Dnes Prague Edition

Akce Black Friday utahují obchodům smyčku kolem krku

-

Od pondělí 19. listopadu začnou u některých obchodníků výprodeje na tzv. černý pátek. Řada e-shopů však ve snaze zvýšit tržby rozjela slevové akce nazvané Black Friday již na konci října. Černý pátek letos připadá na 23. listopadu.

Podle odborníka na marketing si obchody slevovým maratonem snižují marže. „Z dalšího prodlužová­ní či opakování Black Friday během roku nevede cesta zpět. Zákazníci budou slevy příště očekávat, což může směřovat k ještě nižším maržím. Stane se to, že lidé budou nakupovat jen ve výprodejov­ých dobách,“uvedl ředitel Marketingo­vého institutu Tomáš Poucha.

Jednou sleva, vždycky sleva

Český trh je podle něho citlivý na slevy a akce všeho druhu – ale je jich tolik, že si tím obchodníci utahují smyčku kolem krku. Prodejci v ČR si tak dlouhodobě kazí ceny i marže a nepřinášej­í zákazníkům nic, co by mohlo opodstatni­t vyšší cenu, upozornil Poucha.

„Na jednu stranu je to vstřícný tah směrem k zákazníkům, aby nabídky opravdu mohli využít, na druhou stranu to jen potvrzuje problémy obchodníků, kteří se neumějí odlišit a zaujmout jinak než poskytnutí­m slevy, v tomto případě dokonce dlouhodobé slevy. Považuji za důkaz zmaru, že i některé skutečně velké e-shopy věnují Black Friday třeba celý měsíc,“dodal.

Například Mironet, Alza.cz, Mall.cz či TSBohemia rozjely slevové akce s výrazným předstihem. Podle Alza.cz, který pořádá slevové akce Black Friday několikrát ročně, je poptávka zákazníků vysoká.

„Postupem času byla akce prodloužen­a a na četné prosby i během roku opakována. Nárůsty tržeb jsou nyní v řádu vyšších desítek procent oproti běžným týdnům,“uvedla mluvčí Alza.cz Patricie Šedivá. Podle ní obchod do aktuálních slev zařadil 2 500 produktů. Největší poptávka je po elektronic­e.

Mall.cz na začátku listopadu uvedl, že v rámci marketingo­vé akce „Největší Black Friday“koupili zákazníci za prvních 14 dní zboží za více než půl miliardy korun. Na celý listopad připravil internetov­ý obchod tisíce zvýhodněný­ch nabídek, které postupně uvádí.

Sleva je často menší, než se zdá

Někteří obchodníci černý pátek však stále dodržují na konci listopadu. Podle manažerky centra Freeport Fashion Outlet v Hatích Anny Karáskové si zákazníci na akci zvykli a očekávají, že obchodníci během ní nabídnou nižší ceny. „Na druhou stranu však nechceme tuto akci nadužívat, a proto poběží v prodejnách většinou jen od pátku do neděle 25. listopadu,“dodala.

Loni dosáhl obrat tuzemských e-shopů v posledním listopadov­ém týdnu během slevových akcí na tzv. černý pátek téměř čtyř miliard korun, uvedla Asociace pro elektronic­kou komerci. Průměrná sleva v e-shopech byla podle Heureka.cz jen 17 procent proti často inzerovaný­m desítkám procent.

Černý pátek je pro americké maloobchod­níky obvykle nejrušnějš­ím dnem v roce. Podle tržeb patří k největším nákupním dnům a zahajuje hlavní předvánočn­í nákupní sezonu. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia