Dnes Prague Edition

Soud očistil šéfa strážníků Stejskala

-

PRAHA Soud zprostil obžaloby bývalého šéfa strážníků Prahy 1 Miroslava Stejskala, který měl předloni ve službě vytrhnout řidiči při hádce mobil z ruky. Zpovídal se tak z údajného zneužití pravomoci. Rozsudek zatím pravomocný není.

Podle soudkyně Heleny Králové tím, že vytrhl muži mobilní telefon z ruky, Stejskal nespáchal trestný čin. „Škodlivost jednání obžalované­ho nedosáhla úrovně pro trestný čin,“uvedla soudkyně.

Při prvním kole jednání se Stejskalem předala kauzu do přestupkov­ého řízení. S tímto rozhodnutí­m však nesouhlasi­l odvolací pražský městský soud, a tak Králová musela ve věci rozhodnout znovu.

Zklamání ze včerejšího verdiktu dali najevo řidič, se kterým se strážník dostal do konfliktu, a jeho otec. „Je vidět, že normální člověk nemá v dnešní době zastání,“prohlásil poškozený. Muž u soudu požadoval i finanční odškodnění, protože ho Stejskal podle jeho slov ponížil. Soudkyně ho odkázala na civilní řízení, proti čemuž se odvolal.

Incident se stal koncem roku 2016 na křižovatce ulic Politickýc­h vězňů a Washington­ova. Při kontrole syna a otce, kteří údajně neoprávněn­ě parkovali autem na místě pro invalidy, vytrhl Stejskal mladšímu z mužů z ruky mobilní telefon.

Soudkyně Králová původně loni potrestala Stejskala pokutou 20 tisíc korun, ředitel však proti trestnímu příkazu podal odpor, a proto věc byla projednána v hlavním líčení. Stejskal přesto přišel o pozici ředitele strážníků a do vyřešení případu byl přeřazen mimo svůj obvod na administra­tivní práci.

Poslední rozhodnutí není pravomocné, státní zástupkyně se proti němu na místě odvolala. (rsr, ČTK)

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Exředitel Miroslav Stejskal.
Foto: Michal Šula, MAFRA Exředitel Miroslav Stejskal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia