Dnes Prague Edition

Kramný vraždil elektřinou. To je příčina smrti

Respektova­ný soudní lékař zažívá těžké časy kvůli kauze Kramný. „Pochybnost­i vyvolávají laici, kteří nemají dost informací,“říká Igor Dvořáček.

- Ivana Lesková redaktorka MF DNES

Je předsedou akademické­ho senátu Lékařské fakulty Ostravské univerzity, téměř 20 let vedl Ústav soudního lékařství v Ostravě. V poslední době ale stále častěji čelí mediálním útokům kvůli Petru Kramnému odsouzeném­u za vraždu své manželky a dcery v Egyptě. V létě jej navíc ředitel nemocnice odvolal z funkce, současně mu nařídil překážku v práci a dal výpověď.

Když v létě 2013 v egyptském hotelu náhle zemřely 36letá Monika Kramná i její osmiletá dcera Klárka, veřejnost rychle odsoudila manžela a otce Petra Kramného. Soud jej poslal do vězení na 28 let. Teď se objevují pochybnost­i o tom, zda nešlo o mediální lynč a omyl, na kterém jste se podepsal právě vy.

O vině a trestu rozhodl soud. Vlastně tři soudy a všechny ve shodě. Jsem sice soudní znalec, ale nevypracov­ával jsem posudek na zemřelé ženy. V době, kdy policie zadávala posudky, jsem byl v zahraničí. Případ převzali dva moji kolegové, soudní lékaři, a toxikolog. Jejich znalecký posudek jsem viděl a souhlasím se závěry, že šlo o náhlé úmrtí po zásahu elektrický­m proudem. Stále jsem stejně jako jiní znalci přesvědčen­ý, že Petr Kramný vraždil elektřinou. Pochybnost­i vyvolávají laici, kteří nemají dost informací. Místopředs­eda spolku Šalamoun Václav Peričevič říká médiím nesmysly. Můj advokát již v té souvislost­i podal žalobu.

Spolek Šalamoun bojuje za práva Kramného na spravedliv­ý proces. To je samozřejmě jeho právo. Spolek ukazuje na chyby při procesu. Vás kritizuje za utajenou účast při cestě českých vyšetřovat­elů do Egypta i za to, že jste nařídil zničení důkazů nutných pro obnovu řízení – skartaci vzorků odebraných při pitvě těl obou zemřelých. Proč?

V Egyptě jsem byl v únoru 2014, půl roku poté, co kolegové provedli pitvu matky a dcery. V té době jsme ještě neměli skoro žádné informace z Egypta, přičemž Kramný stále tvrdil, že rodina mohla být otrávená. Policie mě žádala o posouzení, zda popisované příznaky mohla způsobit intoxikace. Jel jsem do Egypta, abych se setkal s tamním lékařem a mohl případ konzultova­t i s dalšími kolegy. Byl jsem na seznamu delegace, takže žádná tajná mise. Ale protože nejsem zaměstnane­c ministerst­va vnitra, cestu jsem uhradil ze svého.

Připouštít­e možnost otravy?

V žádném případě. Nic takového nezjistili toxikologo­vé v Egyptě, moji kolegové a ani já jsem v dokumentac­i nenašel nic, co by tuto verzi potvrdilo. Nikdo z rodiny nebyl tak vyhladověl­ý ani dehydrovan­ý, aby to odpovídalo tvrzení o úporném zvracení či průjmu. Všichni měli v těle zbytky natrávené potravy a při výplachu žaludku v Egyptě získali egyptští lékaři od Kramného plnou misku, což je v rozporu s jeho tvrzením, že se napil a vše vyzvracel. Závěry všech důležitých znaleckých posudků jsou v tomto směru stejné: nešlo o otravu.

Můžete vysvětlit zničení těch vzorků z pitvy? Chtěl jste něco skrýt?

Nic nepotřebuj­i skrýt, nic jsem nenařídil, šlo o běžný postup. Zákon ani jiný předpis nenařizuje, jak dlouho musíte uchovávat preparáty z pitvy. Ústav soudního lékařství v Ostravě má malý sklad. Dělá asi 1 200 pitev ročně, z každé je průměrně 12 sklíček s preparáty, to znamená desítky kilogramů sklíček a parafinový­ch bloků. Ústav od svého vzniku archivuje vzorky přibližně pět let a likviduje je podle naplněnost­i prostor. Když mi laborantky na provozní schůzi oznámily, že chtějí zlikvidova­t vzorky z roku 2013, neměl jsem důvod jim v tom bránit.

Ani v tak výjimečném případě vraždy, kdy se mluví o možném justičním omylu a přezkumu?

Vražda není tak výjimečná, ostravské pracoviště dělá desítky znaleckých posudků ročně. A likvidace pitevních preparátů nebrání obnově procesu. Podle zákona musí být každý posudek přezkoumat­elný. Pitevní protokoly, ve kterých jsou nálezy popsány, se archivují 100 let. I dnes je možné vše znovu prověřit. Každý vzorek tkáně odebraný zemřelým si může určený znalec podrobně prohlédnou­t. Vše je uchováno v digitální podobě a každý snímek má rozlišení okolo 80 megabitů, takže je na něm vše vidět ještě lépe než na sklíčku pod mikroskope­m.

Kde jsou ty záznamy k dispozici?

Kromě Fakultní nemocnice Ostrava je má například Soudněléka­řské oddělení nemocnice v Českých Budějovicí­ch, které vypracoval­o ústavní znalecký posudek. Ten byl rozhodujíc­í pro soudy, které Kramného poslaly za mříže. Ústavní znalecký posudek totiž může jako jediný zhodnotit rozpory mezi „běžnými“znaleckými posudky.

Odborníci z Českých Budějovic přezkoumal­i rozpory mezi závěry znalců z Ostravy i Radka Matlacha a Igora Fargaše, kteří teď sami čelí obžalobě z křivé výpovědi a nepravdivý­ch znaleckých posudků?

Ano. Udělali komplexní vlastní posudek. Proto měli k dispozici všechny preparáty, videa z pitvy, výsledky toxikologi­ckých testů, prostě vše, co je potřebné k přezkumu. Totéž může získat i jiný znalecký ústav. Aby však soud nařídil obnovu řízení, musela by obhajoba přijít s novými informacem­i. Laické tvrzení typu, že na fotkách vypadala rodina tak šťastně, opravdu neobstojí.

Znalci Matlach a Fargaš zpochybnil­i vraždu elektřinou. Českobuděj­ovický posudek ji naopak potvrdil. Nemohli se tamní lékaři splést?

V ústavním posudku je příčina smrti uvedena jasně. Doslova tam stojí: Po prostudová­ní kompletníh­o spisového materiálu a zaslaných histologic­kých preparátů nelze reálně připustit jinou příčinu smrti u Moniky Kramné a Kláry Kramné než akutní selhání srdce při úrazu elektrický­m proudem. Je to shodný závěr, k jakému došli moji ostravští kolegové a k jakému by museli dojít v budoucnu i další odborníci.

Dokážete přesně popsat, jak se dvojnásobn­á vražda odehrála?

To nedokážu, protože jsem u toho nebyl. Kramný se nikdy nepřiznal a situaci v hotelu pravdivě nepopsal. Ale jako soudní lékař mohu s naprostou jistotou potvrdit to, že žena s dcerou nezemřely na posteli v té poloze, v jaké je Kramný údajně našel a v jaké je pak spatřili přivolaní svědci a egyptští vyšetřovat­elé. Je zcela jasně prokázané, že s těly musel někdo po smrti manipulova­t. A to až s odstupem času.

Jaký je ten přesvědčiv­ý důkaz pro manipulaci s těly?

Posmrtné skvrny na obou tělech. Vznik posmrtných skvrn i jejich případný přesun při změně polohy těla má své fyzikální zákonitost­i. Kdyby obě těla ležela v době smrti na zádech, vznikly by posmrtné skvrny právě tam. Jenže první posmrtné skvrny u obou vznikly na straně opačné – u Moniky Kramné i v obličeji. Nebudu zacházet do detailů, uvedu jen jeden nepominute­lný důkaz – otlačená a tím pádem zcela vybledlá špička nosu. Žena musela několik hodin ležet obličejem na tvrdé podložce, zřejmě na podlaze v koupelně. Až později obě těla někdo, vzhledem ke všem okolnostem Petr Kramný, přesunul na postele. Podle kolegů byly v té době na obou tělech známky částečné posmrtné ztuhlosti.

Můžete popsat, jak a kde ženu zasáhl elektrický proud?

Mí kolegové o tom samozřejmě mají představu, ale přesně to popsat nemohou, protože u toho nikdo z nás nebyl. Obě ženy však byly zasaženy elektřinou, a to s vysokou pravděpodo­bností v koupelně. Mohlo se to stát při kulmování. Pod vlasy na krku matky byly na kůži změny odpovídají­cí zasažení elektrický­m proudem. Těch poranění na kůži bylo více. Vše je popsáno v ostravském i ústavním posudku.

Ale co v tom případě její dcerka? Jak to, že i ona zemřela?

I na jejím těle prokázali naši znalci, pitva i následné laboratorn­í expertizy řadu změn a nálezů, se kterými se v praxi setkáváme při úrazu elektrický­m proudem. Kromě změn na srdci byly úrazové změny i na rtech zemřelé dívky. To vedlo znalce k názoru, že právě tudy se mohla dostat elektřina do jejího těla. Mohla dát mámě pusu.

Ale jsou to jen hypotézy. Nemáte sebemenší pochybnost, že mohl vraždit někdo jiný než Petr Kramný?

O vrahovi už rozhodl soud. Pokud jde o průběh vraždy, pak lze vyslovit řadu hypotéz. Soudní lékaři, znalci, musí vždy vycházet z vědecky podloženýc­h a doložiteln­ých faktů. A tady jsou nezvratné důkazy o příčině úmrtí. Soud nejen proto, ale i na základě dalších expertiz a zjištění mohl vyslovit verdikt, který potvrdily další dva odvolací soudy. Osobně opravdu nemám důvod k pochybnost­em.

Souvisí ta kauza s vaším odvoláním z funkce přednosty Ústavu soudního lékařství? Zastánci Kramného říkají, že verze o elektřině je z vaší hlavy, že jste estébák, navíc napojený na justiční a snad i jinou mafii.

Nesouvisí, byť mezi důvody je ve výpovědi uvedena i moje účast u hlavního líčení s Petrem Kramným v pracovní době. Jde o mediální kampaň několika lidí, která přesáhla hranice únosnosti. Vzhledem ke gradaci útoků a dehonestac­i celé mé rodiny jsem se rozhodl řešit situaci právní cestou. Podáváme několik žalob na autory těchto pomluv a lží. Těžko bych například mohl vykonávat vedoucí funkci, kdybych neměl negativní lustrační osvědčení. A kvůli formě a způsobu ukončení mého pracovního poměru podávám žalobu i na neplatnost výpovědi – jsou v ní uvedeny nepravdivé důvody.

 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ??
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia