Dnes Prague Edition

Přidávej si, radil mu táta. Ve Finsku však talent žasne

- — Jan Daněk

Už v patnácti letech chytal první ligu za Jihlavu. Následujíc­í sezonu se Jakub Škarek postavil i do sledovanéh­o brankovišt­ě ve Spartě. Nadání a píle mu pomohla na letošním draftu NHL, kde si ho ve 3. kole vyhlédli New York Islanders. „Odmala mě táta učil, že když chci být lepší než ostatní, musím dřít jako oni. A pak si ještě přidávat,“říká jeden z nejnadějně­jších českých hokejových gólmanů.

V posledních měsících pojem „pracovitos­t“nabývá pro Škarka úplně jiný rozměr.

V aktuálním ročníku chytá ve Finsku za Pelicans Lahti. „Upřímně? Když jsem to viděl poprvé, koukal jsem s otevřenou pusou,“líčí čerstvě devatenáct­iletý brankář.

Už při letní přípravě zíral, jak jeho spoluhráči makají. Po trénincích, při nichž klidně po sjezdovkác­h naběhali deset kilometrů, chňapli papíry s individuál­ními plány. Zatímco trenéři mohli vyrazit na oběd, Finové v posilovně svědomitě plnili extra dávky. „Nedovolí si nic ošidit,“žasl Škarek.

Utvrdil se, že finská cesta může být tou správnou, která ho dovede do vysněné NHL. I když se zpočátku cítil trochu nepatřičně. „Spousta cviků pro mě byla nových. Poprvé jsem se víc zabýval provedením dřepu nebo nadhozy,“říká Škarek. „A při nich jsem si připadal hloupě. Všichni cvičili se závažím, jen já nacvičoval základní pohyb s dřevěnou tyčí,“líčí 191 centimetrů vysoký mladík. „Ale už jsem se do toho dostal.“

V jeho rozvoji mu také pomáhá, že na rozdíl od minulosti nependluje. „Chytal za reprezenta­ční osmnáctku, dvacítku, v Jihlavě, na Spartě, někde v Litoměřicí­ch. Pro takového kluka není ideální, aby v jednom roce chytal za pět mančaftů,“tvrdí bývalý gólman NHL Ondřej Pavelec. „Bylo výborné rozhodnutí, že odešel do Finska, kde je skvělá brankářská škola,“dodává. Sám Škarek s nadšením popisuje, jak s trenérem brankářů zlepšoval chytání střel ze střední vzdálenost­i. „To mi trochu dělalo problémy,“přizná přemýšlivý teenager. „Jde o správné načasování, vyjíždění, rozlišován­í situací. Divák si toho nevšimne, ale jsou to detaily, které rozhodují o úspěchu a neúspěchu.“

A progres může Škarek předvádět přímo na ledě, odchytal už deset utkání finské ligy. O místo v brankovišt­i se dělí se starším konkurente­m Olkinuorem. Statistiky (1,85 inkasované­ho gólu za zápas a úspěšnost zákroků 92,80 procenta) řadí mladého Čecha k nejlepší pětici celé ligy. „Na nějaké soudy je ještě brzy,“upozorňuje Škarek. „Ale jsem moc rád, že jsem krok jít ven udělal.“

Ve Finsku, kde donedávna parádně čapal jeho krajan Dominik Hrachovina, vyspívá hokejově i lidsky. „Kuba mi zpočátku dost pomáhal s angličtino­u a dělal mi i překladate­le,“prohodí jeho o devět let starší spoluhráč Hynek Zohorna.

Angličtina se může gólmanovi hodit, pokud se uchytí v Americe. „Myslím, že Islanders sledují moje zápasy. Občas si napíšeme s trenéry gólmanů,“líčí Škarek. Zámořskému zaměstnava­teli se může předvést na přelomu roku ve Vancouveru na šampionátu do 20 let.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia