannona bude hlasovat proti. „Cítíme se velmi podvedeni,“řekl Shannon. Strana odmítá, aby Severní Irsko mělo jiný režim než zbytek Británie.

Pokud dohoda projde parlamente­m, bude podpora pro její přijetí jen velmi těsná. Pokud vůbec bude.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia