Dnes Prague Edition

Budoucnost bez živočišnýc­h hnojiv

- — Iveta Šedová

Ráda bych reagovala na názor Užitková zvířata jsou tu i pro vegany Tomáše Horniga. Zemědělská půda na většině území Česka je již dávno zničená, a to vinou intenzivní­ho využívání. Intenzivní způsob obdělávání půdy a pěstování monokultur ničí její přirozenou schopnost akumulovat a zadržovat vodu v krajině, proto se musí přihnojova­t uměle. Kvůli přívalovým dešťům způsobeným klimatický­mi změnami dochází k erozi a k vysoušení půdy, která není schopna vzít si potřebné živiny ani z průmyslový­ch hnojiv.

Průmyslová hnojiva jsou přitom nejčastějš­ím způsobem hnojení u nás, protože kejda vznikající při intenzivní­ch chovech bez podestýlky se k tomu téměř nikdy nemůže použít – bez slámy je příliš intenzivní až toxická, a zpracovává se proto v bioplynový­ch stanicích. Běžně se tedy v zemědělstv­í využívají především organická hnojiva, ne hnůj od zvířat z chovů. Hnojiva jsou přitom odplavován­a do spodních vrstev, proto se musí dodávat opakovaně. Živočišná výroba je tedy příčinou, ne léčbou mrtvé půdy.

Stájová hnojiva může přitom kompletně nahradit kombinace rotačního systému a zeleného hnojení (hlavně jetel a vojtěška). Jestliže skončíme s pěstováním monokultur (opět jde nejčastěji o kukuřici a řepku na výkrm hospodářsk­ých zvířat) a budeme pěstovat na jednom poli různé druhy rostlin, půda se bude postupně uzdravovat. Již po pár letech šetrného přírodního hospodařen­í se mrtvá půda obnoví a ožije mikroorgan­ismy, které ji samovolně hnojí tak, že lze dosáhnout podobných výnosů jako při umělém hnojení, a navíc s minimem vynaložené­ho úsilí. Abychom se dostali ze začarované­ho kruhu ničení půdy a hnojení, je tedy nutné začít omezovat konzumaci masa a dalších živočišnýc­h produktů, protože současný zemědělský systém, který už tak zničil většinu zdravé půdy po celém světě, je trvale neudržitel­ný.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia