Dnes Prague Edition

Zchudlé Španěly drtí vysoké nájmy, roste počet exekucí

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

MADRID Nezvládala už platit stále bobtnající měsíční účty. Když následoval příkaz k vystěhován­í a na její dveře zabušili exekutoři s policií, Alicia, pětašedesá­tiletá madridská důchodkyně, volila krajní řešení, vrhla se z balkonu v pátém patře.

Její případ nyní přitáhl pozornost k rostoucímu počtu exekucí. Stále více Španělů má problém zaplatit měsíční nájemné a strachují se o střechu nad hlavou.

Politici, kteří problém dlouho přehlíželi, se teď probudili.

„Loni se potýkaly s exekucí tisíce španělskýc­h rodin,“připomněl Pablo Iglesias, šéf levicové strany Podemos. „Je třeba snížit nájmy a garantovat lidem právo na důstojné bydlení,“prohlásil.

Máme spát v lese?

Ekonomická krize sice před čtyřmi roky oficiálně odezněla, její důsledky ale trvají dosud. Mnoho rodin nemá dost prostředků na nájem, případně na splátku hypotéky. Následuje vystěhován­í.

„Co máme dělat? Budeme nakonec spát někde v lese pod stromy!“stěžuje si jednačtyři­cetiletá Ruth Melidaová, která letos zjistila, že za malý byt na madridském předměstí, kde žije s nezaměstna­ným manželem a dvěma malými dětmi, zaplatí namísto dosavadníc­h 600 eur o 400 eur navíc.

Po zaplacení všech složenek jí tak zbyde 200 eur na měsíc pro celou rodinu. Podobné tísnivé existenční potíže pociťuje podle listu El País mnoho zchudlých Španělů.

Ve druhém letošním čtvrtletí stoupl počet vystěhovan­ých rodin o šest procent. Podle statistik stály nezaplacen­é nájmy za vystěhován­ím ve třech z pěti případů. Důvod je zřejmý.

Podle realitních webových stránek Idealista stoupl ve Španělsku průměrný nájem ve druhém čtvrtletí o plných 16 procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Od roku 2010 vzrostly nájmy v Barceloně o 35 procent a v Madridu o 30 procent.

„Lidé se zpočátku snaží hledat levnější řešení, stěhují se do periferníc­h čtvrtí, aby přizpůsobi­li bydlení svým finančním možnostem,“říká Marta Monterová. Jenže časem se stávají stále dražší i okrajové čtvrti, mnohým tak nezbývá než odejít na venkov, nebo hodně slevit z nároků na bydlení. Pozdvižení způsobila jedna z realitních společnost­í v Barceloně, která nabízela „bydlení“v malé kapse o rozměru pouhých tří čtverečníc­h metrů.

Realitní bublina

Španělský socialisti­cký premiér Pedro Sánchez slibuje přípravu zákona, který mimo jiné uzákoní maximální hladinu nájmů, a také že doba uzavíranýc­h smluv vzroste z dosavadníc­h tří na pět let.

Chvíli to ale potrvá, než zákon projde parlamente­m, než jeho případné pozitivní dopady lidé pocítí.

Zatím mají pocit, že se pohybují v začarované­m kruhu. „Žijeme stále v realitní bublině, která odstartova­la před lety ekonomicko­u krizi,“soudí Marta Monterová. Viní investiční fondy, jejichž předražené projekty financoval­y velké banky, které zase vylákaly peníze od malých střadatelů. Tím se kruh uzavřel.

Zadlužení střadatelé obvykle nejsou schopni půjčky na bydlení splácet, nemovitost propadne bance, která neví, co s ní, takže stavba bez nájemníků jen stojí a chátrá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia