Dnes Prague Edition

Katedrála sv. Víta dostane pohádkové varhany z křišťálu

- — Robert Oppelt

Čedičové píšťaly Panské skály se staly inspirací pro nové varhany svatovítsk­é katedrály na Pražském hradě. Zimní podoba místa, které znají všichni Češi z pohádky Pyšná princezna, inspiroval­a designéra Petera Oláha. Ten včera poprvé představil jejich podobu. „K designu nástroje nás inspiroval­a cesta na sever Čech do krajiny proslavené výrobou českého křišťálu a zastávka u Panské skály, které se pro její tvar říká Varhany. Když v zimě zmrzne, led na ní vytvoří ozdoby velmi podobné právě křišťálu,“popisuje Oláh. Pod rozetovým oknem katedrály budou podle slovenskéh­o designéra varhany zavěšeny jako náhrdelník, šperk coby poslední umělecké dílo, které chybělo k dokončení katedrály.

Zatímco kovové píšťaly a křišťálové prvky mezi píšťalami mají katedrálu zdobit, zbytek varhan bude schovaný, aby co nejméně vizuálně rušil. „Měli jsme jen dvě podmínky,“říká Petr Chotěbor z odboru Památkové péče Kanceláře prezidenta republiky: „Nesmí zakrýt rozetové okno a vykukovat přes zábradlí,“popisuje památkář.

Výška varhan se ale ukázala jako problém. Po první akustické zkoušce bylo rozhodnuto je rozšířit a píšťaly prodloužit, aby je bylo víc slyšet. Pískovcové zdi katedrály totiž tlumily zvuk v chrámu.

Vyrobeny už jsou tři pětiny píšťal, nejmenší bude měřit 5 milimetrů a vážit pár gramů; ta největší 7 metrů a 250 kilogramů.

Hmotnost nástroje je také problémem, který je nutné ještě vyřešit. Při dostavbě katedrály sice dostal varhaní kůr železobeto­novou desku, ale pro třicetitun­ový nástroj bude muset být ještě znovu vyztužen.

Varhany stavějí ve Španělsku

V Barceloně mezitím pokračuje stavba varhan. „Až budou dokončeny všechny díly, nástroj bude v průběhu léta příštího roku postupně sestaven, ozvučen a odzkoušen. Na příští výročí státnosti by pak měl proběhnout první koncert, stále v dílně pana Grenzinga. Poté bude nástroj rozložen, na počátku roku 2020 převezen do Česka, znovu sestaven ve sv. Vítu a definitivn­ě intonován. V katedrále by měl stát na jaře roku 2020,“vypočítává organolog Štěpán Svoboda. Na varhany se zatím vybralo 66 milionů korun, zhruba 80 procent z potřebných 80 milionů. Postaralo se o to 5 937 dárců, jednotlivc­ů i firem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia