Dnes Prague Edition

Ze Švýcar až k SPO. Jak fungovaly penězovody

- — Lukáš Valášek

Rus Sergej Roldugin se celý život živí jako hráč na violoncell­o. Zároveň je to kmotr dcery prezidenta Vladimira Putina. Kauza Panama Papers před časem odhalila, že prostředni­ctvím firem v daňových rájích hudebník ovládá majetek v hodnotě stamilionů dolarů. Strukturu společnost­í, které oficiálně vlastní Roldugin i další oligarchov­é spojovaní s Putinem, dle odhalení několika světových médií vybudoval švýcarský právník Fabio Delco. Analýza MF DNES ukazuje, že Delco ovládá několik firem i v Česku prostředni­ctvím dvou společnost­í z daňových rájů. Ty tvoří dvě větve sponzorů SPO, které MF DNES rozkryla.

První větev: Lichtenšte­jnský Norwalk Holding reprezento­vaný Delcem spoluvlast­ní českou společnost Stegenato. A to s podnikatel­em Michalem Pechanem, který získává zakázky na Hradě. Zaměstnanc­i Pechanovýc­h jiných firem naposílali SPO za poslední roky více než 800 tisíc.

Druhá větev: Švýcarská Warren Partners Ventures, kterou opět řídí Delco, spravuje Adamovské strojírny, které samy vlastní společnost­i Adast či Benepro. Celá soustava poslala během let SPO na 12 milionů.

Obě větve propojuje ostravský právník Daniel Tomíček, sám velký sponzor zemanovců. I se ženou jim naposílal na 650 tisíc. Jeho podpisy figurují na dokumentec­h firem z obou větví. Ve společnost­ech zastává různé funkce. V obou skupinách firem jsou přitom firmy s italsky znějícími názvy, které zakládal Brňan Daniel Janda. Ten kromě Stegenata stál třeba i u zrodu firem Indimenta (dnes Adamovské strojírny), Formicola nebo Napoletino. Všechny SPO darovaly stovky tisíc.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Sergej Roldugin, violoncell­ista a oligarcha.
Foto: Profimedia.cz Sergej Roldugin, violoncell­ista a oligarcha.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia