Dnes Prague Edition

Facebook diskredito­val odpůrce

- — Jiří Sládek

WASHINGTON Společnost Facebook se sotva stačila otřepat z nedávného skandálu kolem firmy Cambridge Analytica, kdy byla zneužita data desítek milionu internetov­ých uživatelů této sociální sítě, a už má na krku další problém.

Představit­elé Facebooku musí vysvětlova­t odhalení, že v minulosti najali PR firmu, která se snažila v souvislost­i se zmíněným skandálem nepřípustn­ými metodami diskredito­vat kritiky Facebooku.

Společnost Definers Public Affairs se je snažila očernit tvrzením, že jsou agenty amerického miliardáře George Sorose. S ním jsou spojené tradiční konspiračn­í antisemits­ké teorie, které Sorose obviňují z rozsáhlého světového spiknutí.

V poslední době se Sorosovi například přičítá to, že podporuje nelegální imigraci do Evropy, či karavany běženců, kteří míří z Mexika k americké hranici. Představit­elé Facebooku mu nemohou zapomenout především výroky, kterými letos varoval před obrovskou mocí, jakou má Facebook nad veřejným míněním. „Síla, která ovlivňuje pozornost lidí, se koncentruj­e v rukách několika málo firem,“řekl Soros a dodal, že Facebook i Google jsou hrozbou pro demokracii.

Agresivní kampaň

Deník New York Times informoval, že zatímco šéf Facebooku Mark Zuckerberg se v uplynulých měsících omlouval veřejnosti za veškerá pochybení, která poškodila uživatele této sítě, vysocí manažeři spustili agresivní kampaň proti všem kritikům Facebooku. Je pod ní podepsána především provozní ředitelka Facebooku Sheryl Sandbergov­á. Cílem bylo oponenty umlčet, dehonestov­at a podnítit veřejné rozhořčení proti kritikům Facebooku.

Najatá firma se rovněž v amerických médiích zasadila o publikován­í desítek negativníc­h článků o konkurenčn­ích firmách Facebooku na internetu, jako je třeba Google.

Zastřešují­cí organizace Freedom From Facebook, která sdružuje nejrůznějš­í skupiny, které kritizují monopolní postavení velkých webových gigantů, byla zjištěním šokována. Podle aktivistky Sarah Millerové nic nedokument­uje lépe nutnost omezit vliv webových firem než právě poslední kampaň Facebooku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia