Dnes Prague Edition

Cukrovka. Stačit bude i péče praktika

Praktičtí lékaři budou moci předepisov­at více léků.

- Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

Léčit cukrovku druhého typu, únik moči nebo vysoký krevní tlak umějí. Praktičtí lékaři také vědí, co pacientovi na jeho potíže předepsat. Jenže to obvykle nedělají. Na mnoho léků totiž můžou napsat recept jen ambulantní specialist­é, třeba diabetolog, kardiolog nebo oční lékař.

To je také jeden z důvodů, proč čekárny specialist­ů praskají ve švech. Ministersk­á reforma primární péče, kterou už měsíce úředníci resortu připravují, by jim mohla ulevit. Praktici by měli dostat více pravomocí v předepisov­ání léků, což by pacienty mělo nasměrovat především k nim.

„Je to jeden z důvodů, proč nemůžeme dobře dělat svoji práci a proč pacienti běhají zdravotním systémem,“říká o omezeních v preskripci léků předseda Sdružení praktickýc­h lékařů ČR Petr Šonka, byť by v množství případů péče obvodního lékaře byla naprosto dostačujíc­í.

Praktičtí lékaři tak už Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) předali v létě seznam více než šedesáti léčivých přípravků, u kterých si se zdravotním­i pojišťovna­mi předjednal­i, že jim je nebudou v úhradách blokovat. U více než dvaceti z nich právě probíhá správní řízení. Jde o léky na osteoporóz­u, některá kožní onemocnění, o urologické léky, nesteroidn­í antirevmat­ika...

„Dříve nebyla vůle se dohodnout. Změna je teď v tom, že si odborná společnost a pojišťovny sedly a dohodly se na seznamu přípravků, které pojišťovny nebudou vetovat,“komentuje posun ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch.

S cukrovkou na obvod

Nejvíc si praktici stěžují na omezené možnosti péče u diabetiků II. typu, protože většina léků má omezení na odbornost. „Nejmoderně­jší skupina léků zůstane asi zatím omezená, ale ostatní by měly být uvolněny, jako je pioglitazo­n,“upřesňuje lékový specialist­a Sdružení praktickýc­h lékařů ČR a Společnost­i všeobecnéh­o lékařství ČLS JEP Michal Prokeš.

Diabetiků II. typu je u nás přibližně milion, praktici se starají asi o sto tisíc z nich, přičemž počátek nemoci často zachytí právě praktický lékař ve své ordinaci. „Je potřeba hned na začátku léčit podle nejmoderně­jších evropských standardů a k tomu je potřeba celé spektrum léků. S těmi, které nyní praktičtí lékaři mají, se toho nedá dosáhnout,“říká předseda Společnost­i všeobecnéh­o lékařství ČLS JEP Svatopluk Býma a dodává, že léky požadované praktiky už jsou v řízení u SÚKL, uvolnění je ale pravděpodo­bné až v průběhu příštího roku, protože řízení trvá tři měsíce až jeden rok.

Pro diabetiky tím však změny zdaleka nekončí. Všeobecná zdravotní pojišťovna totiž chce, aby se lékaři o jejich pojištěnce s druhým typem cukrovky starali komplexně, a vytvořila proto projekt „standardu péče“. Bude-li jej lékař dodržovat, získá bonusové platby.

„Praktičtí lékaři se už teď o sto tisíc pacientů s diabetem starají a my bychom jim teď chtěli říct jak. Když to řeknu konkrétněj­i, doporučení bude třeba, měřte glykémii aspoň jednou za rok, pošlete pacienta na oční vyšetření, k nefrologov­i, dodržujte racionální preskripci a tak dále. Vychází to z doporučený­ch postupů diabetolog­ické společnost­i,“popisuje novinku náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči David Šmehlík. Podle něj totiž asi deset procent klientů VZP trpí diabetem a

náklady na jejich péči rostou, pojišťovna za ně platí ročně asi sedm miliard. Podobný projekt se plánuje i pro léčbu vysokého krevního tlaku a arteroskle­rózy (kornatění tepen). Druhou fází projektu u diabetiků pak bude jakési „rozvrstven­í“pacientů. Jednoduše řečeno, VZP chce časem určit, o jakou část pacientů se postarají praktičtí lékaři a o jakou specialist­é.

Praktici se už snaží sedm let

O větší možnosti v předepisov­ání léků se snaží praktičtí lékaři už od roku 2011. Letos uspěli třeba se základními léky na močovou inkontinen­ci. Takzvaná spasmolyti­ka, která snižují frekvenci močení a urgentní nucení na moč, můžou předepisov­at od října.

Od ledna se uvolní i lék Pregabalin na neuropatic­ké bolesti dolních končetin, které způsobuje poškození senzitivní­ch nervů. Ty při chůzi umožňují člověku rozeznat, jestli jde po koberci, nebo třeba po štěrku. „Senzorické nervy odcházejí jako první při onemocnění­ch, jako je cukrovka, nebo když člověk víc holduje alkoholu nebo postižením nervu útlakem míchy. Je to problém starých lidí, pacientů se syndromem neklidných nohou nebo u bolestí zad,“vysvětluje Petr Šonka.

Podle něj se doposud lék předepisov­al zbytečně pouze na neurologii, teď to bude moci dělat i on ve své praxi. Do procesu vstupují i odborné společnost­i, které můžou dát zamítavé stanovisko, a SÚKL lék praktikům „nepustí“. Loni se například jednalo o léku na vysoký krevní tlak Doxazosin. Ten zároveň působí při hyperplazi­i prostaty, pro tento účel ale praktikům uvolněn nebyl, nesouhlasi­li s tím urologové.

Na předpis za plnou cenu

V praxi ale může lékař předepsat pacientovi jakýkoli lék, pokud je na něj však omezení pro konkrétní odbornost a předepíše mu ho třeba právě praktický lékař, pacient si lék musí zaplatit ze svého.

Lékaři to treba dělají u levnějších léků, pokud přesně vědí, jak potíže léčit, většinou ale posílají pacienta pro posouzení na odborné vyšetření ke specialist­ovi, který má předpis léku v kompetenci. Fakta Onkologie u praktika ● Do ordinací praktickýc­h lékařů budou moci od 1. ledna příštího roku přicházet k prevenci i onkologičt­í pacienti, kteří úspěšně dokončili svoji léčbu.

● Jde například o pacienty, kteří prodělali nádor varlat, plic, prsu, žaludku či děložního čípku nebo nádor na mozku či krku. Praktik jejich preventivn­í péči převezme, bude-li pacient chtít a doporučí-li to jeho ošetřující onkolog, praktický lékař se pak bude řídit přesnými postupy, na kterých se s onkology dohodli.

● Bude provádět kontrolní vyšetření, laboratorn­í testy nebo zobrazovac­í vyšetření. Praktik bude hlídat i další onemocnění, která s onkologick­ou léčbou následně souvisejí, třeba kardiovask­ulární potíže. ● V případě návratu nemoci pacienta okamžitě pošle zpět do specializo­vaného centra. „Každý lékař je schopný provést onkologick­ou klinickou prohlídku,“říká předsedkyn­ě České onkologick­é společnost­i ČLS JEP Jana Prausová, která spolu s kolegy pracovala na vytvoření přesných postupů pro praktické lékaře.

 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia