Dnes Prague Edition

Ceny bytů narážejí na strop. Kromě Prahy

Překotný růst cen bytů se zastavil nebo aspoň přibrzdil. Narazil na koupěschop­nost Čechů a začaly fungovat omezující kroky ČNB.

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

PRAHA Rekordní ceny bytů dlouhodobě hlásí hlavně velká města. V Brně však tempo v posledních měsících výrazně zpomalilo. „Vše nasvědčuje tomu, že se blíží okamžik, kdy se růst cen zastaví,“říká výkonný ředitel společnost­i Trikaya Alexej Veselý. Během první poloviny roku klesla v druhém největším městě Česka cena za metr čtvereční v novém bytě – nyní by se podle předpovědí makléřů měla ustálit na 75 tisících korun.

I v dalších krajích již ceny nemovitost­í narazily na strop. „Už nerostou v Moravskosl­ezském a Olomouckém kraji nebo na Vysočině. Výraznou stagnaci, či dokonce pokles jsme zaregistro­vali také ve Zlínském a Ústeckém kraji,“vyjmenováv­á provozní ředitel Fincentra Reality Martin Fojtík.

Pokles cen na Ústecku potvrzují data developers­ké společnost­i Trigema. Ta ve své analýze uvádí, že ve srovnání s druhým čtvrtletím letošního roku klesla průměrná cena za metr čtvereční nového bytu v Ústeckém kraji o téměř šest procent. Analýza přináší i další náznaky ochlazován­í realitního trhu – průměrné ceny klesly i meziročně, a to v Jihočeském a Libereckém kraji.

Podobný scénář však rozhodně nečeká trh s nemovitost­mi v Praze. I zde je však na základě meziročníh­o srovnání vidět, že růst cen bytů začíná v posledních měsících zpomalovat. Od července do září byl na úrovni 15,5 procenta, přičemž v předchozím čtvrtletí to bylo 24 procent. Vyplývá to z dat developers­kých firem Central Group, Skanska Reality a Trigema. Průměrná cena metru čtverečníh­o v novém bytě v Praze tak atakuje hranici 100 tisíc korun. S koupí nového bytu se však nevyplatí čekat, ceny budou s největší pravděpodo­bností dál narůstat.

„Prodejní cena odpovídá aktuální omezené nabídce nových projektů. Do této situace na trhu navíc zasáhla centrální banka, která stanovila nová pravidla pro poskytován­í hypoték. Podle odhadů nyní dosáhne na úvěr o třetinu méně žadatelů,“uvedla výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

Nová pravidla České národní banky se na trhu projevují už od poloviny letošního roku. Nejvíce zlevněných bytů se objevilo v červnu, zjistila platforma Valuo.cz, která sbírá a vyhodnocuj­e data z předních tuzemských realitních serverů.

„V tomto měsíci jsme zaznamenal­i 5 057 snížení nároků ze strany prodávajíc­ích, tedy u 12,7 procenta námi evidovanýc­h inzerátů,“uvádí zakladatel webu Radek Šitera. Průměrná výše slevy na byt v tomto měsíci dosáhla 184 tisíc korun.

Právě v červnu přitom ČNB oznámila, že zpřísní kritéria pro žadatele o hypotéku, což majitele mohlo motivovat k urychlení prodeje. V říjnu například bylo na trhu zlevněných bytů už jen 2 195, tedy méně než polovina.

Kupující už nemohou platit víc

Přísnější pravidla pro získání hypotéky platí od října a na trhu jsou cítit stále víc. „Ubylo zájemců o některé nemovitost­i. Tam, kde jich dříve bylo v průměru sedm, jsou dnes tři a někdy musíme na kupce počkat,“říká Pavel Hassman z realitní kanceláře Re/Max 4You.

Pokles zájmu o hypotéky zaznamenal­a rovněž realitní kancelář Bidli reality. „Přikládám to tomu, že zájemci o bydlení vyčkávají v domnění, že regulace ČNB musí vyvolat pokles cen,“vysvětluje její ředitel Ondřej Mašín. K poklesu však podle něj ve většině lokalit zatím nedochází.

„Opatření České národní banky lze charakteri­zovat jako umělé omezování poptávky, které by přirozeně mělo vyvolat pokles cen nemovitost­í, jenže se tak zatím neděje,“říká Milan Roček, šéf portálu CenováMapa.org, jenž ceny nemovitost­í v ČR dlouhodobě sleduje.

„Může za to současná ekonomická situace. Procházíme totiž nejbohatší­m obdobím za poslední tři dekády. V žádném regionu není vysoká nezaměstna­nost a příjmy všude rostou. Za této situace není na trhu tlak, ochota ani potřeba prodávat nemovitost­i za nižší cenu,“vysvětluje Roček.

Připouští však, že ceny napříč regiony začínají stagnovat. Podle něj se na tom podepisuje i skutečnost, že se prodává čím dál méně bytů. „Nepotkává se nabídka s poptávkou. Nacházíme se v situaci, kdy prodávajíc­í nejsou ochotni zlevnit a kupující už nechtějí nebo nemohou zaplatit víc,“tvrdí Roček.

Developeři propad prodejů registrují. „Největší pokles jsme za poslední tři měsíce zaznamenal­i tam, kde v předchozím období trhy nebývale rostly. Jedná se o Jihomoravs­ký, Středočesk­ý a Olomoucký kraj. Prodeje nových bytů se tam snížily zhruba o polovinu,“uvádí Radek Polák, mluvčí společnost­i Trigema.

Obzvlášť výrazné je snížení počtu prodejů v metropoli Jihomoravs­kého kraje. „Prodeje nových bytů v Brně dlouhodobě klesají. Letošní data z období leden až září ukazují na trend meziročníh­o poklesu o 35 až 40 procent,“prohlašuje Alexej Veselý, výkonný ředitel brněnského developera Trikaya.

Praha ještě pojede

Nesoulad mezi představam­i kupujících a prodávajíc­ích o ceně nemovitost­i znamená, že se s byty obchoduje méně. „Pomalý, kontinuáln­í pokles aktivity na trhu pozorujeme celý letošní rok. K ‚zamrzání‘ prodejů dochází napříč celou Českou republikou,“všímá si Roček.

Odborníci na nemovitost­i však nepředpokl­ádají, že by se tato situace v blízké budoucnost­i odrazila ve snížení cen. Aby k něčemu podobnému došlo, bylo by zapotřebí skutečně zásadní události, jako například příchodu ekonomické krize.

Pokles cen se na trhu s největší pravděpodo­bností nejdřív projeví na dražších nemovitost­ech, jako jsou velkometrá­žní byty o dispozici 4+1 a větší. „Z minulosti víme, že půjde nejprve o větší a luxusní nemovitost­i. Majitelé mají velká očekávání, která se již na daném trhu nedaří proměnit,“vysvětluje Hassman z Re/Max 4You.

Ohledně vývoje cen nemovitost­í v příštím roce předpoklád­á většina odborníků obecnou stagnaci, případně mírné pokračován­í nárůstu v největších městech. „Očekáváme jej pouze v některých lokalitách, například v centru Prahy či Brna,“tvrdí Mašín z Bidli reality.

„Obávám se, že Praha na vlně realitní bubliny ještě chvíli pojede,“potvrzuje Fojtík z Fincentra Reality. „Také Brno nebo Plzeň jsou známé svým dlouhým setrvačným efektem. Pokud se bude dále ekonomice dařit a tato města dále porostou, tak očekáváme i v příštím roce mírné zdražování,“dodává Martin Fojtík.

Ubylo zájemců o některé nemovitost­i. Tam, kde jich dříve bylo v průměru sedm, jsou dnes tři a někdy musíme na kupce počkat.

Pavel Hassman

realitní kancelář Re/Max 4You

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia