Dnes Prague Edition

Chtěli do ráje. Zvolili smrt

-

Okresní soud ve Zlíně vydal výzvu, aby se přihlásili lidé, kteří s trojicí na konci loňského roku mluvili nebo někoho z rodiny viděli. Soud zasedl minulý týden ve středu, ale vypovídal jen otec dětí. Líčil, že se s exmanželko­u a dětmi v posledních letech nestýkal a jejich kontakt se omezil na blahopřání k narozeniná­m a Vánocům.

„Naposledy jsem mluvil telefonick­y se synem počátkem listopadu, když jsem sháněl brigádu ve Zlíně,“řekl muž. „Pak jsem jim psal a volal loni v prosinci. Ale nebrali telefon a na esemesku nereagoval­i,“sdělil soudu.

Minuly Vánoce, Silvestr, i celý leden. Rodina se neozývala, ale muž to neřešil. „Myslel jsem, že jsou v Kanadě, kde mají příbuzné,“vypověděl. Přesto mu to nedalo, a když 5. února projížděl Zlínem, zastavil se u nich.

19. listopadu 2017: konec světa

Stanovit datum úmrtí nakonec pomohli lékaři. Ti nejprve zúžili období na 15. listopad až 12. prosinec a podle posmrtných stop zvolili nejpravděp­odobnější den smrti. „Tím je 19. listopad,“rozhodl soudce Jan Jirák. „Příčinou smrti bylo zadušení,“uzavřel.

Je zajímavé, že právě ten den, 19. listopadu 2017, podle některých sekt mělo dojít ke konci světa.

„Pokud jsi plánoval zimní dovolenou v období po 19. listopadu, klidně ji můžeš zrušit,“šířilo se na internetu už od léta. „Raději běž utratit všechny peníze rovnou, protože za pár týdnů ti už budou úplně k ničemu,“stálo na webech zaměřených na ezoteriku a pochybná duchovní témata.

Podle nich šlo o tajemnou planetu Nibiru, někdy také nazývaná planeta X, která prý existuje někde na okraji naší sluneční soustavy.

Přestože americká vesmírná agentura NASA vyvrátila, že by taková planeta existovala, sektáři dál věřili, že její gravitační síla je tak silná, že dokáže vychýlit jiná vesmírná tělesa ze slunečního oběhu. A připravova­li se na konec světa.

„Na planetě Nibiru jsou podmínky pro život stejně jako na Zemi. Na Nibiru žije padesát osm milionů Nibiřanů, jejich rasy jsou stejné jako na Zemi. Výškově jsou zhruba o dvacet centimetrů menší než lidé u nás a jejich průměrný věk je 98 let. I oni žijí v rodinách,“hlásá jedna z „příruček“.

Po Zlíně se navíc objevovaly další letáky s oznámením o příletu kosmické lodi, která ty „prozíravěj­ší“odveze do ráje.

Na 18. listopad, tedy pouhý jeden den před stanoveným datem úmrtí rodiny ve Zlíně, navíc připadá výročí největší hromadné sebevraždy. V jihoameric­ké Guyaně ten den v roce 1978 zemřelo přes 900 členů sekty známé jako Chrám lidu, vypili jed.

Jestli výročí událostí v Guyaně, letáky v ulicích Zlína nebo zprávy o neexistují­cí planetě Nibiru ovlivnily tragické rozhodnutí rodiny, není jasné.

Otec dětí před soudem řekl, že nedokáže pochopit, proč jeho blízcí spáchali sebevraždu. „Na nic si nestěžoval­i, žili v naprosté pohodě, neměli žádné problémy,“uvedl.

V pohodě ale rodina nežila. Sousedé později líčili reportérům MF DNES, že dcera ženy celé dny vysedávala na dětském hřišti na houpačce, zmateně cosi vykládala a svého bratra vydávala za partnera. Vyšetřovat­elé se domnívají, že k němu vzhlížela jako k duchovní autoritě. Kriminalis­té zjistili, že se oba v té době zajímali o to, co je po životě, o duchovních světech, o fungování sekt.

Až umřu, otevři tento dopis

O tom, že rodina chystala hromadnou sebevraždu delší dobu, svědčí i další podivné chování dcery. Před dvěma roky dala v práci výpověď a své kolegyni předala tajemný dopis. Řekla jí: „Až zemřu nebo tvoje děti budou už dospělé, otevři ho.“Žena psaní uložila a opravdu ho neotvírala. Možná na něj i pozapomněl­a. Vzpomněla si, až když se Zlínem rozšířila zpráva o podivné smrti tří lidí a dozvěděla se, že právě její bývalá kolegyně je jednou z obětí. Dopis otevřela a předala policii. Podle zjištění MF DNES v něm stálo, že i ona má přemýšlet, jak žije a že jsou i jiné duchovní světy, kde se žije lépe.

Policisté pročítali webové stránky, které trojice navštěvova­la, a zjišťovali, jestli je k zoufalému činu někdo nenaváděl. Přesné motivy nakonec nezjistili, vyšetřován­í ale uzavřeli s tím, že šlo o hromadnou sebevraždu, za kterou nikdo další nenese vinu.

„Bylo to samostatné a dobrovolné rozhodnutí každého zvlášť,“zdůrazňuje státní zástupce Foltýn. „K sebevraždě je nikdo nenutil,“dodává.

Podle výsledku vyšetřován­í byly obě děti ponořené do myšlenek o lepších světech, kam toužily odejít, a matka byla v jejich „vleku“. Místo toho, aby svým dětem plán sebevraždy rozmluvila, ji nakonec spáchala s nimi.

Podle výsledku vyšetřován­í byly obě děti ponořené do myšlenek o lepších světech, kam toužily odejít. Matka byla v jejich vleku.

 ??  ?? Pokračován­í ze str. 1 Mrazivý pátý únor Policisté uzavřeli okolí domu ve Zlíně, kde byla nalezena tři těla. Tehdy ještě netušili, že šlo o hromadnou sebevraždu. 2x foto: Zdeněk Němec, MAFRA
Pokračován­í ze str. 1 Mrazivý pátý únor Policisté uzavřeli okolí domu ve Zlíně, kde byla nalezena tři těla. Tehdy ještě netušili, že šlo o hromadnou sebevraždu. 2x foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia