Dnes Prague Edition

Bankám klesl zisk o 700 milionů korun

-

PRAHA Čtveřice největších bank v tuzemsku za letošní tři čtvrtletí vydělala 41,2 miliardy korun. Oproti témuž období loňského roku si tak pohoršily o 700 milionů. Vyplývá to z hospodářsk­ých výsledků bank.

Výrazně kladné zisky byly loni citelně ovlivněny jednorázov­ými faktory, včetně ukončení devizových intervencí České národní banky. „Pokud srovnáme vývoj zisku ve třetím čtvrtletí 2018 se stejným obdobím v roce 2017 a zohledníme mimořádné výnosy a náklady, tak zisk mírně rostl. Ten příznivě ovlivnilo zvyšování úrokových sazeb centrální banky v tomto období, které vedlo ke zvýšení rozdílu mezi úrokovými sazbami na vkladech a úvěrech. To se například projevilo na vyšším zvýšení úrokových sazeb u hypoték než nárůstu sazeb na termínovan­ých vkladech,“řekl analytik Chytrého Honzy Jiří Pospíšil.

Důvod poklesu zisku bank spočívá především v rostoucí konkurenci, doplnil analytik portálu Capitalink­ed.com Radim Dohnal. Výjimka v podobě výsledků UniCredit Bank je podle něj dána dobrým modelem řízení rizik, takže banka má lepší stanovení cen než ostatní.

Do budoucna bude podle Dohnala zisk bank růst, a to díky zvyšování korunových úrokových sazeb. Ty znamenají vyšší úrokovou marži, vysvětlil.

Čistý zisk České spořitelny za tři čtvrtletí dosáhl 11,8 miliardy korun. Meziročně se tak zvýšil asi o 140 milionů korun. Komerční bance v tomto období klesl čistý zisk meziročně o 2,4 procenta na jedenáct miliard. Bez započtení jednorázov­ých položek, kam patří letošní vytvoření restruktur­alizačních rezerv nebo loňský prodej budovy centrály, se zvýšil o 6,1 procenta.

Čistý zisk skupiny ČSOB za tři čtvrtletí klesl meziročně o 15 procent na 11,5 miliardy korun. Důvodem byly mimořádné výnosy v loňském roce a nárůst investic. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala čistý zisk 267 milionů eur (6,9 miliardy korun), což je meziroční růst o 23 procent. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia