Dnes Prague Edition

Námořníci ve vazbě Ukrajincům hrozí 6 let vězení

Po letech zanedbáván­í i ruské krádeži lodí z roku 2014 je ukrajinské námořnictv­o prakticky bezbranné.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Vězeň, či zajatec? Ruský pohraniční­k vede k soudu v krymském Simferopol­u ukrajinské­ho námořníka, zajatého při incidentu v Kerčském průlivu. Soud na dvanáct ze čtyřiadvac­eti Ukrajinců uvalil vazbu. Hrozí jim až šest let vězení, pokud budou odsouzeni za nezákonné překročení ruských hranic s hrozbou použití zbraní.

KYJEV Ukrajina nemá proti Rusku na moři šanci, protože už před nedělí, ještě než jí Rusové zajali tři plavidla, měla válečné námořnictv­o srovnateln­é s ostrůvky v Karibském moři.

Zatímco po roce 2014, kdy začal konflikt na Donbase, prošly ukrajinské pozemní síly posilovnou, loďstvo zůstalo vysloveně symbolické.

Pryč jsou časy, kdy se ukrajinská loď účastnila honů na somálské piráty v Indickém oceánu.

Podle listu Kyiv Post tvoří nyní celou námořní sílu pětačtyřic­etimiliono­vé Ukrajiny jen 10 bojových lodí.

Jedna fregata jménem Heťman Sahajdačny­j, jedna korveta jménem Vinnica a minolovka Heničesk.

K tomu sedm dělových člunů.

A asi dvacet pomocných plavidel – hasičské, potápěčské a vyloďovací, školní lodě, remorkéry, tanker na doplňování paliva na moři, zeměměřičs­ká loď a podobně.

Vlajková loď Heťman Sahajdačny­j má výtlak 3 500 tun, je to tedy malá loď. Podle tabulek měla stejný výtlak Victory, dřevěný plachetní trojstěžní­k, z jehož paluby admirál Nelson řídil před více než dvěma sty lety bitvu u Trafalgaru.

Ostatní lodě jsou ještě menší. Navíc jsou zastaralé, většinou pocházejí ze 70. a 80. let. Jednou z nejnovější­ch je právě Heťman Sahajdačny­j, ale také to není žádný mladík, je ve službě už skoro třicet let.

Žádná síla, která by se mohla postavit Rusům, kteří jen fregat mají v Černém moři pět, všechny vyzbrojené chytrými raketami, hlavně však mají raketový křižník a šest či sedm ponorek.

Celkem má ruská černomořsk­á flotila asi 45 bojových lodí.

Z toho několik, které bývaly ukrajinské. Rusové jim je ukradli.

Bylo to v březnu 2014 při anexi Krymu. Ukradli tehdy Ukrajincům i bojové delfíny. Ukrajina žádala o jejich vrácení, ale marně.

S loďmi to dopadlo stejně. Rusové stáhli ukrajinské vlajky, nahradili je ruskými, a tím zlomili páteř ukrajinské námořní síle v Černém moři.

Zabavili tenkrát na padesát plavidel včetně jediné ukrajinské ponorky, velitelské lodi a dvou fregat. Podle respektova­ného vojenského časopisu Jane's Defence Weekly bylo mezi zabavenou padesátkou plavidel 12 z celkem 17 bojových lodí, které v té době Ukrajina měla.

Dohromady to dělalo sedmdesát procent ukrajinské námořní síly. K Rusům přeběhla třetina námořníků včetně několika vysokých velitelů. Se ztrátou Krymu Ukrajina přišla o klíčové námořní základny s veškerou infrastruk­turou. Na Krymu sloužilo 12 000 z 15 400 příslušník­ů ukrajinské­ho námořnictv­a. Celková ztráta byla vyčíslena na 150 miliard dolarů. Včetně oněch delfínů: krymské středisko pro jejich využití pocházelo ještě z dob studené války a bylo jedním ze dvou na světě. To druhé je v kalifornsk­ém San Diegu.

Ukrajinské námořnictv­o se ze svých ztrát už nevzpamato­valo i přesto, že víc než třicet nebojových lodí Rusové postupně zase vrátili.

Dnes slouží v námořnictv­u něco přes 6 000 mužů, což je jen stín síly před okupací Krymu.

Výsledek je, že dnes má Ukrajina zhruba srovnateln­é námořnictv­o jako Dominikáns­ká republika nebo Jamajka.

Nikdy ji to moc nevzrušova­lo. Třetina námořníků v roce 2014 přeběhla k Rusům neuvěřitel­ně snadno i proto, že byli demoralizo­vaní nezájmem vlády v Kyjevě, nedostatke­m bojového výcviku i hanebnými platy. Analýza ústavu Global Security uvádí, že ukrajinští kapitáni byli placeni hůř než poddůstojn­íci ruského námořnictv­a.

V letech, kdy pro Ukrajince bylo prioritou bojiště mezi Doněckem a Luhanskem na východě země, šly všechny zdroje na posílení pozemní armády. Námořnictv­o bylo odstrčeným sirotkem, protože dění na moři mělo v porovnání s vývojem na Donbase v podstatě nulový strategick­ý význam.

To se ukázalo jako chyba poté, co letos na jaře Rusové otevřeli most spojující Rusko s okupovaným Krymem přes Kerčský průliv, kudy vede cesta z Černého moře do Azovského. Najednou se Rusové začali chovat, jako by Azovské moře bylo ruské jezero. Jenže pro Ukrajince je to životně důležitá spojnice s jejich tamním pobřežím.

Se zpožděním začali námořnictv­o posilovat, pořídili pár malých lodí, ale jak teď velmi názorně zjistili, jsou proti Rusům prakticky bezbranní. Právě dvě bojová plavidla, která Rusové v neděli zajali, byla pořízena v poslední době, aby Rusům čelila.

 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Zadržené lodě Tři ukrajinské lodě zadržené Rusy.
Foto: Profimedia.cz Zadržené lodě Tři ukrajinské lodě zadržené Rusy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia