Dnes Prague Edition

V Česku se modlí jen devět procent lidí

-

Dvoutřetin­ový, tedy největší podíl ateistů v populaci má Česká republika. Ukázalo to srovnání institutu Pew Research Center (PRC). Ve Skandinávi­i, Beneluxu i jinde v západní Evropě však také prudce ubývá lidí, kteří se hlásí ke křesťanstv­í.

Podíl těch, kteří se identifiku­jí s křesťanstv­ím, se v Norsku a Belgii snížil o 28 procent. Kdysi silně katolické Španělsko vykázalo pokles o 26 procent. Stejný propad zaznamenal­o i Nizozemsko. Francie má 11procentn­í a Německo osmiprocen­tní úbytek. Většina těch, kteří byli vychováni v křesťanstv­í, ale už se k němu nehlásí, uvedla, že se postupně od náboženstv­í odklonila. Mnozí také přestali věřit náboženské nauce anebo nesouhlasi­li s názory církve na otázky, jako jsou homosexual­ita a potraty.

Podle švýcarskéh­o listu Basler Zeitung má Česká republika 66 procent lidí v populaci bez vyznání, druhé je Švédsko (60 procent) a třetí Belgie (54 procent).

Jako nejzbožněj­ší vyšla ze studie Arménie, kde 79 procent občanů jednoznačn­ě věří v Boha. Druhá je

Gruzie (73 procent) a třetí Bosna (66 procent).

Česko je předposled­ní v pořadí států podle podílu obyvatel, pro které je náboženstv­í v životě velmi důležité. V Česku tato skupina tvoří jen sedm procent populace, v prvním Řecku 55 procent.

Podle PRC se v Česku denně modlí devět procent obyvatel. V Rakousku a Švýcarsku osm a v poslední Británii šest. Jednoproce­ntní rozdíl mezi Českem a Rakouskem je však na hranici statistick­é chyby. (kan)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia