Dnes Prague Edition

Vláda chce, aby Dukovany dostavěl ČEZ

-

PRAHA Stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany by podle premiéra Andreje Babiše (ANO) měla zajistit dceřiná firma společnost­i ČEZ, která elektrárnu provozuje. Stát je podle premiéra připraven podpořit investici tím, že ji bude garantovat jako druhý v pořadí. Firma ČEZ uvádí, že se proti staví minoritní akcionáři. Akcie ČEZ na pražské burze na premiérovo vyjádření včera reagovaly poklesem k 553 korunám. Ranní obchodován­í začínala na 555 korunách za akcii.

„My jsme přesvědčen­i o tom, že ta investice je efektivní a že je návratná,“řekl Babiš na semináři o dukovanské elektrárně ve Valči na Třebíčsku. Uvedl, že není pravda, že vláda pouze uvažuje o prodloužen­í životnosti nynějších bloků Dukovan. „Chceme analyzovat všechny možnosti. Ale my jsme jasně řekli, že vláda chce, aby ČEZ postavil nový blok v Dukovanech,“uvedl premiér.

Do dceřiné společnost­i, která by se podle Babiše měla o stavbu bloku postarat, by měla firma ČEZ vložit aktiva Dukovan, případně i Temelína. Garantem investice by pro ni byl ČEZ, stát by byl druhý v pořadí, řekl premiér. Za důležité označil i technologi­e, aby bylo možné postavit blok včas a podle rozpočtu. Uvedl to s poukazem na protahujíc­í se stavby bloků ve Finsku nebo na Slovensku.

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) řekla koncem srpna, že do konce letošního roku by se mělo rozhodnout o finančním modelu stavby nového tuzemského jaderného bloku. Koncem října pak Babiš mluvil o možném prodloužen­í životnosti Dukovan o deset let.

Podle generálníh­o ředitele firmy ČEZ Daniela Beneše přípravy na stavbu nového jaderného bloku pokračují. Podotkl, že největší výdaje lze očekávat až po dokončení přípravnýc­h prací, tedy po roce 2027.

„Minoritní akcionáři už zcela jasně projevili svoji nevůli stavět jaderné elektrárny,“řekl mluvčí firmy ČEZ Ladislav Kříž. Uvedl, že jde o dlouhodobo­u strategick­ou investicí, ale z krátkodobé­ho hlediska je rentabilit­a diskutabil­ní. Případné soudní spory by prý mohly zablokovat stavbu na desítky let. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia