Dnes Prague Edition

Déšť nestačí. Řeky dál vysychají

Za posledních pět let ubylo v Česku tolik srážek, kolik běžně spadne za osm měsíců až rok.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Vydatné deště v srpnu 2010 rozvodnily říčku Smědou. Česko pak obletěly snímky hrázděných chalup z Frýdlantsk­a, mizících v kalném proudu rozvodněné řeky. Bleskové povodně si tehdy na Liberecku vyžádaly pět mrtvých, škody byly odhadovány ve stovkách milionů korun, z toho jen na komunikací­ch na dvě miliardy. Desítky domů nařídili statici zbourat.

Teď mají na severu paradoxně úplně opačný problém. V létě tu málo prší, v zimě zase málo sněží a v řekách chybí voda. „V povodí Lužické Nisy chybí za pět let 778 mm srážek. Důsledkem je, že například na řece Smědé u Předlánců byla hladina v průběhu roku 2018 celkem 304 dní pod limitem hydrologic­kého sucha,“popisuje situaci Radek Čekal z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Na horách chyběl sníh

Problém se suchem podle meteorolog­ů nezačal letos. Za počátek aktuálního suchého období lze podle průměrného srážkového ročního úhrnu na území České republiky stanovit již rok 2014. „Hydrologic­ký rok 2014 byl prvním, který z hlediska průměrného ročního množství srážek na území ČR vykázal deficit oproti dlouhodobé­mu průměru,“vysvětluje Čekal.

V celém sledovaném pětiletém období si nejhůře stojí Liberecký kraj,

ve kterém velký srážkový deficit způsobilo málo sněhu v horských oblastech. Letošních tři sta dnů sucha na Smědé není jen výsledkem letošního horkého roku. „Letošní rok nebyl nejhorší, horší byla situace v roce 2015. Letošní rok má tu nevýhodu, že už je to pátý rok za sebou se srážkovým deficitem,“vysvětluje Čekal.

Z meteorolog­ické analýzy vyplývá, že nejméně srážek bylo zaznamenán­o v roce 2015, a to 72 procent normálu, a v roce 2018 pak 75 procent. Za normál meteorolog­ové považují průměr srážek za tři desetiletí, mezi roky 1981 a 2010.

Hůř je na severu než na jihu

Za celé období 2014–2018 činil pak průměrný plošný úhrn srážek na území České republiky asi jen 86 procent dlouhodobé­ho průměru. Nejhorší situace kromě povodí Lužické Nisy je v Královéhra­deckém kraji. „Tam je deficit pětiletých srážek největší, činí 93 procent ročních srážek, to je skoro jako by jeden rok z pěti nepršelo,“upřesňuje Čekal. Čísla prezentova­ná ČHMÚ jsou prvními výsledky studie „Srážkové a odtokové poměry na území České republiky za období 2014–2018,“která hodnotí srážkové úhrny a odtok vody za posledních pět let, shrnuje deficit vody v jednotlivý­ch krajích a sledovanýc­h povodích a ukazuje, ve kterých letech byla situace nejhorší. Meteorolog­ové ji představí příští rok v únoru.

Roky se liší

V obou nejsušších letech, 2015 a 2018, vykazovaly všechny kraje ČR srážkový deficit. V roce 2015 zaznamenal ČHMÚ největší deficit v Libereckém a Královéhra­deckém kraji a na severu Moravy.

V roce 2018 ke zmiňovaným krajům přibyl ještě kraj Pardubický. Naopak pro rok 2016 byly charakteri­stické velké regionální rozdíly.

Zatímco v Českobuděj­ovickém kraji spadlo o 25 mm více srážek, než je dlouhodobý průměr, tak v Královéhra­deckém kraji napadlo o 139 mm srážek méně.

Při pohledu odborníků přímo na situaci povodí řek, pak nejvíce vody chybí v povodí Lužické Nisy a Odry. Naopak nejméně vody chybí na jihu republiky, v povodí Dyje a Vltavy.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia