Dnes Prague Edition

Závěr patří Daně Zátopkové

Čtvrtá řada cyklu GEN – Galerie elity národa – se uzavře 9. prosince na ČT portrétem olympijské vítězky Dany Zátopkové, jenž přinese i záznam jejího doposud neznámého vystoupení z ledna 1969 ke smrti Jana Palacha.

- redaktorka MF DNES Mirka Spáčilová

PRAHA Celkem 382 jmen uznávaných osobností již obsahuje unikátní videobanka GEN – Galerie elity národa, kterou před pětadvacet­i lety začala pro Českou televizi připravova­t společnost Febio. Po třech předchozíc­h sériích se nyní uzavře i čtvrtá, vysílaná od loňska a věnovaná oslavám sta let republiky. Završí ji symbolicky právě portrét šestadevad­esátileté olympionič­ky, legendární oštěpařky Dany Zátopkové.

Nováčci za kamerou

„K natáčení svolila po téměř dvou letech přemlouván­í a prokázala, že přes určité pohybové potíže má stále vitalitu, humor a nadhled. Navíc se tu objeví i dosud neviděné archivní záběry včetně proslovu Zátopkové ke smrti Jana Palacha,“shrnul autor projetu Fero Fenič.

Ojedinělý cyklus připojil ve čtvrté sérii bezmála sto dílů o mimořádnýc­h rodácích s mezinárodn­ím přesahem. Nejvíce z nich, skoro třetinu, tvořili umělci, následoval­i vědci a sportovci, slovo však dostali i voják, cestovatel nebo šlechtic.

O premiérové životní osudy 25 žen a 73 mužů se podělilo 61 tvůrců. Vedle zavedených dokumentar­istů v čele s Martinem Štollem, jenž natočil pět epizod včetně Zátopkové, si žánr poprvé vyzkoušeli Jiří Mádl, Jakub Špalek, David Černý či Ondřej Gregor Brzobohatý.

Milionové díly

A znovu platilo, že čtvrthodin­ové profily pro nedělní večery poutaly diváckou pozornost. Některé porážely svou sledovanos­tí i konkurenčn­í pořady komerčních stanic a dvě filmové podobizny, jmenovitě Hany Zagorové ve Feničově režii a Bohdana Pomahače očima Heleny Třeštíkové, dokonce přesáhly hranici milionu diváků.

Kdo nabídku odmítl

Věkový rozdíl mezi nejstarší zástupkyní premiérové řady Zátopkovou a nejmladší Petrou Kvitovou činil 68 let, do kolekce „rodinných“dílů, které točí děti o svých rodičích, zase přibyla Olga Sommerová. A stejně jako v minulých letech někteří oslovení natáčení svého portrétu odmítli. „Patří k nim třeba Barbora Špotáková, Gabriela Beňačková, Jan Švankmajer nebo Jan Svěrák. Jiní, například Karel Roden nebo Ivana Trumpová, na naši nabídku ani nereagoval­i,“shrnuje Fenič statistiku končící série.

Znamená i konec celého projektu GEN? „Myslím, že je stále nutné připomínat, kdo jsou nositelé skutečných hodnot národa,“odpovídá Fero Fenič. „Takže pokud budu naživu, rád bych stávající databázi třeba zase za deset let doplnil ještě pátou sérií. Líbilo by se mi totiž, kdyby celá galerie dosáhla počtu pěti set jmen.“

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Legendární oštěpařka Portrét Dany Zátopkové uzavře čtvrtou řadu cyklu GEN, následovat by však mohla ještě pátá.
Foto: Michal Šula, MAFRA Legendární oštěpařka Portrét Dany Zátopkové uzavře čtvrtou řadu cyklu GEN, následovat by však mohla ještě pátá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia