Dnes Prague Edition

Vyhrocený svátek

Sedmnáctý listopad ovládli demonstran­ti proti Babišovi. Ten řekl, že neodstoupí Babiš věří, že ho ČSSD podrží

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

PRAHA Sedmnáctý listopad se proměnil v jednu velkou demonstrac­i proti premiérovi Andreji Babišovi.

Situace se tak ještě víc vyhrocuje před pátečním hlasováním o nedůvěře vládě. Pod tlakem je hlavně sociální demokracie.

Šéf ČSSD Jan Hamáček včera oznámil, že předsednic­tvo strany se sejde ještě před pátečním hlasováním – nejspíš ve středu.

A Babiš? Nejprve v pátek ráno před odletem do Bruselu zopakoval, že nerezignuj­e. „Nikdy neodstoupí­m, nikdy.

Ať si to všichni zapamatují.“V sobotu 17. listopadu se vypravil na Národní třídu uctít s věncem památku Listopadu krátce po půlnoci, což není u státníka úplně obvyklé. Zdůvodnil to tím, že pak letí za synem do Švýcarska. Vyklidil tak pole, které dopoledne ovládla opozice a během celého dne demonstran­ti.

Do oběda se u pamětní desky na Národní třídě vystřídali zástupci ODS, TOP 09, STAN a Pirátů, kteří s výjimkou Ivana Bartoše Babiše všichni ostře kritizoval­i.

„Když nejvýznamn­ější ústavní činitelé musejí pokládat kytice v noci, tak to svědčí o tom, že s touto společnost­í není něco v pořádku. My rádi přicházíme ve dne, protože se nemáme za co stydět,“poznamenal například 1. místopředs­eda STAN Vít Rakušan.

Smířlivějš­í byl jen Bartoš. „Já si netroufám hodnotit, kdy kdo přijde uctít památku. Jestli měl důvod být tu v nějakou noční hodinu, je to jeho věc,“sdělil na adresu Babiše Bartoš. Zatímco u jiných stran dorazilo většinou celé vedení v průvodu, Bartoš přišel jen se ženou Lydií. V sobotu oslavili i třetí výročí od svatby. Brali se 17. listopadu.

Výročí ještě poznamenal­a epizoda, kdy část demonstran­tů odstranila od pamětní desky věnce od prezidenta, premiéra a předsedy SPD Tomia Okamury. I Okamura podobně jako Babiš dorazil na pietní místo ještě v noci.

Policie odstranění květin vzápětí začala prověřovat. Nikoho však nezadržela. Strohá policejní zpráva na sociální síti Twitter pouze oznamovala, že „neznámí vandalové v průběhu noci narušili pietu zničením květin“. Bylo to trochu podobné jako vyšetřován­í muže, který v roce 2014 údajně hodil vejce směrem k Miloši Zemanovi. Toho soud osvobodil.

Politici incident s květinami hodnotili tak, že to od demonstran­tů nebylo úplně vhodné, ale že jim rozumějí. „Nebyla to moudrá forma protestu, ale v žádném případě to nebyl vandalismu­s. To, že to policie pokládá za vandalismu­s, pokládám zase za nemoudré od policie,“uvedl šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. I ministr vnitra Jan Hamáček odhadl, že policie nejspíš posoudí celou věc jako přestupek.

Aplaus pro Němcovou

Asi nejvíc demonstran­ti pískali na Národní na bývalého poradce Václava Klause Ladislava Jakla, který letos do Senátu kandidoval za SPD. Naopak nejvíce oslavovali Miroslavu Němcovou z ODS.

Nikdy neodstoupí­m. Nikdy. Ať si to všichni zapamatují.

PRAHA Premiér Andrej Babiš sází na to, že sociální demokracie v pátek podrží jejich společnou vládu při hlasování o důvěře.

Babiš se včera večer v televizi Nova v půlhodinov­ém rozhovoru poprvé obšírně vyjádřil ke kauze svého syna i jejím politickým důsledkům.

Na otázku moderátora, jak vyjednával ve středu s Tomiem Okamurou (který nabídl, že nahradí ČSSD), odpověděl premiér: „Já jsem panu Okamurovi napsal SMS, že se divím, že se zapojuje do té kampaně.“Okamura totiž den předtím stál u jednoho pultu s opozičními lídry, kteří žádali Babišův odchod. Babiš pak vysvětlil, že Okamura „jel zrovna kolem Úřadu vlády“, tak se sešli. Na podporu SPD však Babiš nespoléhá. „Já doufám, že ČSSD... že to dopadne dobře,“řekl pak Babiš. Předeslal, že celou kauzu chce kromě klubu ČSSD vysvětlova­t i komunistic­kým poslancům. Babiš řekl i to, že projekt Čapí hnízdo byla prvotně idea jeho dcery, která má ráda koně. Odmítl také, že by se se synem viděl prvně od svatby, jak tvrdila média. I ve Švýcarsku byl za ním podruhé. Otázku, jestli bude Babiš mladší vypovídat, ponechal bez odpovědi. „Nechci mluvit za syna.“Včera také Nova odvysílala prohlášení bývalé manželky premiéra Beaty, která žádala novináře, aby neobtěžova­li ani ji, ani jejího syna. (jp)

Někteří demonstran­ti na Národní dokonce provolával­i: „Němcová na Hrad.“Kdyby někdo hledal nejdojemně­jší „transparen­tík“sedmnáctéh­o listopadu, tak to byl určitě papír s nápisem „Je mi deset a chci žít v demokracii“, který si neslo nad hlavou malé dítě.

Reakce na příchod předsedy ČSSD Jana Hamáčka na Národní třídu zůstala tak někde mezi odmítáním Jakla a nadšeným přijetím Němcové. I on si vyslechl pískot, ale k pomníku ho demonstran­ti pustili a celou situaci víceméně ustál. Jeden z přítomných ho pak přemlouval, aby položil vládu, na což mu Hamáček odpověděl, že to určitě nebude pro sociální demokracii jednoduchá volba.

Včera to předseda ČSSD v pořadu Otázky Václava Moravce ještě rozvedl – nyní by nehlasoval pro nedůvěru vládě, protože opozice nemá žádný následný plán, i když by se mu líbil kabinet bez Babiše. Současná vláda bez Babiše je ale iluzí, protože prezident Miloš Zeman už dal najevo, že by „pověřil“znovu šéfa ANO. Takže by Andrej Babiš v demisi klidně mohl vládnout do konce volebního období nebo do doby, kdy by nově pověřený Andrej Babiš nesestavil další vládu s důvěrou.

A tu by mohl sestavit za pomoci SPD.

Rekviem za železniční most

Sedmnáctý listopad měl ale i nepolitick­ou tvář. Projevila se hlavně na odpoledním karnevalu Sametové posvícení. Letos to byl průvod spíš „sociálně kritický“.

Pochodoval­i v něm za melodie When The Saints Go Marching In od Louise Armstronga Greenpaece převlečení za „živé plasty“. Stylizovan­ý pohřební průvod nesl model pražského železniční­ho mostu, kterému hrozí zbourání.

Aktivisté ze sdružení Auto*Mat bojující za Prahu přátelskou pro cyklisty šli „převlečení za auta“.

Vpodvečer ale už zase dominovala svátku politika. Největším vystoupení­m proti předsedovi vlády byla demonstrac­e, která zcela zaplnila Staroměsts­ké náměstí.

Většina lidí nad hlavami nesla transparen­t s jediným slovem „Demisi“.

Sedmnáctý listopad v Praze vyvrcholil Koncertem pro budoucnost na Václavském náměstí, jehož hlavní hvězdou byl Pražský výběr. Tamní vystoupení už byla protivládn­í spíš jen v náznacích.

„Jsme znepokojen­i, když se někdo snaží ovládnout prostor pro diskusi. Kdykoli se stane něco, co ohrožuje svobodu, nenechte se zastrašit a vyjděte do ulic,“vybízel publikum filozof a bývalý politik Daniel Kroupa.

Akce k Listopadu se nekonaly jen v Praze. V Brně se sešla asi tisícovka demonstran­tů na Malinovské­ho náměstí s transparen­ty jako „Babiše do koše“.

Pro úplnost je potřeba zmínit i demonstrac­i na podporu Andreje Babiše v Praze na Klárově u Úřadu vlády. Tam ale přišlo jen několik desítek lidí. V Brně sbíral jeden člověk v petičním stánku podpisy pro premiéra.

„S juniorem se snažíme spojit“

Svůj vývoj měla bez ohledu na svátek i kauza premiérova syna. Policie jeho cestu na Krym prověřuje jako podezření z trestného činu zavlečení do ciziny. Policisté a žalobci v pátek na společné tiskové konferenci oznámili, že se s Babišem mladším snaží spojit, ale marně.

Jen prezident Miloš Zeman už před několika týdny avizoval, že bude 17. listopadu mlčet a nebude se k ničemu vyjadřovat. Mlčel a k ničemu se nevyjadřov­al.

S využitím ČTK a iDNES.cz

 ??  ??
 ??  ?? Premiér Andrej Babiš se v televizi Nova poprvé obšírněji vyjádřil k nejnovější vládní krizi. Repro: MAFRA
Premiér Andrej Babiš se v televizi Nova poprvé obšírněji vyjádřil k nejnovější vládní krizi. Repro: MAFRA
 ??  ??
 ?? Foto: D. Materna, MAFRA ?? Demisi! Heslo, které dominovalo demonstrac­i na Staroměsts­kém náměstí.
Foto: D. Materna, MAFRA Demisi! Heslo, které dominovalo demonstrac­i na Staroměsts­kém náměstí.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA Foto: Petr Topič, MAFRA Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Tisíce lidí Staroměsts­ké náměstí zaplněné demonstran­ty. Vyhozený věnec, který na Národní třídu poslal prezident Miloš Zeman. V recesistic­kém průvodu se prošel i papírový Tomáš Garrigue Masaryk.
Foto: Petr Topič, MAFRA Foto: Petr Topič, MAFRA Foto: Petr Topič, MAFRA Tisíce lidí Staroměsts­ké náměstí zaplněné demonstran­ty. Vyhozený věnec, který na Národní třídu poslal prezident Miloš Zeman. V recesistic­kém průvodu se prošel i papírový Tomáš Garrigue Masaryk.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Otázka na tělo Předseda ČSSD Jan Hamáček v diskusi s demonstruj­ícími. „Kdy necháte padnout vládu?“ptali se ho.
Foto: Petr Topič, MAFRA Otázka na tělo Předseda ČSSD Jan Hamáček v diskusi s demonstruj­ícími. „Kdy necháte padnout vládu?“ptali se ho.
 ?? Foto: D. Materna, MAFRA ??
Foto: D. Materna, MAFRA
 ??  ?? V koši
V koši
 ??  ?? Sametové posvícení
Sametové posvícení

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia