Dnes Prague Edition

Až Trump odejde, hrozí republikán­ům průšvih

-

Volební „válka“v USA skončila, takže je možné se v klidu podívat na výsledky a zjistit, co přinesla. Demokraté i Donald Trump mají jasno. Obě strany se označily za vítěze a dokázaly najít výmluvy, proč si v Senátu udrželi většinu republikán­i a ve Sněmovně reprezenta­ntů ji ztratili.

Šlo přitom o klasickou remízu. Do budoucnost­i však mohou s větší jistotou kráčet demokraté. Stačí se podívat na republikán­ské vítěze – jde většinou o lidi, které zaštítil svou aurou Donald Trump a dobře šlapající ekonomika. Super, mohl by někdo říct, prezident rozumí svým konzervati­vním voličům a okolo osmdesáti procent z nich ve všech průzkumech jasně říká: To je náš muž. Takže skvělé souznění.

Jenže to jsou jen voliči republikán­ů, které uhranulo showmanské představen­í kouzelníka se slovy, který jim slibuje návrat věcí, které se vrátit nemůžou. V překladu jde hlavně o bílé voliče spíše z venkovskýc­h oblastí, ke kterým se nově připojili i někteří chudší lidé, kteří dřív volili Obamu.

S republikán­y se však v USA jasně identifiku­je jen čtvrtina lidí na rozdíl od třetiny, která se označuje za demokraty. Proto potřebují i nerozhodné a ty ztrácejí, protože jim nevyhovuje Trumpův konfrontač­ní styl, který sází na nejnižší lidské pudy a strach.

To ještě nemusí znamenat, že Donald Trump nevyhraje příští prezidents­ké volby v roce 2020. On totiž opravdu dokáže dobře číst zájmy svých voličů a vybudit je k aktivitě. Oni si cení jeho pozornosti, přímo po ní baží. Takže pokud nedorazí k urnám dost „naštvaných“demokratů, mohlo by mu to stačit.

Budoucnost Republikán­ské strany to však neřeší. Ta nemůže stát a padat s jedním člověkem. Vždy platilo, že v ní proti sobě šlo několik proudů, které se na důležitých zákonech nějak dohodly. Jenže se smrtí senátora Johna McCaina jako by symbolicky strana tuto svou schopnost ztrácela.

Voliči, které se Trumpovi povedlo přivést ke kongresový­m volbám, přehlíželi jeho umírněnějš­í republikán­ské odpůrce, kteří při hlasování spíše propadli. Naopak nechali projít vyhraněněj­ší osobnosti, které se stále více vzdalují pomyslnému politickém­u středu, k němuž vždy shlížely americké strany. Ten totiž rozhoduje o vítězích.

A Trump svého vlivu využívá k ovládnutí strany, což není v americkém stranickém systému neobvyklé, jenže on se chová stylem kdo nejde se mnou, jde proti mně, a proto bude potrestán. Vytváří si kult osobnosti, který se ostatní bojí kritizovat.

Tento trend by se v budoucnu mohl republikán­ům vymstít. Stádo jehňátek, které Trump nakonec bude muset opustit nejdéle po osmi letech v úřadu, by se totiž bez pastýře stalo polovičním. Zvlášť když přijde hospodářsk­á krize. Zůstane jim jen čtvrtina voličů, a ještě ne celá, protože Trump k republikán­ům sice přitáhl některé chudší voliče, ale jiné cestou poztrácel.

Jistě, i demokraté dělají chyby a jejich stále levicovějš­í kurz, obhajoba korektnost­i i různých „nemožných“menšin od nich některé voliče odhání. Na rozdíl od republikán­ů však pro ně mluví demografic­ký vývoj, tedy stále vyšší podíl nebílé populace v USA, kterou teď zastupují. Jejich smířlivějš­í postoje také více přitahují ženy, mladé i obyvatele stále se rozšiřujíc­ích městských aglomerací.

Demokraté v posledních několika volbách vždy dostali celkově větší počet hlasů než republikán­i. Ty zachraňují jen „správně“nakreslené tvary volebních okrsků a většinový volební systém. V něm totiž nejde o většinu, ale o většinu, která bydlí na správném místě. Jenže když vám nakonec dojdou voliči, tak už vám nic nepomůže.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia