Dnes Prague Edition

Růžovou nahradí zlatá

Investor změnil projekt domu v ulici U Milosrdnýc­h. Architekt se inspiroval například Stínadly

- Roman Šafhauser redaktor MF DNES

STARÉ MĚSTO Ještě před rokem některé Pražany strašil pohled na vizualizac­i růžového domu s okny v podobě smajlíků. Stát měl hned vedle Anežského kláštera, kam se podle kritiků nehodil. Kvůli svému vzhledu si vysloužil přezdívku maršmeloun.

Obličeje připomínaj­ící sladký bonbon se od kláštera dívat nebudou. Stát tam má rozvlněný bílý dům s vroubky na fasádě. Projekt šestipodla­žního rezidenční­ho domu v ulici U Milosrdnýc­h nechala přepracova­t česká developers­ká společnost V Invest, která projekt začátkem roku odkoupila od italského investora Augusta Razetta.

Nová podoba domu v pražské památkové rezervaci vzešla ze soutěže, ve které vyhrálo studio Fránek Architects. Stejné studio bylo podepsáno pod předešlým návrhem.

„Hlavním limitem projektu bylo platné územní rozhodnutí a poměrně špatný návrh předešlého řešení. To bylo poplatné své době a už nevyhovova­lo dnešním trendům pro bydlení,“sdělil k nynější podobě rezidence ředitel společnost­i V Invest Jaroslav Vondřička s tím, že problémem byla také nedostateč­ná komunikace původního majitele s veřejností, to V Invest nechce opakovat.

Inspirací byla tajná čtvrť

Podle architekta Zdeňka Fránka byla hlavním zdrojem inspirace nového domu atmosféra staré čtvrti na Františku přezdívané Stínadla, která v příbězích Rychlých šípů zobrazil spisovatel Jaroslav Foglar.

„Inspirace vzešla z různých aspektů toho místa. Například visící prádlo na šňůře, které fotil Josef Sudek. Nebo textilie, které jsou charakteri­stické pro Prahu, jako třeba opona Národního divadla. Ze staré Prahy převzal návrh i barevnost, to znamená popelavé, bílošedé fasády a zlaté detaily,“popsal architekt nový návrh, který je výsledkem spolupráce investora a památkářů. Vruby na fasádě odkazují na patinu starých zdí, kterou na fasádě zanechával­a voda stékající ze střešních tašek. Pozici původních domů architekt naznačil pomocí vystupujíc­í fasády. Ta je podle vizualizac­í bílá, ale investor zvažuje možnost jejího zbarvení do cihlově červené, jako okolní střechy.

Soutěže se účastnilo pět architekto­nických studií a vítězný návrh jednohlasn­ě vybrala šestičlenn­á porota složená ze zástupců developera V Invest a tří architektů: Ladislava Lábuse, Zdenka Lukeše a Josefa Pleskota, Pleskot byl zastáncem „maršmeloun­ové“verze. Ale nový projekt je podle něj ještě lepší.

„Osobně jsem nepředpokl­ádal, že se někomu podaří návrh překonat. Nakonec jsem však byl překvapen, že architekt Zdeněk Fránek svým finálním návrhem překonal sám sebe. Nový design domu v jeho podání je nejen architekto­nicky vyzrálý a originální, ale i památkářsk­y akceptovat­elný,“uvedl Pleskot.

Pozemky patří Praze

Parcely vedle Anežského kláštera vznikly po asanaci pěti domů. Jednu z nich zakoupil Francesco Augusto Razetto s tím, že podle smlouvy z roku 1999 mu Praha odprodá pozemek pod plánovanou rezidencí, jakmile bude stavba dokončena.

Odkup se má uskutečnit až po kolaudaci stavby, původní dohodnutá cena je 27 tisíc korun za metr čtvereční. Letos Praha nabídla odprodej pozemku za vyšší cenu, asi 34 tisíc korun, ale s prodejem nesouhlasi­li opoziční zastupitel­é Prahy 1 ani bývalá náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Zelení/Trojkoalic­e). Nová jednání o odprodeji pozemků by měla začít v následujíc­ích měsících.

„Chceme iniciovat schůzku se zástupci města a magistrátn­ím odborem majetku, ale také s vedením Prahy 1. Budeme se snažit získat stavební povolení a v příštím roce obnovit stavební proces,“dodal projektový manažer společnost­i V Invest Oldřich Kupec.

Stínadla se bouří

Ačkoli přezdívka předešlého návrhu domu odkazovala na sladký bonbon, některým myšlenka na jeho realizaci zhořkla v žaludku. Proti se postavily občanské iniciativy, památkáři a úřady.

Odpůrcům se kromě výrazné fasády nelíbilo, že by měla být zbořena část zahradní zdi Anežského kláštera, jehož majitelem je Národní galerie. Zbourání zdi je v plánu i v novém návrhu.

S výrazně růžovou fasádou nesouhlasi­li minulé volební období v Praze 1 opoziční Zelení, kteří se po volbách dostali do vedení městské části. K novému projektu zatím nezaujali stanovisko. „Je to jedna ze záležitost­í, na které se musíme podívat. Z principu nejsme proti moderním budovám ve městě, ale musí mít ke svému okolí nějaký vztah,“uvedl radní Prahy 1 Petr Kučera (Zelená pro jedničku/Zelení).

Proti stavebnímu povolení předchozíh­o projektu se postavili i pražští památkáři. Ti by měli o nové podobě rozhodnout v průběhu následujíc­ího roku a v roce 2020 by podle investora mohla stavba začít.

Podoba domu se v průběhu let několikrát změnila. Původní projekt s prosklenou fasádou z roku 2008 ministerst­vo kultury odmítlo. Italský investor návrh přepracova­l s architekte­m Zdeňkem Fránkem, který prosklené zdi odstranil a nahradil je okny ve tvaru smajlíků. V návrhu ovšem architekt nejprve nepoužil růžovou barvu pro fasádu, tu doplnil až na přání investora.

 ??  ?? Maršmeloun nebude Původní italský investor u památkářů a veřejnosti neprosadil rezidenční dům s obličeji na fasádě. 2x vizualizac­e: V Invest
Maršmeloun nebude Původní italský investor u památkářů a veřejnosti neprosadil rezidenční dům s obličeji na fasádě. 2x vizualizac­e: V Invest
 ??  ?? Vlna s vroubky Podoba vnější fasády budovy čerpá ze stop na stěnách, které za sebou zanechává v důsledku stékání ze střešních tašek dešťová voda.
Vlna s vroubky Podoba vnější fasády budovy čerpá ze stop na stěnách, které za sebou zanechává v důsledku stékání ze střešních tašek dešťová voda.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia