Dnes Prague Edition

Stát vydá dluhopisy online

Po čtyřech letech si Česko znovu půjčí od lidí peníze. Nabízí jim výnos, který ani nepokryje inflaci

-

Jitka Vlková s přispěním Marka Tomanky

roky na trhu aktuálně stoupají, a tak se ministerst­vo financí opět obrací na občany, aby vládě půjčili na přefinanco­vání státního dluhu. Žádná výhoda nulového zdanění dluhopisů nikoho nečeká.

Ministerst­vo od příštího týdne nabídne spořicí dluhopis, slavnostně nazvaný Dluhopis Republiky, se splatností šest let a průměrným výnosem 2,07 procenta.

Výnos ovšem ani nepokryje inflaci. Tu ministerst­vo financí ve své makroekono­mické predikci pro rok 2019 předpovídá ve výši 2,3 procenta a ČNB dlouhodobě inflaci cíluje právě na dvě procenta.

„Nabízený výnos i po zdanění je tak zajímavý pro velmi konzervati­vní investory, pro které je druhou možností vklad na běžném nebo na

Úspořicím účtu,“říká hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Úrok nad dvě procenta nyní nabízejí jen kampeličky, a to na dvouletý termínovan­ý vklad. Nicméně Dluhopis Republiky je třeba držet celých šest let, aby investor dvouprocen­tního úroku dosáhl. Úročení totiž ministerst­vo nastavilo tak, že každý rok postupně roste, nejvyšší je v roce posledním a výnosy se každý rok znovu investují do stejného dluhopisu. Po zprůměrová­ní to pak dá zmíněná dvě procenta ročně.

Pro stát je půjčování si od lidí aktuálně mírně nevýhodné. „Stát si bude půjčovat za vyšší výnos, než za kolik si může nyní půjčit na finančním trhu. Výhodnost se může rychle změnit, zvlášť pokud centrální banka bude dál zvyšovat úrokové sazby,“vysvětluje Navrátil.

Odlišovat současné spořicí dluhopisy od těch „Kalouskový­ch“má skutečnost, že koupit je půjde prakticky nepřetržit­ě a online, nejen v omezeném úseku tří týdnů a přes pobočky bank jako v minulosti. V předchozíc­h emisích navíc několikrát došlo k tomu, že upisování bylo pro přemíru zájmu předčasně ukončeno, protože upsaná částka překročila ministerst­vem stanovenýc­h 15 až 20 miliard korun.

Tentokrát žádná konkrétní hranice stanovena není. Ministerst­vo by chtělo dlouhodobě držet mezi občany zhruba pět procent státního dluhu, tedy 80 miliard z více než 1,6 bilionu korun.

Ministerst­vo má zatím naplánovan­é tři emise zhruba každého čtvrt roku. Připsány na účet nových majitelů budou 1. února, 1. dubna a 1. července. Výnos bude u každé emise stanoven jednotlivě podle toho, jaký bude aktuální úrok státního dluhopisu na trhu.

Pro představu: ke včerejšímu dni se státní dluhopis se zbytkovou splatností šest let prodával na sekundární­m kapitálové­m trhu s úrokem 1,95 procenta, proto ministerst­vo nabídlo občanům zmíněný průměrný výnos 2,07 procenta. Pokud by v budoucnu klesly úroky státních dluhopisů do minusu, lidé by je pravděpodo­bně přestali kupovat, online platforma by nicméně mohla běžet dál, jen by se nevyužíval­a.

Online s háčkem

Nákup po internetu nicméně zpočátku může mít háček. Bez návštěvy pobočky banky, která se s ministerst­vem na distribuci dohodla, se obejdou jen bývalí či stávající držitelé „Kalouskový­ch“dluhopisů. Ti si navíc musejí pamatovat přístupové údaje ke svému majetkovém­u účtu.

Jde zhruba o 100 tisíc lidí, kterým se při nákupu dluhopisů účet automatick­y zřídil. Tehdy měl ovšem jedinou omezenou funkci – mohli se skrze něj pouze ujistit, kolik a jaké dluhopisy mají. Kdo přístupové údaje zapomněl, bude se muset vydat na některou z 25 poboček ČSOB. Případně je možné zavolat na infolinku Centrálníh­o depozitáře

Výnos nového šestiletéh­o dluhopisu 2,07 %

cenných papírů pro informace. Ministerst­vo ještě zvažuje, že by umožnilo ověřování identity na dálku (například skrze elektronic­kou občanku), aby lidé nemuseli kvůli zřizování majetkovéh­o účtu na pobočku.

Prostředni­ctvím „Kalouskový­ch“dluhopisů, které se vydávaly v letech 2011 až 2014, lidé půjčili státu celkem 109 miliard korun, řada zájemců je nakoupila opakovaně. První tři emise se těšily z nulového zdanění – příčinou bylo zaokrouhlo­vaní daně z příjmů z výnosu z každého jednotlivé­ho korunového dluhopisu. To ale úderem roku 2013 skončilo, protože toho zneužívaly firmy, které za účelem daňové optimaliza­ce vydávaly korunové dluhopisy.

Dodnes jednotlivé případy s podezřením na obcházení daně prošetřuje daňová správa. Spořicí dluhopisy se proto od té doby zdaňují srážkovou daní 15 procent stejně jako jakýkoliv jiný výnos z majetku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia