Dnes Prague Edition

„Žádné dítě nebude žít na ubytovně“

V Praze by se podle nové radní pro oblast sociální sféry a zdravotnic­tví Mileny Johnové měla posílit pěstounská péče i dostupnost bydlení. V rozhovoru říká, že se inspiruje v jiných krajích.

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

PRAHA Zdravotnic­tví a sociální politiku na pražském magistrátu dostala na starost Milena Johnová (Praha sobě), která pracuje v sociální sféře už od roku 1992. V politice je ale nováčkem.

Vy jste ze všech nových radních asi nejméně známá, co vlastně nabízíte Pražanům?

Vzhledem k tomu, jakou mám na starosti gesci, tedy zdravotnic­tví a sociální politiku, tak můžu Pražanům nabídnout mnohaleté zkušenosti ze sociální sféry.

Jedna věc je odbornost a druhá věc je umět politicky vyjednat některé záležitost­i, které Pražany trápí, nebojíte se toho?

Mám respekt, ale nebojím se a hlavně stavím na atmosféře, která je velmi pracovní a naladěná na spolupráci a na řešení problémů. V koalici nám jde o to dělat věci lépe a přinést pro Pražany změnu.

Co chcete udělat v nejbližšíc­h třech měsících?

Budu mluvit zatím jen obecně. Už jsem se začala scházet s lidmi z odborů na magistrátu, snažím se zmapovat situaci, získat informace, abych mohla dělat rozhodnutí, a obrací se na mě již občané se svými náměty a podněty a sdělují mi věci, které nefungují. Chtěla bych vytvořit atmosféru, ve které by se dalo partnersky spolupraco­vat.

Pražany například štve, že jsou ambulance přeplněné, protože do Prahy jezdí za ošetřením hodně Středočech­ů i lidí z celé republiky, jak tohle chcete řešit?

Kolegové z koalice přišli s nápadem, jak věci řešit pomocí moderních technologi­í. Tomu se budeme věnovat, aby si lidé mohli vybrat, kam pojedou podle toho, kde ta čekací doba bude v daný okamžik nejkratší. To znamená, že se jim možná vyplatí jet dál, ale počkat si v čekárně kratší dobu.

Jak to myslíte pomocí moderních technologi­í? Můžete to ještě rozvést?

Program je koaliční. Spousta bodů nepochází od uskupení Praha sobě. My jsme jich tam přinesli mnoho a ty mám promyšlené. Tohle je příklad bodu, který jsme my nepřinesli. Ale shodli jsme se na tom, že je to problém, který je potřeba řešit. Já k němu konkrétněj­ší informace nemám, ale budeme se tím určitě zabývat.

Jaké jsou tedy ty body, které jste přinesla vy a Praha sobě?

My jsme přišli s plánem skončit s vyvážením Pražanů, kteří mají nějaké zdravotní problémy, mimo Prahu. Tohle je náš bod. Když se spojíme s pracovníky tady na úřadu s lidmi v terénu, tak se nám to podaří. Dále záležitost­i ohledně péče o malé děti. V České republice je prý 135 dětí, které mají skutečně těžké zdravotní komplikace, jsou na různých sondách a podobně a žijí v ústavní péči. V Praze to budou jednotky a umím si představit, že s tímto budeme schopni pohnout. Chceme pomoci dětem, aby mohly žít v rodinách. A chceme pomoci rodinám, aby se mohly starat o své blízké, aniž by je to zničilo. Rodiče máme přece každý z nás a dříve nebo později budeme v situaci, kdy oni budou potřebovat naši pomoc a ne my jejich. Děti má také naprosto většina lidí, a když se setkají tyhle dvě generace a lidé v produktivn­ím věku se starají jak o rodiče, tak o svoje děti, tak je to nesmírně namáhavé.

V Praze v nemocnicíc­h chybí hodně zdravotníc­h sester. Ty často odcházejí do jiných krajů, kde jsou nižší životní náklady. Koalice chce přidat na platy učitelů, nepřidáte také sestrám?

Nízké platy jsou problém, který souvisí s bydlením, a my vnímáme věci v souvislost­ech. Řadu věcí musíme řešit mezirezort­ně a jedním z našich plánů je zlepšit dostupnost bydlení. Uděláme všechno proto, aby sestry, stejně jako učitelé a stejně jako další pracovníci, o jejichž přítomnost v Praze máme zájem, měly dostupnějš­í bydlení.

Jak by po tom čtyřletém působení měl vypadat rezort zdravotnic­tví a sociální politiky.

Počítám s tím, že se nám povede udělat jasné a nevratné kroky k tomu, abychom vyřešili vystěhováv­ání Pražanů se zdravotním postižením do pohraničí. Před volbami jsme se zavázali k tomu, že žádné pražské dítě nebude žít na ubytovně. Určitě bychom chtěli dosáhnout razantního posílení pěstounské péče. Nemám v rukávu žádné nástroje, jak budeme konkrétně postupovat, ale určitě se budeme inspirovat v krajích, kde se to už povedlo.

Když se tedy vrátím k bydlení dětí na ubytovnách, dnes je bydlení drahé v Praze i pro střední třídu, dokážete si představit, že tohle vyřešíte?

Věřím tomu. Rozhodnutí a odhodlání v koalici je. S kolegou Adamem Zábranským, radním pro bydlení, máme šanci dělat věci společně.

A mluvili jste spolu už o nějakých konkrétníc­h nápadech?

Je ještě velmi brzy. Setkali jsme se s odborníky , kteří se tomu věnují a mají s tím zkušenosti.

Jaké máte plány s Nemocnicí Na Františku?

Záleží nám na tom, aby Nemocnice Na Františku v budoucnost­i poskytoval­a Pražanům služby, které v pražském zdravotnic­tví chybí, nebo jsou poskytován­y v nedostateč­ných kapacitách. Začínáme jednáním s městskými částmi, jichž se budoucnost Nemocnice Na Františku nejvíce dotýká, to znamená Prahy 1 a Prahy 7.

Hodláte se z vaší pozice angažovat v tom, aby v pražských nemocnicíc­h nedocházel­o k různým korupčním kauzám jako dosud?

Samozřejmě nám velmi záleží na tom, aby nedocházel­o ke korupci. Pokud bude Nemocnice Na Františku příspěvkov­ou organizací hlavního města Prahy, pak budeme usilovat o výběr odpovědnéh­o management­u, zajistíme kvalitní metodický dozor, zejména v oblasti veřejných zakázek, a kontrolu.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Z nevládního sektoru Milena Johnová je nová radní pro oblast sociální politiky a zdravotnic­tví. Na magistrátu chce využít zkušenosti z nevládního sektoru, kde se věnovala sociálním službám.
Foto: Petr Topič, MAFRA Z nevládního sektoru Milena Johnová je nová radní pro oblast sociální politiky a zdravotnic­tví. Na magistrátu chce využít zkušenosti z nevládního sektoru, kde se věnovala sociálním službám.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia