Dnes Prague Edition

A zase ten Sébastien

Světová rallye zavedené pořádky nemění. Už 15. sezonu jí vládnou Sébastieno­vé z Francie.

- Robert Sára reportér MF DNES

Měl vedle sebe týmového šéfa Malcolma Wilsona, držel ho kolem ramen, do kamer však s úsměvem pravil: „Teď chci něco vzkázat svému skutečnému šéfovi, mé manželce: Díky za vše.“Na vteřinu se pak Sébastien Ogier odmlčel a skrz obrazovku poslal domů ještě jeden vzkaz: „Time, tvůj táta je zase mistr světa.“Znovu a zase. Už pošesté.

A když k tomu přidáte předchozí devítileté panování krajana Loeba, pak dynastie francouzsk­ých Sébastienů kraluje rallye od roku 2004, tedy 15 sezon. Z novorozeňa­t se za tu dobu stali teenageři s občankou.

Něco ale tentokrát bylo přece jenom jinak. Už to není vláda absolutist­ická, ale Ogier musí čelit silné opozici. Koneckonců poprvé od roku 2003 měli ještě před závěrečným závodem tři jezdci naději na titul, a podíváte-li se o dva měsíce zpět, pak to s jeho „volebními“preference­mi vypadlo prachbídně. V šampionátu byl až třetí, ztrácel 23 bodů na Belgičana Neuvilla a i druhý Estonec Tänak zářil víc. „Ještě nedávno jsme si mysleli, že letos už sotva vyhrajeme, ale nevzdali jsme se a dali do toho všechno. Vlastně jsme to urvali v poslední rallye a téměř v poslední erzetě, takže je to teď hodně emotivní,“říkal Ogier.

Zatímco jeho dva rivalové museli v Austrálii riskovat, takže nakonec těžké klání nedokončil­i, on dojel pátý, což stačilo. A znovu se projevila jeho jezdecká síla. V mnohém se podobá Loebovi, takže umí závody skvěle analyzovat. Ví, kdy jet na hraně. Ví, kdy se naopak držet stanovené taktiky, zároveň zvládá improvizac­i v nečekaných podmínkách. Roky v šampionátu ukazuje sebevědomí, z něhož sice může vyzařovat nadřazenos­t, jenže ve velkém finále, ke kterému teď v Austrálii došlo, měl nervy jako ze železa. A ještě něco. „Jeho komentáře k autu jsou mnohem preciznějš­í, než na které jsem zvyklý od jiných pilotů. On ví, co chce. Ví, jak se má auto chovat, a dokáže si přesně říct, co chce změnit,“popisuje Milan Poláček z Kyjova, který je Ogierovým inženýrem, a i on má tedy velkou zásluhu na šestém titulu. Ono vůbec nechybělo mnoho a mohlo to být teď velké české vítězství. Když se po nečekaném odchodu Volkswagen­u z rallye ocitl Ogier na konci roku 2016 bez práce, reálně se rýsovala dohoda, že bude jezdit ve stáji Martina Prokopa. Kvůli průtahům v jednání ale dal Francouz nakonec přednost Fordu.

A to je klíčový důvod, proč opozice zesílila. Pryč je éra neporazite­lného a zámožného Volkswagen­u, teď je rallye vyrovnaněj­ší. Vrátila se do ní Toyota, která ve druhé sezoně získala pod vedením čtyřnásobn­ého šampiona Tommi Mäkinena Pohár konstrukté­rů. V mnoha závodech byl Yaris nejrychlej­ší ze všech, a nebýt technickýc­h trablů, mohl Tänak slavit. Výrazně se posunula také automobilk­a Hyundai. A už v Austrálii jste od jezdců obou značek slyšeli, že na startu nové sezony budou silnější a hladovější.

Navíc příští ročník bude jiný i pro Ogiera. Po osmi letech se vrací do Citroënu, ve kterém do WRC vstoupil. Ten byl – až na senzační Loebovo vítězství ve Španělsku (Francouz se účastnil tří podniků) – výsledkově nejslabším týmem v šampionátu. Přitom automobilk­a výrazně investoval­a do vývoje závodního modelu C3. Už letos toužila po jednom z titulů a Loeb vedení utvrdil, že vůz má vítězný potenciál.

Je tedy klíčovou otázkou, zda letos značka neztrácela vinou jezdců, na co má právě angažování Ogiera příští rok odpovědět. Toho k přestupu zlákala i vidina titulu ve třetí značce, což v historii dokázal jen Juha Kankkunen (Peugeot, Lancia, Toyota). A přidal-li by skutečně sedmý triumf, ocitl by se na dosah Loeba. I to motivuje. Dost možná se tak z novorozeňa­t během rallyeové vlády Sébastienů stanou plnoletí.

 ?? Foto: ČTK ?? Šestý triumf Francouz Sébastien Ogier si v Austrálii jede pro šestý titul mistra světa v řadě.
Foto: ČTK Šestý triumf Francouz Sébastien Ogier si v Austrálii jede pro šestý titul mistra světa v řadě.
 ?? Foto: ČTK ?? Mistři Ogier (vpravo) a navigátor Ingrassia.
Foto: ČTK Mistři Ogier (vpravo) a navigátor Ingrassia.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia