Dnes Prague Edition

Nadílka, chlebíčky. Vánoce Pata a Mata

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Děti se smějí, tudíž důvěrná známost svátečních trapasů zabírá, a necourají pro pití, protože hodina je přesně čas, který i předškolák v kině vydrží. Animovaným pásmem Pat a Mat: Zimní radovánky navazuje tým režiséra Marka Beneše na letní blok Pat a Mat znovu v akci, přibral však debutující­ho scenáristu Štěpána Gajdoše – a je s podivem, jak mladý autor vystihuje typické rituály českých domácností od adventu po Nový rok.

Proslulý tandem, jehož kutilské nadšení je větší než všechny napáchané katastrofy, si minule vyzkoušel mluvené motivy; nyní se rozumně vrátil k původní němohře. Hrdinové „vyrobí“i titulky a v divadelní stylizaci obstarají ne vždy funkční předěly mezi jednotlivý­mi příhodami, které naopak vesměs potěší. Propojení epizod zimním časem je vděčné, ať se u televizníh­o hokeje buduje svépomocný lidský „rozmrazova­č“s půvabnou piškvorkov­ou pointou, nebo se zahradní sekačka mění ve sněžný pluh. Džíny sice mají Pat i Mat pořád suché a na stromech pod bílou nadílkou prosvítá zelené listí, ale děti to netrápí.

Jak se blíží Vánoce, od výroby betlémů po vypelichan­ý stromeček přidává skladatel Zdeněk Zdeněk zajímavé hudební variace na tradiční koledy. Ale hlavně platí, že čím malicherně­jší problém, tím nápaditějš­í řešení i obrovitějš­í trosky přináší. Třeba kolem balení dárků se s obyčejným kusem papíru Pat a Mat vyřádí, než dojde na dojemné společné selfíčko. Z restartu ve filmu Znovu v akci jim zůstalo modernější vybavení, ale klidně je poničí v bizarní světelné výzdobě. A silvestrov­ská výroba chlebíčků s líným čekáním na půlnoc je přesná tečka tuzemských svátků.

Film se řídí televizní poetikou, takže neoslní, ale příjemně vyladí předvánočn­í rozpoložen­í, byť takové závěje už znají asi jen pohádky.

 ?? Foto: Bioscop ?? Na sněhu Nerozluční koumáci Pat a Mat si vědí rady v každé situaci, jejich řešení ovšem bývají někdy hodně překvapivá.
Foto: Bioscop Na sněhu Nerozluční koumáci Pat a Mat si vědí rady v každé situaci, jejich řešení ovšem bývají někdy hodně překvapivá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia