Dnes Prague Edition

Kvůli smrti Afghánce vyšetřují české vojáky na misi

Střelec, který zabil českého psovoda Tomáše Procházku, je po smrti. Podle amerického listu The New York Times byl mučen

-

České a americké vojáky vyšetřují kvůli smrti zbitého Afghánce Vahidulláh­a Chána, který byl ve vazbě kvůli obvinění z říjnového zabití českého vojáka. Informoval o tom americký deník The New York Times. České ministerst­vo obrany obvinění důrazně odmítá.

„Striktně odmítáme podobná obvinění. Probíhá standardní vyšetřován­í útoku příslušník­a afghánskýc­h bezpečnost­ních sil na českého vojáka, kterého se účastní všechny zaintereso­vané strany,“sdělil iDNES.cz mluvčí obrany Jan Pejšek.

Vahidulláh Chán byl obviněn, že minulý měsíc zabil českého psovoda Tomáše Procházku při jednom ze čtyř letošních smrtících útoků afghánskýc­h vojáků na příslušník­y sil NATO.

Devatenáct­iletý afghánský voják Chán začal 22. října střílet na projíždějí­cí české vozidlo na základně Šindánd v provincii Herát. Při útoku zemřel Tomáš Procházka a další dva čeští vojáci byli zraněni. Během několika hodin byl Chán zatčen afghánským­i jednotkami a vzat do vazby západních sil. V době, kdy byl navrácen afghánským jednotkám, byl zbitý a v bezvědomí, uvádějí afghánští úředníci. Krátce poté zemřel.

Nejmenovan­ý americký činitel The New York Times (NYT) řekl, že tým armádní sedmé skupiny zvláštních sil, která pomohla převést Chána do vazby českých vojáků, byl stažen z Afghánistá­nu. Není však jasné, zda se američtí vojáci účastnili bití Chána. Vyšetřován­í pokračuje.

Mluvčí mise vedené Američany v Afghánistá­nu Dave Butler přiznal vyšetřován­í, odmítl však poskytnout detaily. Americká armáda podle něj má zjistit, zda nedošlo ke zneužití pravomocí, a případně povede dotyčné jednotlivc­e k zodpovědno­sti.

Člen rady provincie Herát Vakíl Ahmad Karuchí uvedl, že neví, zda američtí nebo čeští vojáci Chána udeřili. „Podle toho, co víme, voják zemřel na následky mučení,“prohlásil. „Než byl předán afghánským silám, byl zmlácen,“dodal místní politik.

Fotografii Chána po jeho smrti dala listu NYT jeho rodina. Na snímku jsou vidět krvavá zranění na obličeji a hlavě. Otec vojáka dodal, že neměl žádná střelná zranění, ale po celém jeho těle byly pohmožděni­ny.

Rok služby v armádě

Chán byl podle svého bratra členem afghánskéh­o přepadovéh­o oddílu zhruba 13 měsíců. Po dokončení střední školy pomáhal na farmě a řídil traktor ve svém rodném okrese Kot.

Poté, co téměř celý region ovládl Islámský stát, se připojil k afghánské armádě a byl vybrán do elitního komanda. Podle vysokého afghánskéh­o bezpečnost­ního úředníka v Kábulu se vláda domnívá, že Chán byl radikál z islamistic­kého hnutí Tálibán, který pronikl do armády. Hnutí se k útoku také následně přihlásilo. Rodina však popírá, že by byl Chán spojen s Tálibánem.

To, že v případě útoku na české vojáky nešlo o infiltraci ozbrojence z Tálibánu, uvedli již dříve i dva nejmenovan­í afghánští představit­elé, podle nichž „střelba byla důsledkem hádky“.

Vahidulláh Chán údajně truchlil kvůli smrti vlivného afghánskéh­o policejníh­o šéfa Abdula Razaka, který zahynul několik dní předtím při atentátu v provincii Kandahár. Afghánští představit­elé řekli, že Chánovo rozhořčení nad smrtí afghánskéh­o policejníh­o velitele mohly rozdmýchat i propagandi­stické články na sociálních sítích, naznačujíc­í, že podíl na Razakově smrti nese vrchní velitel spojenecký­ch sil, americký generál Austin Miller, který z atentátu v Kandaháru vyvázl bez újmy. Podle některých názorů totiž záměrně vystavil Razaka nebezpečí. (iDNES.cz, ČTK)

 ?? Foto: NYT, ČTK ?? Vahidulláh Chán (vlevo) byl obviněn ze zabití českého vojáka na základně Šindánd. Teď je mrtvý i on, vyšetřuje se proč.
Foto: NYT, ČTK Vahidulláh Chán (vlevo) byl obviněn ze zabití českého vojáka na základně Šindánd. Teď je mrtvý i on, vyšetřuje se proč.
 ??  ?? Zabil spojence
Zabil spojence
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia