Dnes Prague Edition

Otazníky kolem Plekance

Tomáš Plekanec touží pomoct Kladnu i Brnu. Půjde to vůbec?

- Jan Daněk Jiří Punčochář

Ta města od sebe dělí nějakých 250 kilometrů, hokejově jedna kategorie. A hráč takového formátu mezi extraligou a první ligou už tuze dlouho nependlova­l. Tomáš Plekanec. „Obrovsky zkušený hráč s neskutečný­m počtem zápasů v NHL (1 001). Věřím, že nás posune o trošku dál,“říká bek Komety Ondřej Němec. „Objevila se velká posila a povedlo se ji přivést do Brna,“přikývne centr Jan Hruška.

Právě vítěze posledních dvou extraligov­ých ročníků si šestatřice­tiletý Plekanec vybral z dlouhého seznamu zástupců, kteří ho vábili po nečekaném konci v Montrealu. Jenže má to malý zádrhel. Priorita známého patriota je především vrátit Kladno mezi elitu, v rodném městě chce odehrát rozhodujíc­í fázi sezony – prvoligové play off a případnou baráž. Do Komety, kde její nejvěrnějš­í fanoušci bazírují na oddanosti, si bude do poloviny února „jen odskakovat“.

„Určitě tohle pendlování není ideál, ale je to Tomášovo rozhodnutí,“říká hokejový expert David Pospíšil. „Někoho budou muset vyndat ze sestavy. Bude to jiná situace, než když se nedaří a je potřeba něco změnit, “připojuje se David Moravec. „Konkurence na postu středního útočníka se enormně zvýší.“

Oba televizní spolukomen­tátoři mluví o Plekancovi v superlativ­ech. Loajálně se logicky vyjadřují i jeho budoucí kolegové. Bude však mimořádně důležité udržet pohodu v mančaftu snícím o zlatém hattricku, v němž bude někdo z forvardů nepravidel­ně ztrácet výsadní postavení na ledě. „Záleží, jak to (majitel a kouč Komety) Libor Zábranský zaobalí. Kam ho dá, jakým způsobem to bude fungovat. Pokud je kabina zdravá, přijme takového hráče v klidu,“soudí Pospíšil. „Uvědomí si, že přišel vyhrát a pomoct a nepřišel nikomu zabrat místo.“

V pondělí Plekanec řekl, že úvodní duely sehraje o víkendu v Kladně. Pak se uvidí. „Když bude třeba Kladno hrát na Moravě, bude pro mě jednoduché přejet,“nastínil. Jenže nepočítáme-li dnešní výpravu Rytířů do Třebíče, Moravou projede Jágrova družina zase až 14. ledna.

Podrobnost­i brněnské šichty bude Plekanec ještě probírat se Zábranským. „Zatím nemáme scénář, jak ho využít,“říká jeden z brněnských trenérů Kamil Pokorný. Legenda Canadiens poslední sezony v NHL i reprezenta­ci plnila roli defenzivní­ho centra, specialist­u na oslabení či vhazování. „Tomáš je komplexní hokejista. Nebude problém, aby hrál i přesilovky,“podotýká Pokorný. „Společně s návratem Martina Erata bude Kometa neskutečně silná v závěrech utkání,“vypíchl Moravec další hvězdu Komety s bohatým životopise­m v NHL, která vynechala úvod sezony. I Pokorný včera potvrdil, že „Erata v prosinci uvidíme na ledě“.

Nyní navíc nastává období, kdy to Kometě na rozdíl od play off (za poslední dvě sezony má bilanci 24 výher, čtyři prohry) pravidelně skřípe. Plekanec má oživit ofenzivu, která v Brně stojí na přetěžovan­é první lajně. Její centr Holík má reprezenta­ční formu, další formace zaostávají.

„Do hlaviček hráčů nikdo nevidí. Řeknou si: Pomáhá, ale u toho nejdůležit­ějšího nebude?“dumá Pospíšil. „Je to otazník, ale zase některé kluky může dostat do formy, může pomoct i mladším.“

I proto o Plekancovu dočasnou výpomoc prahli třeba v Mladé Boleslavi. „Charaktero­vě je skvělý. Spoluhráči by viděli, jak se připravuje, jak maká, jak dělá věci pro tým. To je jeho největší přínos,“uvádí kouč Boleslavi Miloslav Hořava.

Plekancova práva aktuálně vlastní mateřské Kladno. Na svazu ještě včera neevidoval­i novou smlouvu, s níž má oprávnění hrát soutěžní utkání. Pokud chce Plekanec nosit rytířskou zbroj v případné baráži (což by na rozdíl od play off znemožnilo jeho účast ve finále extraligy), musí za ně v základní části a play off nasbírat 15 startů. „Pokud by však do 15. prosince hrál pouze za jeden tým (Kladno), tuhle podmínku plnit nemusí,“podotýká mluvčí Českého hokeje Zdeněk Zikmund.

Že by i to hrálo roli, kdy si odbude premiéru v dresu Komety?

Za brněnské mistry může na střídavé starty odehrát 25 mačů, což se do 15. února ani nedá stihnout. Kolik jich tedy bude? I to se řeší.

„Někoho budou muset vyndat ze sestavy. Konkurence se enormně zvýší.“

Moravec,

David hokejový expert

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia