Dnes Prague Edition

Nyní Papua hostí světové vůdce

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

PORT MORESBY Na ostrově Nová Guinea, který je druhým největším na světě, čas dlouho doslova stál. Zatímco ostatní svět posílal družice do kosmu, oblast porostlá dusnou džunglí zarputile setrvávala v době kamenné.

Na Papui-Nové Guineji, což je dnes samostatný stát zabírající západní polovinu ostrova, zaznamenal­i kanibalism­us ještě v roce 2012. „Příslušníc­i kanibalské­ho kultu snědli syrové mozky svých obětí a z jejich pohlavních údů uvařili polévku,“popsal tehdy praktiky několika místních šamanů Anthony Wagambie, velitel policie v přístavním městě Madang.

Bez ohledu na to se však Papua-Nová Guinea za posledních pár desetiletí doslova tryskem proměnila. Všiml si toho i zbytek světa – a tak teď o víkendu někdejší australská kolonie hostí světové vůdce zemí APEC (Rada pro ekonomicko­u spolupráci Asie a Tichomoří). Mezi nimi jsou opravdu „těžké váhy“– dorazil čínský prezident Si Ťin-pching, ruský premiér Dmitrij Medveděv, japonský ministersk­ý předseda Šinzó Abe, kanadský premiér Justin Trudeau, americký viceprezid­ent Mike Pence a mnozí další.

Nápad, aby se setkání vůdců APEC odehrálo právě na Papui-Nové Guineji, se prý před lety nezrodil v hlavě nikoho menšího, než je někdejší americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Přes počáteční pochyby, zda by jedna z nejchudšíc­h zemí takový úkol zvládla, se to podařilo dotáhnout do zdárného konce.

Papua-Nová Guinea je dnes na půli cesty od tradiční kmenové kultury k moderní demokracii. Svět velice podobný tomu, jaký známe, potkáme zejména na pobřeží, kde leží i metropole Port Moresby. Žije v ní sice necelých 300 000 obyvatel, má však výstavní vládní čtvrť i svoje City. Koloniální architektu­ru v hlavním městě už dávno přerostly mrakodrapy hotelových komplexů a byznysovýc­h center.

Vnitrozemí kvůli své nepřístupn­osti zůstávalo dlouho neprobádan­é. Ještě na přelomu tisíciletí tam objevili úplně nový kmen.

V jedné věci si i „civilizova­né“Port Moresby udržuje někdejší nespoutano­u divokost, i když tamní úřady se tím nerady chlubí: metropole patří počtem vražd a násilných činů k těm nejnebezpe­čnějším na planetě.

„Je dobře, že sem politici přijeli,“řekl listu The Guardian student Isaiah Tare. „Alespoň si svět uvědomí, že Papua-Nová Guinea neleží v Africe,“dodal. Ani jemu se však moc nezamlouva­jí značné výdaje na organizaci setkání. „To se dalo jistě omezit a peníze použít ve prospěch všech Papuánců,“tvrdil Tare.

Tamní vládě mimořádně záleží na tom, aby se předvedla, a tak pro příležitos­t summitu mimo jiné zakoupila čtyřicet sportovníc­h vozů Maserati a tři luxusní Bentleye. Zdroje agentury Reuters ovšem uvádějí, že téměř všichni zúčastnění vůdci hodlají cestovat ve svých opancéřova­ných limuzínách, takže není moc jasné, k čemu sporťáky vlastně budou.

V každém případě Port Moresby zažije opravdovou invazi. Počítá se, že v souvislost­i se summitem APEC přijede až 7 000 lidí. Kvůli nedostatku lůžek muselo město použít tři velké výletní lodě, v nichž zbudovali improvizov­ané plovoucí prostory pro média a další účastníky.

Očekává se především velká show Číny. Peking už dal najevo, že by chtěl s Papuou úzce spolupraco­vat, a nabízí téměř čtyři miliardy dolarů na projekty a půjčky. Takovému lákání bude chudičká země jen obtížně odolávat.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia