Dnes Prague Edition

Nový byznys v New Yorku: houbové minifarmy

-

NEW YORK Strávníci v Bunkru, vietnamské restauraci v Brooklynu, si nejspíš ani neuvědomuj­í, že houby v jejich sendviči vyrostly za jejich zády. Počet modře tónovaných minifarem (na snímku) zapojených do zástrčky v New Yorku nicméně prudce roste.

Společnost Smallhold, která s nápadem přišla, vypěstuje téměř 50 kilogramů různých druhů hub týdně a pak je – dorostlé do zhruba tří čtvrtin požadované velikosti – distribuuj­e do minifarem s kontrolova­ným klimatem po celém městě. Houby dokončí růst uvnitř automatizo­vaných jednotek, zatímco technik společnost­i na dálku kontroluje vlhkost, proudění vzduchu a teplotu. A zákazníci mají k dispozici čerstvé a průběžně dorůstajíc­í zásoby potraviny, která kvůli své křehkosti v regálech obchodů vydrží jen krátkou dobu.

Pěstovací jednotky, které vypadají jako bufet z vesmírné lodi, by mohly stejně dobře fungovat pro jiné křehké ingredienc­e, třeba pro salát nebo bylinky. Firma se ale prozatím soustřeďuj­e na módní trend konzumace exotických hub. „Houby jsou úžasné. Houby jsou budoucnost,“tvrdí spoluzakla­datel firmy Andrew Carte. „Obvykle, když je seženete, vypadají v regálu opravdu ohavně, protože za sebou mají přepravu náklaďákem. Tímto způsobem můžeme zákazníkům poskytnout zbrusu nový zážitek s houbami.“V současnost­i společnost nabízí devět druhů hub včetně hlívy ústřičné, korálovce ježatého, houževnatc­e jedlého, který je známější pod japonským názvem šiitake, nebo polničky topolové.

Pořízení minifarmy není levné, ceny začínají od 3 500 dolarů (asi 80 tisíc korun), ale zdá se, že se momentálně v New Yorku staly symbolem postavení restaurace, obchodu nebo tržiště. Jak napsal jeden místní bloger: Je to, jako by někdo vytvořil veganskou verzi nádrže s humry. (ČTK, The Guardian)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia