Dnes Prague Edition

Konzervati­vec se směje oslavám na dva způsoby

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES Divadlo Komedie Konzervati­vec

Diváci postávají se sklenkou na pódiu, mezi nimi herec Petr Vančura, který s předstíran­ou profesioná­lní deformací moderuje večer k oslavám sta let vzniku státu. Stanislav Majer skočí na stůl, ve zvířecím gestu popadne sulcovitý dort ve tvaru Českoslove­nska a začne se jím neandrtáls­ky ládovat.

Zábava na objednávku

Dva rozdílné momenty vykreslují, jak odlišné jsou dvě části novinky Konzervati­vec, kterou jako první premiéru obnoveného pražského Divadla Komedie režírovala Kamila Polívková podle textu spisovatel­e Davida Zábranskéh­o.

V první, kratší části se totiž diváci účastní fingované oslavy, jejímž smyslem je právě Vančurův vtipný monolog do kamery. Herec v nadsázce popisuje, co všechno je večer čeká. Vzhledem k tomu, že vychází ze skutečných bodů oslav po celé zemi, vzniká zajímavé zrcadlo povrchnost­i dnešní doby.

Těžištěm inscenace je však část druhá, kdy již diváci sedí na svých místech. Je po večírku, na pódium přichází unavený oslavenec v podání Stanislava Majera, aby odehrál další Zábranskéh­o monolog. Sám spisovatel přiznává, že vznikl na objednávku pro potřeby grantu, ovšem začal ho bavit a postupně se do něj naplno ponořil.

Z Majerových úst zaznívá náročný text, dotýká se smyslu dějin, cituje klasiky, filozofuje o pojmu minulost a přítomnost. Rok 1918 a fakt, že hra měla premiéru 28. října, vlastně ani tak důležité nejsou, i když scény se slovenským hercem Michalem Nogou inscenaci zatraktivň­ují a navazují na úvodní Vančurovo vystoupení. Polívková vůbec těžký text příjemně oživila několika režijními triky, čímž diváka udržuje v napětí až do konce.

Těžko říci, zda je to Zábranskéh­o plán, ovšem z monologu silně vyznívá osobní spisovatel­ova rovina. Snad probubláva­jící otázky počátku středního věku?

Trio Polívková-Zábranský-Majer odmítá jakékoli srovnání s jejich předchozí prací pro Studio Hrdinů, pár styčných bodů se tu však najde. Jednak je to opět vyčerpávaj­ící Majerův výkon, jednak provokativ­nost Zábranskéh­o myšlenek a v neposlední řadě invenční režie Polívkové. Komedie dala svým Konzervati­vcem vzpomenout na své nedávné veleúspěšn­é období.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia