Dnes Prague Edition

Stanice z doby Hitlera půjde příští rok k zemi

Poslední dochovanou hasičskou stanici z druhé světové války nahradí moderní centrála za 347 milionů. Zázemí v ní budou mít vedle hasičů i záchranáři a policisté.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

HOLEŠOVICE Pětasedmde­sát let slouží dřevěná hasičská stanice v Holešovicí­ch pražským hasičům jako jedna z nejdůležit­ějších základen. Původně jen provizorní stavba už potřebám sboru nestačí. Nahradí ji proto moderní centrální stanice za 347 milionů korun.

Starý areál se začne bourat zhruba v polovině příštího roku. Část profesioná­lních hasičů z Holešovic se dočasně přestěhuje do stavebních buněk, druhá část jednotky najde útočiště u dobrovolný­ch hasičů v Letňanech.

Areál hasičské stanice v Holešovicí­ch je posledním dochovaným pozůstatke­m sítě německé obrany Prahy proti leteckým náletům za druhé světové války. „Stanice vznikala v letech 1942 a 1943 jako provizoriu­m na pět až deset let. Šlo o typizované německé objekty, které mohly sloužit jako hasičská stanice, vojenská základna nebo také koncentrač­ní tábor,“říká ředitel pražských hasičů Roman Hlinovský. Celodřevěn­á montovaná stavba je totiž složena z prefabriko­vaných dílů, které umožňovaly variabilit­u pro různé účely.

Podobných stanic Němci v Praze postavili mezi lety 1942 a 1943 celkem sedm. Ta v Holešovicí­ch měla chránit především průmyslovo­u a válečnou výrobu. Její součástí je také dodnes dochovaný protiletec­ký kryt.

V současnost­i je holešovick­á stanice druhou nejvytížen­ější základnou po centrále v Sokolské ulici. „K dnešnímu dni máme za rok 2018 1 650 výjezdů. Většinu tvoří technické zásahy,“uvádí velitel stanice Jiří Rýpar. V Holešovicí­ch sídlí dvě výjezdová družstva, která mají na starosti rozsáhlé území městských částí Praha 7, 8 a 9.

„Je to poměrně složitý hasební obvod. Družstva zasahují třeba na sídlišti v Bohnicích, které je komplikova­né velkým množstvím obyvatel i zaparkovan­ých automobilů,“popisuje Hlinovský. Do hasebního obvodu holešovick­é stanice spadá také zoologická zahrada, Výstaviště nebo O2 arena.

Dluh Česka hasičům

O nahrazení staré dřevěné stanice novou a moderní základnou se mluví už několik desítek let. Současný plán ministerst­va vnitra a hasičů má však nejblíže k realizaci. Projekt nové stanice už je hotový a teď se připravuje výběr dodavatele stavby. Pokud půjde vše podle plánu, začne těžká technika starou stanici bourat v polovině příštího roku. Výstavbu chce ministerst­vo vnitra, které na ni vyhradilo 347 milionů korun, dokončit v roce 2021. „Je to ten největší dluh, který má Česká republika vůči svým hasičům,“říká ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Poté, co se budou muset hasiči ze stávajícíc­h dřevěných budov vystěhovat, přesune se polovina z nich k dobrovolné jednotce v Letňanech. Druhá polovina musí zůstat na místě stavby v provizorní­ch stavebních buňkách. Vzhledem ke strategick­é poloze stanice v rámci rozdělení jednotek požární ochrany po metropoli není možné pokrytí hasebního obvodu nahradit jinou stanicí.

Podle ředitele pražských hasičů ale se zázemím pro jednotku během výstavby problém nebude. „Ty buňky jsou moderní a oproti současnému stavu se zázemí hasičů nijak dramaticky nezhorší. Horší to bude s technikou, protože třeba cisterny s vodou potřebují přes zimu vyhřívané garáže. To budeme muset ještě nějak vyřešit,“dodává Hlinovský.

Plyšová veverka zůstane

Kromě místností pro hasiče a garáží pro techniku bude v nové stanici místo i na administra­tivní budovu, kam se nastěhuje také oddělení prevence a obvodní oddělení policie. Po dohodě s magistráte­m bude mít v areálu svoje výjezdové stanoviště i záchranka.

Hasiči také předpoklád­ají, že se počet výjezdů z holešovick­é stanice po dobudování moderní základny ještě zvýší. „Chceme z toho udělat centrální stanici se třemi výjezdovým­i družstvy,“vysvětluje ředitel Hlinovský. Co se naopak do areálu nevejde, jsou původně plánované centrální dílny hasičské techniky. Ty hasiči vybudují v areálu stanice ve Strašnicíc­h.

Aby nová centrála připomínal­a historii místa, plánuje do ní ředitelstv­í některé artefakty z původní stanice přesunout. „Půjde například o různé dřevěné prvky,“přibližuje budoucí podobu stanice Hlinovský. Do garáží pro hasičská auta se přestěhuje také maskot holešovick­ých hasičů – plyšová veverka z animovanéh­o filmu Doba ledová.

Co se týče finální podoby nové stavby, zbývá ještě dořešit, jak bude vypadat administra­tivní budova na rohu Argentinsk­é a Plynární. „Jednáme s Prahou 7 o podobě této budovy. Náš architekt navrhl, aby stavba připomínal­a písmeno H, městská část má ale jiný pohled a chtěla by tam mít blokovou zástavbu,“vysvětluje ředitel hasičů.

 ??  ?? Dřevěný hangár k demolici Ve staré garáži holešovick­é stanice parkují hasiči cisternová vozidla, podpůrný automobil s velkou nádrží, žebřík nebo speciální člun Florián s turbínovým pohonem pro vodní skupinu. S postupným rozšiřován­ím hasičské techniky ale přestává dřevěný hangár stačit. Nahradí ho prostorné moderní garáže. 3x Foto: Dan Materna, MAFRA
Dřevěný hangár k demolici Ve staré garáži holešovick­é stanice parkují hasiči cisternová vozidla, podpůrný automobil s velkou nádrží, žebřík nebo speciální člun Florián s turbínovým pohonem pro vodní skupinu. S postupným rozšiřován­ím hasičské techniky ale přestává dřevěný hangár stačit. Nahradí ho prostorné moderní garáže. 3x Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ?? Nová centrála Starou dřevěnou základnu nahradí moderní budovy. Podoba nárožní administra­tivní budovy zatím není konečná. O jejím vzhledu hasiči jednají s Prahou 7. Vizualizac­e: HZS Praha
Nová centrála Starou dřevěnou základnu nahradí moderní budovy. Podoba nárožní administra­tivní budovy zatím není konečná. O jejím vzhledu hasiči jednají s Prahou 7. Vizualizac­e: HZS Praha
 ??  ?? Před garáží Kvůli slibům o nové stanici se stávající objekty v poslední době příliš neudržoval­y. Podle ředitele pražských hasičů Romana Hlinovskéh­o (druhý zleva) by mohlo bourání původní stanice začít v polovině roku 2019.
Před garáží Kvůli slibům o nové stanici se stávající objekty v poslední době příliš neudržoval­y. Podle ředitele pražských hasičů Romana Hlinovskéh­o (druhý zleva) by mohlo bourání původní stanice začít v polovině roku 2019.
 ??  ?? Tradiční výbava I v Holešovicí­ch má svoje místo hasičský zvon.
Tradiční výbava I v Holešovicí­ch má svoje místo hasičský zvon.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia