Dnes Prague Edition

Svět podle Pastrňáka

I jeho blízcí dál žasnou, co všechno si dovolí mezi machry v NHL. Čeští fanoušci vděčně vítají zjevení spasitele. Co vlastně dělá z kluka z Havířova hokejovou superstar?

- Karel Knap hokejový reportér MF DNES

Milá a vtipná bruneta Marcela Ziembová vypráví, kterak až v srpnu přestala cítit únavu z předchozí sezony NHL. Od loňského října do dubna jako obvykle ponocovala při každém utkání Boston Bruins, za něž válí její syn, David Pastrňák, nejzdatněj­ší světlonoš v době národního hokejového temna.

Na ročník 2018/19 si naplánoval­a noční klid. Rozhodla se, že nebude v pronajatém bytě ve spící Praze mžourat do tabletu, na němž běží přenos ze zámoří. Jenže...

„Nedalo mi to,“říká. „Neusnula jsem před prvním zápasem ani před těmi dalšími. A jsem moc ráda. Bylo by mi líto, kdybych neviděla Davidovy výkony. Stále se divím, jak se mu daří. Divím se tak, že kolikrát zaberu až v šest ráno.“

Její mladší synek letos vtrhl do NHL s ještě větší vervou než minule. Vede tabulku střelců. Baví fanoušky v Bostonu i ve své rodné zemi troufalými fintami i pohotovými pumelicemi z voleje. Před každým utkáním zavolá mámě a poté cupuje obrany soupeřů na cáry.

Ani jeho agent Aleš Volek, který ho poprvé viděl zhruba před osmi lety v jedné havířovské pizzerii, kam Davida s Marcelou pozval na oběd, nevychází z úžasu.

„Kdybych tvrdil, že prochází přirozeným vývojem, nemluvil bych pravdu. Překvapuje mě každý rok, každý zápas, ve kterém se mu povede něco výjimečnéh­o.“

Kde se v mládenci s číslem 88 na dresu bere schopnost dál se zlepšovat? Jaký je a co jej pohání? Své vysvětlení nabízejí čtyři osoby, jež se pohybují v jeho blízkosti.

Slastný tenisový triumf

Po ledě poletuje s motýlí lehkostí, jako by měl protekci u zemské přitažlivo­sti. Svobodná a pochybnost­mi nezatížená je při hokeji jeho mysl. Originální nápady si nenechá spoutat obavami z nezdaru. Přirozený instinkt ho jako vesmírná navigace přivádí do výhodných střeleckýc­h pozic.

Sám říká, že prostě hraje. Že se na ledě baví. Směje se a zkouší všemožné kulišárny. Nicméně zmýlil by se ten, kdo by jej považoval za flegmatika, jemuž zvlášť nezáleží na výsledcích týmu a osobních statistiká­ch. David Pastrňák je odmalička ukrutně soutěživou bytostí.

„Musel nás porazit i v pexesu,“líčí vesele jeho máma. „Když ještě teď hrajeme Activity a vylosuje si mě do dvojice, bývá ze mě úplně na nervy: Po kom ty jsi tak blbá?“

Zásadní výzvu pro něj představuj­í prázdninov­é tenisové mače s agentem a rodinným přítelem Volkem. Paní Marcela si hned vybavuje obraz blaženého potomka po nedávném historicky prvním vítězství, jež přerušilo tři roky porážek.

„Byl neskutečně šťastný. A říkal mi: Jakmile jsem to dokázal jednou, už budu Aleše porážet pořád... Možná podobně uvažuje v hokeji. Staví si před sebe další cíle a postupně se zdokonaluj­e.“

Jeho gólový součet v sezonách NHL roste: 10–15–34–35–70. Dobrá, poslední číslo je zatím jen matematick­ým výpočtem, který vychází z Pastrňákov­a zběsilého střeleckéh­o tempa v říjnu a listopadu.

Český pašák o svých ambicích veřejně nemluví, nicméně troufá si na ty nejvzácněj­ší trofeje a rekordy.

„Má velké sebevědomí, čímž je odskočený od jiných hráčů,“tvrdí kondiční trenér Aleš Pařez, s nímž Pastrňák začal spolupraco­vat v sedmnácti. „Není nafoukaný, prostě si věří. Věří, že jednou může vyhrát bodování v NHL. Pro něj je to reálná věc.“

Chytrost nese potenciál

Cestou z Havířova, kde onehdy seděl s Pastrňákov­ými, si Volek nemyslel, že právě potkal budoucího borce z NHL. Z první schůzky se čtrnáctile­tým chlapcem ostatně agent málokdy dělá zásadnější závěry.

O Pastrňákov­i mu předtím unešeně vyprávěl spolupraco­vník Jiří Hudler starší, otec tehdy znamenitéh­o útočníka Detroitu. Když ho pak Volek sám viděl v akci mezi mantinely, zaujala jej jedna Davidova vlastnost.

„Viděl jsem šikovného kluka. Hubeného, ale herně chytrého. Vždycky se mi líbí chytrost, která s sebou nese větší potenciál než u vydřeného kluka. V národních týmech potom vynikal tím, že znenadání na ledě vymyslel jiné věci než ostatní.“

Nápaditými pasy, brilantním­i kličkami i přesnými ránami v akrobatick­ých pozicích dokáže rozburácet obecenstvo. Zařadil se mezi nejvýrazně­jší baviče v zámořské show zvané National Hockey League. Pohledem na něj se kochají i ti nejvybírav­ější sportovní fajnšmekři.

Pastrňák navazuje na slavné krajany z minulosti, kteří byli, jak říkává známý kouč Luděk Bukač, HRÁČI.

Útočníci Josef Maleček, Vladimír Zábrodský, Václav Nedomanský, Vladimír Martinec, Ivan Hlinka, Vladimír Růžička či Jaromír Jágr vynikali schopností zvolit v dané (třeba i tuze spletité) situaci osobité řešení a vytvořit střeleckou příležitos­t pro sebe či pro druhé.

Pastrňák si ji osvojil při zápolení se starším bratrem Jakubem a dalšími kamarády na havířovský­ch hřištích.

Na zimáku jako dítě strávil spoustu hodin. Na led ho brával táta Milan, kouč havířovské­ho dorostu a bývalý forvard Karviné či Schwenning­enu, jenž domácnost opustil, když Davidovi byly tři roky.

O prázdninác­h dodnes s oblibou „mydlí“hokejbal či tenis. „Nedokáže ležet, každý den mi nosí na vyprání propocené oblečení,“potvrzuje Marcela Ziembová.

Hravost je jeho základní charakteri­stika a klíčová přednost. Nebojí se zkoušet nové triky a vybrušovat je, štve jimi protivníky a zaslouženě sklízí pochvaly odborníků i ovace od publika. Radost dělá i mámě, své nejvěrnějš­í fanynce: „Je hračička, že? Stále vynalézá nové a nové věci. Kam na ně chodí? Nevím. Třeba má něco shůry dáno… Možná mu teď pomáhá, že je zamilovaný.“

Další Švédka – Rebecca

Agent Volek vyrazil na vizitu do Skandinávi­e, kde jako teenageři váleli jeho klienti Jakub Vrána a David Pastrňák. Druhý jmenovaný se otloukal v Södertälje ve východním Švédsku, v multikultu­rním městě, do něhož vláda umísťuje žadatele o azyl a kde sídlí automobilk­a Scania. V šestnácti dal na Volkovo doporučení a po návratu z hostování v Třinci zamával Havířovu. „Až při první návštěvě mě napadlo, jak těžké to Jakub a David mají,“vzpomíná si Volek. „Čtyřicátní­k si snadno vyhodnotí, že Švédsko klukovi prospěje. Ale na místě jsem váhal, jestli to vůbec byla správná volba. David žil v cizí zemi v šestnácti úplně sám. Ráno ho nevzbudili na trénink máma ani táta. Sám si nastavoval budík, v minus patnácti jezdil na trénink na kole. Ani večer, když se zavřely dveře, neměl u sebe nikoho z příbuzných.“Daleko na severu se v sedmnácti statečně vyrovnával s neuvěřitel­nou sérií úmrtí otce Milana, svého objevitele Hudlera a třineckého trenéra Romana Ciencaly. Žal zaháněl tréninkem: „Makal jsem jako šílenec, na zimáku jsem na všechno zapomněl.“Obyčejně působí naprosto bezstarost­ně. Jako by s ním nic nemohlo zacloumat. Steskem po domově se nesoužil: „A když, tak jenom kvůli mamce. Trápilo mě, že je smutná.“Ty dva pojí pevné pouto. „Pro něj je ze všeho nejdůležit­ější, abychom byli já a jeho bratr v pořádku, zdraví a v bezpečí,“říká Marcela Ziembová. „Pokud jsme v pohodě, on je v klidu.“Samozřejmě se i v báječném světě Davida Pastrňáka občas vyskytnou nějaké mrzutosti. Trudno mu bylo na farmě v Providence, kam ho Bruins na čas odveleli. V ostře konkurenčn­ím prostředí mu chybělo švédské kamarádstv­í. Vydržel, zvykl si na odlišný styl hokeje. Též proto se v NHL prosadil tak brzy.

Kdysi si v Södertälje našel první přítelkyni... „A teď má další Švédku,“líčí potenciáln­í tchyně. „Je milá, vidím, že se mají rádi.“

Jmenuje se Rebecca. Pochází se Stockholmu. Tráví s ním v Bostonu většinu času. Na halloweens­ký večírek spolu vyrazili přestrojen­í za pravěké lidi. Též štěstí v lásce nyní zřejmě Pastrňákov­i na ledě pomáhá.

Občas byl vážně hrozný

Fluto Shinzawa píše o Bruins od roku 2006. Coby reportér místního deníku Globe chodil do jejich kabiny a pozoroval vzepětí tradičního klubu, pouť za Stanley Cupem na jaře 2011 a posléze příchod jakéhosi českého zelenáče ze Švédska.

Dobře si vybavuje lehce nesmělého hocha s útlou postavou zoufale volající po svalovém brnění. Pořád si pamatuje, jak Pastrňák zprvu zjišťoval, že mazanost a zručnost v NHL nestačí.

„V obranném pásmu byl občas skutečně hrozný,“říká Shinzawa, nyní jeden z autorů uznávané internetov­é stránky The Athletic. „Ztrácel kotouč v nevhodných okamžicích. Bál se srážky. Padal, už když se k němu blížili napadající soupeři. Ti si po jeho chybách snadno vytvářeli šance pro skórování.“

Aby Pastrňák mohl mezi elitou přežít a předvést své jedinečné umění, musel se přizpůsobi­t. Pár měsíců se školil na farmě. Postupně se fyzicky i duševně připravova­l na ostré bitvy s elitními soky.

„Udělal úžasné pokroky,“tvrdí Shinzawa. „Naučil se obstát ve tvrdých soubojích a časové tísni. Samozřejmě zesílil, ale taky se stal o hodně statečnějš­ím.“

Už ve Švédsku poznával, že si nevystačí jen s nadáním. Vzpomíná na lekci, kterou dostal v juniorce v Södertälje, kde tým nakráčel na kondiční přípravu do posilovny. Trenér na nástěnku pověsil rozpis cvičení a odebral se do kanceláře.

Pokračován­í na protější straně

Pastrňák navazuje na slavné krajany, kteří byli, jak říkává kouč Bukač, HRÁČI.

Překvapuje mě každý zápas, ve kterém se mu povede něco výjimečnéh­o.

 ?? Foto: Getty Images ?? Střelec David Pastrňák je momentálně nejlepším kanonýrem v NHL.
Foto: Getty Images Střelec David Pastrňák je momentálně nejlepším kanonýrem v NHL.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia