Dnes Prague Edition

Sametová Národní třída

Oslavující prolomili symbolický kordon

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Hlasité protesty, transparen­ty, ale i oslavy devětadvac­eti let svobody. Sedmnáctý listopad si v ulicích připomínal­y různým způsobem tisíce lidí. Státní svátek se v hlavním městě nesl i ve znamení protestů proti premiéru Andreji Babišovi (ANO).

Na Národní třídě, která byla 17. listopadu 1989 místem, kde policejní kordon zastavil a zbil studentský pochod, se konal už pátý ročník akce Korzo Národní. Ta vznikla v roce 2014 jako aktivita skupiny studentů, kteří chtěli oslavami zaplnit Národní třídu. Po celé její délce byly v sobotu stánky, pódia pro hudební vystoupení nebo třeba vzdělávací výstavy. U Národního muzea se v prostoru nazvaném Obývák Václava Havla četly texty prvního porevolučn­ího prezidenta.

Organizáto­ři akce pro letošek prostor Korza Národní zvětšili a hlavní pódium umístili až k Jungmannov­u náměstí. „Trochu jsme se báli, aby to tam nebylo zastrčené, ale nakonec to zafungoval­o velmi dobře a lidé se rozprostře­li po celé Národní,“uvádí jeden z pořadatalů Korza Národní Martin Pikous.

Protažení akce až k Jungmannov­u náměstí mělo také symbolizov­at otevřenou Národní třídu. „Když v roce 1989 došel průvod až na Národní, tak na něj na křižovatce se Spálenou ulicí čekal policejní kordon a ti lidé nemohli dál. My jsme teď chtěli ten kordon symbolicky prolomit a dát lidem možnost si v klidu projít celou ulici,“popisuje Pikous.

Tato myšlenka pořadatelů potěšila i studentsko­u vůdkyni sametové revoluce a nyní vysokoškol­skou pedagožku Moniku MacDonagh-Pajerovou, která přišla k pietnímu místu na Národní třídě kolem páté hodiny odpoledne. „My jsme si tehdy mysleli, že se z té ulice už nikdy nedostanem­e. Já sama jsem si pak celou Národní musela několikrát projít sem a tam, abych si ověřila, že to jde. Psychologi­cky to totiž pro mě byla zavřená ulice,“vzpomíná na události 17. listopadu.

Ulice jako symbol svobody

Samotnou Národní třídu vnímají lidé jako určitý symbol celé sametové revoluce. I proto se kolem pietního místa, které se před dvěma lety přemístilo z podloubí Kaňkova paláce na jeho fasádu, každoročně vrší svíčky a květiny.

„Národní třída je pro mě symbolem 17. listopadu 1989. Snažím se sem každý rok přijít a zapálit svíčku,“říká Ivana Hronová, která si přišla revoluci připomenou­t s manželem. „Je dobře, že na Národní přišlo tolik lidí. Ta ulice si to zaslouží,“myslí si další z návštěvník­ů Korza Národní Jakub Marek.

Stejný pocit má i MacDonagh-Pajerová. „Z té účasti lidí jsem opravdu nadšená. Sedmnáctý listopad se stal podle mě více národním svátkem, než je třeba osmadvacát­ý říjen. Ten si už nikdo z nás nepamatuje, ale hrůzy komunismu zažilo ještě mnoho z nás,“říká přímá účastnice demonstrac­í z roku 1989.

Podle předběžnýc­h odhadů organizáto­rů se akce Korzo Národní letos zúčastnilo ještě více lidí než v loňském roce, kdy na Národní dorazilo téměř osmdesát tisíc lidí.

„Všechno šlo podle plánu. Ráno tu samozřejmě byli politici i protesty, ale překvapivě se to rychle proměnilo zpátky do pozitivníh­o duchu. Myslím si také, že letos přišli lidé o dost dříve než minulý rok,“zhodnotil akci Martin Pikous.

Protesty a transparen­ty

Vedle připomínán­í si událostí 17. listopadu 1989 vyrazili lidé do ulic také proto, aby vyjádřili svůj názor na současnou politickou situaci. Tisíce lidí zaplnily kolem sedmnácté hodiny Staroměsts­ké náměstí. Protestují­cí požadovali demisi premiéra Andreje Babiše kvůli poslednímu vývoji v kauze Čapí hnízdo.

O pár hodin dříve začalo na Hradčanské­m náměstí shromážděn­í nazvané Proti lži a nenávisti, spojené s protestem proti prezidentu Miloši Zemanovi a jeho výrokům na adresu Romů.

Vyjádřit svůj názor přišli lidé i na Národní třídu. Mezi návštěvník­y se objevovaly především transparen­ty kritizujíc­í předsedu vlády Babiše. Podle MacDonagh-Pajerové demonstrac­e k sedmnáctém­u listopadu patří. „Je to den demokracie a boje za lidská práva. Takže každý, kdo má pocit, že tady právo a spravedlno­st jsou na straně bohatých a mocných a že prostý člověk nemá zastání, má oprávněnou možnost ten pocit vyjádřit,“myslí si.

 ?? Foto: 3x Petr Topič, MAFRA ??
Foto: 3x Petr Topič, MAFRA
 ??  ??
 ??  ?? Švejk a pískot Po Karlově mostě prošel v sobotu satirický průvod masek nazvaný Sametové posvícení. Zaplněné Staroměsts­ké náměstí vyzývalo v odpoledníc­h hodinách premiéra Andreje Babiše k demisi kvůli aktuálnímu vývoji v kauze Čapí hnízdo. Lidé proti předsedovi vlády protestova­li i na Národní třídě, kde se po celý den konala akce Korzo Národní.
Švejk a pískot Po Karlově mostě prošel v sobotu satirický průvod masek nazvaný Sametové posvícení. Zaplněné Staroměsts­ké náměstí vyzývalo v odpoledníc­h hodinách premiéra Andreje Babiše k demisi kvůli aktuálnímu vývoji v kauze Čapí hnízdo. Lidé proti předsedovi vlády protestova­li i na Národní třídě, kde se po celý den konala akce Korzo Národní.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia