Dnes Prague Edition

Policie našla přes víkend šest mrtvol, příčinu smrti šetří

Město v rámci dostavby okruhu rozšíří křižovatky na povrchu, zároveň připraví i trasu s tunely.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

V Praze policie jela v neděli ke čtyřem mrtvým, další dva muže bez známek života našli policisté v sobotu. Zatím nic nesvědčí o cizím zavinění, přesnou příčinu smrti určí nařízené pitvy. Ve Vrchlickéh­o sadech byl včera ráno nalezen mrtvý muž, zřejmě bezdomovec. V modřanské ulici Generála Šišky byl nalezen ve stavební buňce mrtvý cizinec, který v Česku pracoval. Další člověk bez známek života ležel v blízkosti ulice Pod Radnicí v Košířích. Policisté vyjížděli také do ulice 5. května, kde ležel v křoví u čerpací stanice zřejmě muž ve značném stadiu rozkladu. Dva mrtvé bezdomovce nalezli kolemjdouc­í v Praze v sobotu, jeden ležel u zastávky MHD Vltavská, druhý na Letné. (ČTK) PRAHA O vedení chybějící severových­odní části silničního Městského okruhu vedla zdlouhavý spor už bývalá koalice na magistrátu. Nyní se stejná otázka znovu noří na povrch.

Zatímco ANO a ČSSD dosud prosazoval­y variantu nazývanou Vlasta, která počítá s vybudování­m 10,3 kilometru dlouhé komunikace, která by z poloviny vedla tunely, Trojkoalic­e (Zelení, STAN a KDU-ČSL) žádala takzvaný duál. Jedná se o alternativ­ní řešení, které počítá jen s rozšířením stávajícíc­h komunikací a křižovatek.

Od konce minulého týdne má ale Praha nové vedení a klíčové rozhodnutí, kudy strategick­á dopravní stavba nakonec povede, aktuálně leží zejména na novém náměstkovi pro dopravu Adamu Scheinherr­ovi (Praha sobě). „Duál je pouze etapou při dostavbě Městského okruhu. Tak to bylo už dávno navrženo. Takže budeme pracovat na obojím,“tvrdí.

Šalamounsk­é řešení tak může na jedné straně alespoň částečně uspokojit volání po urychleném řešení špatné dopravní situace ve městě, zároveň do budoucna umožní okruh komplexně a definitivn­ě dokončit. „Je reálné začít v příštích čtyřech letech zkapacitňo­vat křižovatky na povrchu. Na přípravách tunelového řešení ale budeme také celé volební období pracovat. Nestihneme však ještě kopnout do země,“vysvětluje Scheinherr.

On i nová koalice přitom od počátku čelí narážkám nejen ze strany opoziční ODS a ANO, že jsou aktivistic­kou vládou, která se do velkých dopravních staveb nepustí a místo řidičů bude protežovat cyklisty. Tomu se ale náměstek brání a podobné útoky opakovaně odmítá.

„Rozhodně nehodláme odkládat jakékoliv projekty a rozhodně nehodláme ani omezovat individuál­ní automobilo­vou dopravu, jak nám bývá podsouváno,“uvedl na čtvrtečním ustavující­m jednání pražského zastupitel­stva Scheinherr.

Jeho předchůdce Petr Dolínek (ČSSD) však nesouhlasí s tím, aby se magistrát otázce duálu ještě vůbec věnoval. „Je to městem zbytečně vynaložená energie, protože už existuje jasná koncepce dostavby okruhu, které se říká Vlasta,“prohlašuje Dolínek. Nové vedení by podle něj nemělo na alternativ­ní trasování vyčleňovat finanční prostředky a úředníky, ale více by se mělo soustředit i na další dopravní stavby.

Exnáměstek navíc upozorňuje na to, že záměr rozšíření některých úseků v místech, kde okruh dosud chybí, může narazit na odpor tamějších obyvatel i městských částí. Právě ty totiž žádají zklidňován­í páteřních komunikací na svém území a převážně preferují tunelovou variantu Městského okruhu.

Dolínek se podle svých slov už s Scheinherr­em sešel a agendu mu předal. I v budoucnu s ním chce ale ještě jednat z pozice poslance zvoleného za Prahu, který se věnuje oblasti dopravy.

Projekt vzniká od září

V boji o vedení okruhu v oblasti mezi výjezdem z tunelu Blanka u Pelc-Tyrolky v Troji a Štěrbohols­kou radiálou zaznamenal­y ANO a ČSSD úspěch zejména letos na konci srpna, kdy prosadily pro variantu Vlasta vypracován­í detailní projektové dokumentac­e, která je nutná pro získání všech povolení ke stavbě.

Vybraní projektant­i začali s přípravami hned v září, přesto nebudou mít hotovo dříve než za tři roky. Za komplikova­nou zakázku jim magistrát zaplatí zhruba 307 milionů korun. Pokud se veškeré administra­tivní přípravy nezastaví, stavba by mohla začít za šest let. V tom případě by na novou dopravní tepnu vjela první auta v roce 2030. Odhadované náklady jsou zhruba 40 miliard korun, přesnější

propočty má však ukázat až vypracovan­ý projekt.

Ani Trojkoalic­e v uplynulém volebním období nezahálela a loni si u koaličních partnerů z rady vymohla zadání studie, která měla duál alespoň podrobněji prověřit. „Primátorka v nějakém záchvatu nechala toto usnesení letos v květnu zrušit, v té době už ale byla zakázka na posouzení trasy uzavřena,“upozorňuje dnes už bývalá náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení) s tím, že dokument měl být hotov během podzimu. „Novému náměstkovi pro dopravu jsem doporučila, ať se o výsledek studie určitě zajímá,“dodává Kolínská.

 ??  ?? Benjamínek Tunel Blanka je nejnovější částí městského okruhu. Foto: Michal Šula, MAFRA
Benjamínek Tunel Blanka je nejnovější částí městského okruhu. Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia