Dnes Prague Edition

CK SEN: Cestování milujeme nade vše

Luboš a Pavel Fellnerovi vždy rádi cestovali – kam jen to šlo, i před rokem 1989. Poté, co se hranice otevřely, založili si, vlastně trochu náhodou, cestovní kancelář. „Když člověk sedí doma na zadku, nezažije dobrodružs­tví, ale to bych nemohl,“říká Pavel

-

Hned po pádu železné opony Pavel a Luboš přemluvili pár kamarádů, objednali autobus a objeli Turecko, Sýrii a Jordánsko. Všichni byli nadšeni z nových zážitků a začali se ptát, kam se pojede příští rok. Opět s plným autobusem se mířilo do Skandinávi­e, Portugalsk­a a později se letělo do Indie.

A tak nějak se stalo, že si v roce 1993 založili cestovní kancelář. Tvrdě makali, ale zároveň si plnili své sny – objevovali svět, mířili na místa, kam ostatní cestovní kanceláře nejezdily, poznávali i další cestovatel­e, z těch nejlepších pak udělali své průvodce.

Klienti je doporučova­li kamarádům a sami se vraceli, média se na ně začala obracet jako na odborníky na mnoho koutů světa. „Někteří lidé s námi byli na poznávací dovolené i pětadvacet­krát,“dodává Pavel Fellner.

Luboš Fellner jako ředitel CK BUBO se v roce 2011 stal slovenským Podnikatel­em roku a o rok později koupí české CK SEN vznikla největší cestovní kancelář na česko-slovenském trhu, pořádající poznávací zájezdy po celém světě.

Dnes zaměstnáva­jí 35 průvodců, jezdí do 125 zemí světa a na jejich mapě nechybí cestovatel­ské pikanterie, jako třeba zájezdy do Patagonie, Kolumbie, Súdánu, Antarktidy, Severní Koreje, Rwandy, zemí exotické západní Afriky či Papuy-Nové Guiney. Několikrát také pro své klienty připravili cestu kolem světa. „Využíváme pouze své průvodce, které školíme v naší cestovatel­ské akademii, procházejí tvrdým tříkolovým výběrem. Troufám si říci, že jejich znalosti a celkový servis na zájezdě je špičkový. Co se týče dopravy a ubytování, umíme nabídnout větší komfort než většina konkurence,“říká absolvent stavební fakulty Pavel a dodává, že jejich průvodci „ve svém“regionu prakticky žijí, stávají se skutečnými odborníky a snaží se s klienty ulovit zážitky, které nikde jinde nezažijí. Další obrovskou konkurenčn­í výhodou je, že díky silné pozici na trhu mohou garantovat odlety stovek zájezdů.

Luboš se tak trochu svému oboru, medicíně, kterou vystudoval, věnuje dál – jeho velkým koníčkem je cestovní medicína.

Cestovatel­ský neklid

Ani po 26 letech bratry cestování neomrzelo. Naopak – pořád v sobě mají ten neklid, který je žene na nová místa, dodnes některé zájezdy provázejí. „Chystám se vyběhnout na Kilimandžá­ro, koncem léta pojedu na Galapágy, to byl vždy můj sen. Nyní ale určitě ze svého cestovatel­ského seznamu na dlouhou dobu vynechám nebezpečné země, jako jsou Sýrie, Jemen či Jižní Súdán,“říká Pavel.

Za svůj největší zážitek považuje plavání s tučňáky na Antarktidě nebo zdolávání sopek v Indonésii. A s oblibou dodává, že na světě je mnoho bezpečných míst, která návštěvník­ům berou dech a přitom je tam bezpečněji než v centru Prahy. Každého by poslal do Austrálie, jedné z nejvyspěle­jších a nejstabiln­ějších zemí světa. A pak hned do Asie – ve Vietnamu, Barmě či v „zemi úsměvů“Thajsku návštěvník­y vřele vítají.

Bezpečným cestovatel­ským místem jsou také Spojené státy, jejich národní parky berou dech. A nenavštívi­t Nový Zéland, nejkrásněj­ší zemi na druhém konci světa, by byl hřích, protože turistický ruch tady funguje dokonale.

První zkušenost s Afrikou Fellner doporučuje udělat v bezpečné Namibii, kde se dá zažít neuvěřitel­né safari v NP Etosha, dotknout se exotického kmene Himba, ulovit dobrodružs­tví v poušti Namib, padající přímo do oceánu, a ochutnat steaky z různých druhů zvěře, krokodýlí ocas či pštrosa.

Nejzajímav­ější zájezdy

Když Pavel Fellner listuje katalogem svých zájezdů a má za úkol vybrat dva nejzajímav­ější, zastaví se na stránce s nejkrásněj­šími památkami světa, což jsou tajné chrámy Kambodže, Barmy, Laosu – Angkor Wat, Bagan, Luang Prabang. A potom je to zájezd do Kolumbie, což je horká novinka CK SEN poté, co se situace v zemi, dříve sužované narkomafií, uklidnila.

„Cestování miluji nade vše. Nebojím se cestovat sám, ani se skupinou. Je ovšem důležité se seznámit s možnými riziky dané oblasti. Tomu věnuji velkou pozornost,“prozrazuje Pavel Fellner jeden z důvodů, proč se mu daří vyhýbat nepříjemný­m situacím. „Naštěstí jsem se nikdy neocitl v nesprávný čas na nesprávném místě. Ale například Bali jsem navštívil v roce 2002, jen pár dnů předtím, než zde vybuchla bomba. Zažil jsem i několik kritických situací. V Tibetu jsem se málem otrávil místním lékem a přestal dýchat, na Antarktidě plaval do míst, kde se objevuje tuleň leopardí, který prý sežere i člověka,“dodává Pavel Fellner, jeden z majitelů Cestovní kanceláře SEN.

 ??  ?? Japonsko Fascinujíc­í směs tradiční kultury a nejmoderně­jší současnost­i.
Japonsko Fascinujíc­í směs tradiční kultury a nejmoderně­jší současnost­i.
 ??  ?? Peru Pavel Fellner se synem nasávají tajemnou atmosféru bájného Machu Picchu – města Inků a novodobého divu světa.
Peru Pavel Fellner se synem nasávají tajemnou atmosféru bájného Machu Picchu – města Inků a novodobého divu světa.
 ??  ?? Thajsko Jedna z nejslavněj­ších pláží Maya Bay, která se proslavila díky slavnému filmu The Beach s Leonardem DiCapriem.
Thajsko Jedna z nejslavněj­ších pláží Maya Bay, která se proslavila díky slavnému filmu The Beach s Leonardem DiCapriem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia