Dnes Prague Edition

Za dárky Češi letos utratí víc, přes šest tisíc

-

PRAHA Průměrná částka, kterou Češi letos plánují utratit za dárky, stoupla o pětinu na 6 137 korun. Mezi nejpopulár­nější dlouhodobě patří kosmetika, oblečení a knihy. Za vánoční nákupy potravin, alkoholu a dekorací vydají Češi tento rok v průměru 4 850 korun. Vyplývá to z průzkumu agentury Nielsen Admosphere pro úvěrovou společnost Profi Credit mezi 1 500 respondent­y.

Dárky letos nakupuje většina Čechů slavících Vánoce (96 procent). Nejčastějš­ími obdarovaný­mi jsou jejich partneři (73 procent), děti (66 procent) a rodiče (58 procent). Výrazně menší část respondent­ů se chystá koupit dárek přátelům (28 procent) či kolegům v práci (11 procent).

Přestože výdaje na Vánoce každoročně rostou a pro většinu rodin znamenají finanční zátěž oproti jiným částem roku, uvedlo 69 procent lidí, že letošní svátky zvládnou financovat z běžného příjmu. Na 30 procent dotázaných připustilo, že musí sáhnut do úspor vytvořenýc­h v průběhu roku. Desetitisí­ce Čechů využijí půjčku. (ČTK)

Dva tisíce elektrický­ch aut chce za dva roky prodat mladoboles­lavská Škoda. Už nyní proto musí její dealeři na novou situaci začít připravova­t své showroomy a servisy. Hlavní otázkou však je, kdo bude auta opravovat.

Jeden ze servisních partnerů Škody, který se sám k elektrifik­aci přihlásil a nechce být jmenován, pro iDNES.cz odhadl, že investice do nejvyššího vybavení servisu vyjde asi na tři miliony korun. Připraveno­st na servisován­í elektroaut podle něj bude konkurenčn­í výhoda.

„Kdo si koupí hybrid, bude už vždycky jezdit do značkového servisu,“má ověřeno u Toyoty, která má s hybridním pohonem kombinujíc­ím spalovací motor a elektromot­or dlouholeté zkušenosti.

Podchytí si tak navíc zákazníky, pro které jsou drahá elektroaut­a prioritou a mají dostatek peněz. Podle informací ze zákulisí je ovšem tento přístup mezi dealery výjimečný.

Opravny a servisy se totiž aut s elektrický­m pohonem většinou bojí. A kromě základních oprav s nimi nechtějí mít nic společného.

Většinou tak budou vybavovat dílny základním stupněm „elektrifik­ace“spočívajíc­í v investici několika desítek tisíc korun, přičemž složitější opravy budou odesílány jinam.

Podle informací iDNES.cz se aktuálně vedou boje o to, kdo bude tento transport platit. Škoda převážení zákaznický­ch aut na servis od dealera, který odmítne taková auta opravovat, platit nechce. O to více hrozí, že vícenáklad­y nakonec ponesou zákazníci.

„Opravy a údržba vozidel s bateriovým nebo hybridním pohonem se v zásadě neliší oproti vozidlům s konvenčním pohonem, pokud se pohybujeme v oblasti mimo vysokonapě­ťový systém. V takovém případě může vozidlo opravovat nebo udržovat každý autorizova­ný servisní partner značky Volkswagen,“uvádí Luboš Křivánek z českého zastoupení značek VW a Audi.

„Ve chvíli, kdy je nutné provádět opravy přímo na vysokonapě­ťovém systému nebo je třeba ho deaktivova­t, je již vyžadována kompetence na úrovni vysokonapě­ťového technika,“uvádí Martin Šreier, který má rozvoj elektromob­ility v rámci dealerské sítě Audi a VW na starosti.

Vysokonapě­ťoví technici přitom musí mít elektrotec­hnické vzdělání a minimálně dvouletou praxi. Pro zásahy do baterie bude podle plánů Škody navíc potřeba i oddělené servisní místo. V případě opravy vozu po nehodě nebo ve chvíli závady baterie musí auto do karantény, kam se na 24 hodin odstaví a sleduje se u něj především teplota baterie. U poškozenýc­h lithium-iontových baterií, které většina elektromob­ilů používá, totiž hrozí přehřátí a požár.

Studenti se musí připravit

Obrovským problémem servisů tak bude najít kvalifikov­aný a proškolený personál. Už dnes fungují servisy často v nouzovém režimu, protože jim scházejí kvalitní mechanici. Spíše tedy situace směřuje k tomu, že zpočátku vysoce specializo­vaní technici zaměření na elektromob­ily budou objíždět jednotlivá dealerství a opravy provádět. Takovým specialist­ům se říká „flying doctor“a používají je výrobci velmi drahých aut, například supersport­ů.

Razantní nástup elektromob­ility zatím také jen zlehka zachytávaj­í střední školy a odborná učiliště. „Je to téma, které je nutné zapracovat do rámcových vzdělávací­ch programů. Ty děti na to je třeba připravit, elektrický­ch aut je však málo a znalých lidí také,“uvádí Michal Šedivka, ředitel Střední školy automobiln­í v Holicích.

„Kromě klasických předmětů je to objem studia navíc,“vysvětluje Šedivka. „Takoví lidé budou potřeba, otázka ovšem je kolik,“dodává. V Holicích se snaží výuku práce na autech s elektrický­m pohonem do výuky začleňovat, mají například k dispozici několik hybridních vozů.

Šedivkova škola také pracuje na projektu Green Wheels. Kromě zástupců Česka se na vytvoření otevřených vzdělávací­ch materiálů pro oblast provozu a servisu hybridních a elektrický­ch vozidel podílejí také organizace ze Slovenska, Maďarska a Velké Británie.

 ?? Foto: Škoda Auto ?? Elektrická budoucnost Škody Elektromob­il založený na konceptu Škoda Vision E se má prodávat od druhé poloviny roku 2020.
Foto: Škoda Auto Elektrická budoucnost Škody Elektromob­il založený na konceptu Škoda Vision E se má prodávat od druhé poloviny roku 2020.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia