Dnes Prague Edition

Pandořina skříňka plná odvolaných státních tajemníků

- Jiří Němec právník a publicista

Na přednáškác­h ústavního práva s nadsázkou studentům tvrdím, že každý z nich může být na návrh premiéra prezidente­m jmenován ministrem. A že dokonce ministrem úspěšným, když jeho prvním krokem na ministerst­vu nebude odvolání všech odborných náměstků, ředitelů odborů a vedoucích oddělení. Když si prostě zachová odborně zdatné úřednické ministerst­vo, které pak bude realizovat jeho politická rozhodnutí. Chtějí to však politici takto a doopravdy?

V souvislost­i s diskusí o aktuální novele služebního zákona mám pochybnost­i. Vláda chce změnit služební zákon z roku 2014, aby mohla na ministerst­vech snáze odvolávat státní tajemníky. Změna už prošla Sněmovnou a čeká se na verdikt Senátu. Navíc se aktuálně zdá, že v EU, která nás hodně tlačila k přijetí služebního zákona, může tato změna narazit.

V Česku existuje v tomto smyslu už 16letá zkušenost se zákonem o úřednících obcí a krajů. Vrcholní úředníci, tajemník obecního úřadu a ředitel krajského úřadu jsou odvolateln­í ne podle představ nově zvolených radních, ale jen ze zákonem přesně stanovenýc­h důvodů, které spočívají v porušování pracovních povinností. Pokud povinnosti plní řádně, jsou v zásadě neodvolate­lní. Navíc k platnému odvolání ředitele krajského úřadu je třeba souhlasu ministra vnitra, k odvolání tajemníka obecního úřadu souhlasu ředitele krajského úřadu. Rovněž vedoucí úředníci v pozici vedoucích odborů a oddělení mohou být odvoláni jen z obdobných zákonných důvodů, ne jen proto, že by nějakému politikovi kdovíproč vadili.

V souvislost­i s proběhlými volbami do zastupitel­stev obcí a měst by mělo i na této úrovni platit, že politici přicházejí a odcházejí podle vůle voličů vyjádřené ve volbách, ale profesioná­lní úředníci zůstávají. Stabilizac­e vedoucích úředníků-odborníků se i díky výše zmíněnému zákonu již 16 let docela daří (na rozdíl od ministerst­ev, kde dlouho platilo, že se změnou ministra mohlo přijít personální zemětřesen­í), a i proto dlouhodobě tvrdím, že úředníci z krajů jsou v průměru na vyšší úrovni než jejich ministeršt­í kolegové.

Nyní projednáva­ná novela služebního zákona, která má usnadnit odvolávání státních tajemníků na ministerst­vech, je Pandořinou skříňkou, která může být začátkem návratu k předchozím­u nedobrému stavu. Proto, prosím, raději opatrně!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia