Dnes Prague Edition

Libeňák čeká oprava, předmostí padnou

Praha příští rok obnoví schodiště, osvětlení i zábradlí mostu mezi Libní a Holešovice­mi. V únoru vznikne studie, která rozhodne o způsobu celkové rekonstruk­ce.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Nedávné vedení hlavního města mělo jasno: Libeňský most se nevyplatí opravovat. Rychlejší a levnější řešení je demolice a výstavba nové konstrukce.

Jenže náměstkem primátora pro dopravu je dnes Adam Scheinherr (Praha sobě), který ještě jako veřejnosti neznámý aktivista několik let bojoval za záchranu této ojedinělé stavby s prvky kubismu. I proto jedním z prvních kroků nové rady města bylo včerejší přijetí rozhodnutí, kterým namísto bourání začíná dlouhodobý proces obnovy mostu.

„První fáze, která nezpůsobí uzavření mostu pro dopravu, může začít příští rok,“slibuje náměstek. Jednat by se prozatím mělo pouze o dílčí práce, které však budou na první pohled patrné a celkově zlepší vzhled této chátrající stavby. Konkrétně začne Technická správa komunikací (TSK) opravovat na vnější straně například schodiště, sloupy osvětlení nebo zábradlí. Kromě toho budou z mostu do podchodů pod řekou přeloženy veškeré inženýrské sítě.

Zároveň magistrát nechá vypracovat studii proveditel­nosti, která by měla být k dispozici v únoru příštího roku. Na základě jejích výsledků Praha rozhodne o způsobu rekonstruk­ce mostu. „Studie nám dá odpověď například na to, zda bude nutné vybourat vnitřní obloukové pásy mostu, nebo je budeme moci zachovat. Obě varianty srovná z hlediska zatížiteln­osti, životnosti a nákladů na rekonstruk­ci. Podle toho se následně rada města rozhodne, na které řešení definitivn­ě přistoupí,“vysvětluje Scheinherr.

Celá stavba je vlastně soumostím. Chystaný materiál se bude zabývat především architekto­nicky nejcennějš­í střední částí, která se klene přes Vltavu, nikoliv navazující­mi tělesy na obou březích. Právě předmostí na holešovick­é i libeňské straně jsou totiž v nejhorším technickém stavu a také podle názoru vedení města budou muset být zbourána a nahrazena novými.

Přívětivěj­ší okolí mostu

V rámci oprav chce město také proměnit dosud zanedbanou oblast v blízkosti mostu. Proto se uskuteční architekto­nicko-urbanistic­ký workshop pod vedením náměstka pro územní rozvoj Petra Hlaváčka (Spojené síly pro Prahu/TOP 09), který bude řešit možné úpravy. Ty se mají navíc týkat i příští podoby sousedního Rohanského ostrova, otázky dopravy na Palmovce nebo protipovod­ňové ochrany.

V případě komplikova­né obnovy Libeňského mostu mohou radní počítat s podporou starosty Prahy 7 Jana Čižinského, který je Scheinherr­ovým kolegou v uskupení Praha sobě. Naopak nejvyšší představit­el Prahy 8, která leží za mostem na druhé straně řeky, už zdaleka tak nadšený není. „Zatím to vypadá, že hlavní činností budou jen drobné práce, které povedou k tomu, aby most lépe vypadal. Nechci nic kritizovat předem, ale jsem mírně řečeno skeptický,“sdělil starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS).

Sám přitom prý není přesvědčen­ým zastáncem bourání, ale ani rekonstruk­ce. „Myslím, že most musí být nejprve detailně prozkoumán a varianta, která bude rychlejší, by měla být zvolena. Ale obávám se, že rekonstruk­ce bude delší a dražší,“dodává.

Padají i další mosty

Otázka kondice pražských mostů evidentně bude jedním z hlavních témat celého následujíc­ího volebního období. Vedení města ve složení Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu (TOP 09/STAN) jich totiž zdědilo v havarijním stavu mnohem víc. Už loni v prosinci spadla lávka v Troji a koncem října bylo také z technickýc­h důvodů dočasně uzavřeno předmostí Hlávkova mostu u Vltavské.

Nicméně v případě některých mostů už delší dobu běží přípravy na nutnou rekonstruk­ci. Například minulý týden provedla TSK zátěžové zkoušky na mostu Legií. Sebraná data následně poslouží k podrobné kontrole stavu památkově chráněné stavby. Jeho samotná oprava nezačne dříve než za dva roky. Aktuálně technici provádějí také diagnostik­u Hlávkova mostu a to samé brzy čeká i Barrandovs­ký nebo Palackého most. „Až u všech budeme znát výsledky a konkrétní data, přistoupím­e i k samotné rekonstruk­ci,“doplňuje náměstek.

Už minulé vedení Prahy nechalo vybudovat pod Vltavou v místě chátrající­ho Hlávkova mostu kolektor pro uložení inženýrský­ch sítí, které dosud vedou právě útrobami mostu. Dva roky trvající výstavba, která vyšla na 600 milionů korun, by měla skončit v příštích dnech. Bez přeložení sítí totiž nelze konstrukci mostu obnovit.

Magistrát by také rád zachránil železniční most u Výtoně, který je prolezlý korozí. Problém je však v tom, že patří Správě železniční dopravní cesty (SŽDC). Ta jej chce zbourat a nahradit novým. Jenže minimálně prozatím není demolice možná, protože je most pod památkovou ochranou. Jestli bude sejmuta, rozhoduje právě ministerst­vo kultury. „Ještě nemáme všechna předepsaná stanoviska potřebná pro rozhodnutí,“odmítá dělat předčasné závěry mluvčí ministerst­va kultury Simona Cigánková.

Naopak v plánu je i výstavba nových mostů, konkrétně Dvoreckého a Rohanského. Vítězný návrh pro ten první, který bude sloužit tramvajím, chodcům a cyklistům, vybrala odborná komise v rámci architekto­nické soutěže letos v září. Pražské zastupitel­stvo by pro něj mělo odsouhlasi­t zpracování podrobné projektové dokumentac­e na svém prosincové­m jednání.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Ochránci mostu Příznivci kubistické­ho mostu památku chránili při symbolické blokádě letos v dubnu. Protestova­li proti vedení města, které chtělo most zbourat.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Ochránci mostu Příznivci kubistické­ho mostu památku chránili při symbolické blokádě letos v dubnu. Protestova­li proti vedení města, které chtělo most zbourat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia