Dnes Prague Edition

Patti Smith je stále oddaná svému psaní

- redaktorka MF DNES Monika Zavřelová

PRAHA „Nejsem muzikantka. Představa lidí o mně je daleko od pravdy,“řekla před pár lety Patti Smith, aby upozornila na svá dlouholetá snažení na poli literatury, kresby nebo fotografie. V nové knize Oddanost odhaluje, jak sama bojuje s prchavou inspirací a rychle mizejícími múzami. Dílo je totiž součástí série Proč píšu, která odkazuje k výročním přednáškám na Yaleově univerzitě.

O inspiraci i Weilové

„Inspirace je nepředvída­telnou veličinou, zásah múzy v nestřeženo­u hodinu. Šípy se rozletí, a aniž by si to člověk uvědomil, je zasažen,“píše v úvodu knihy, kterou věnovala své přítelkyni Betsy Lernerové.

Na dalších řádcích už popisuje svou cestu do Francie, kde má představit knihu. I několikaho­dinová cesta přes Atlantik v podání Patti Smith však může působit lyricky. Stejně tak pobyt v hotelovém pokoji, kde se střídají zvuky a obrazy televize s vlastními sny autorky. Lyrická je však celá Oddanost. Často vyzdvihuje osobnost Alberta Camuse, Arthura Rimbauda nebo Williama Blakea. Do rodinné vily prvního zmiňovanéh­o se dokonce na pozvání autorovy dcery sama podívá a spatří i rukopis slavného Prvního člověka.

Hlavním zdrojem inspirace je však v knize životní příběh francouzsk­é filozofky a aktivistky Simone Weilové. O jejím životě si nejprve během cest čte, aby z ní později učinila hrdinku své povídky, která tvoří druhou část knihy. „Vyrazila napříč slovutnými halami vysokého vzdělávání, geniální a privilegov­aná, a všeho se vzdala, aby mohla nastoupit na složitou cestu revoluce, zjevení, veřejné služby a sebeoběti,“vyjadřuje s obdivem k Francouzce, která zemřela v pouhých 34 letech.

Sérii vyprávění, dojmů a vzpomínek Oddanost do češtiny přeložila Lýdie Kárníková a vydalo nakladatel­ství Dokořán.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia