Dnes Prague Edition

Sponzory Zemana policie vyšetřuje kvůli krácení daní

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Firmy sponzorují­cí zemanovce byly podle policie zároveň součástí řetězce, který v Česku krátil daně o desítky milionů korun. Za pomoci falšování účetnictví a bílých koňů. Přibývají tak další pochybnost­i ohledně financován­í prezidents­ké kampaně Miloše Zemana.

Analýza MF DNES už dříve upozornila, že více než polovina prostředků Strany práv občanů pochází od zaměstnanc­ů jediné, vzájemně provázané skupiny firem. Zdánlivě nesouvisej­ící dary posílaly společnost­i, které z velké části ovládá právník Fabio Delco, spojovaný s Vladimirem Putinem.

Nyní se ale ukazuje, že pavučina neposlouži­la jenom ke sponzoring­u zemanovců, ale zčásti také k obchodům, které policisté zahrnují do masivních daňových úniků. MF DNES získala podrobnost­i vyšetřován­í.

Na sponzory Zemana policisté narazili při rozkrývání obchodů úklidové firmy ovládané dvěma táborskými podnikatel­i. Ti kolem sebe dle obvinění postupně vytvořili kaskádu společnost­í. Policisté nyní dokazují, že firmy, které zdánlivě neměly nic společného, mezi sebou dělaly nesmyslné obchody. Jejich jediným účelem bylo podle vyšetřovat­elů připravit stát o peníze.

„Bylo zjištěno, že ve skutečnost­i je mezi těmito společnost­mi obchodní a personální propojení. Stejné osoby mají dispoziční práva k bankovním účtům různých společnost­í,“uvedla policie. Podle ní ti samí lidé také chodí vybírat peníze z bankomatů či přistupují k datovým schránkám firem.

Z některých společnost­í řetězce, který podle policistů falšoval své účetnictví, přitom zároveň plynuly stovky tisíc zemanovcům.

Strana, která posílala finance i na prezidents­ké kampaně Miloše Zemana, ovšem nepočítá s tím, že by nějaké peníze kvůli policejním­u vyšetřován­í vracela.

„V tomto případě se zatím jedná pouze o podezření. Není to prokázané, takže to řešit nebudeme,“uvedl předseda SPO Lubomír Nečas, který je zároveň prezidento­vým lékařem.

Páteční hlasování o nedůvěře vládě Andreje Babiše označil prezident Miloš Zeman za marnění času. Poslanci měli podle něj raději schvalovat zákony. Poznamenal, že jich v poslední době dostává k podpisu „poněkud málo“. Zeman to dnes řekl v Jeruzalémě českým novinářům. Opozice pro vyslovení nedůvěry měla 92 hlasů, potřeboval­a jich 101. Poslanci ANO a KSČM vládu podpořili, vládní sociální demokraté odešli ze sálu, což kabinetu neuškodilo. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia