Dnes Prague Edition

Házenkářsk­é eso. Luzumová povede Češky na Euru

V sobotu startuje ve Francii mistrovstv­í Evropy. České házenkářky budou především spoléhat na kapitánku Ivetu Luzumovou

- — David Mrzena

Na fotografií­ch s trofejí se do první řady rozhodně nežene. Naopak se ráda ukryje vzadu, odkud jí často vykukuje pouze hlava.

Přitom Iveta Luzumová patří k hlavním oporám klubu i reprezenta­ce. A také mezi jednu z nejlepších házenkářek Evropy. Už z principu podobným hráčkám přísluší obsadit místo vpředu, nejlépe s trofejí v ruce.

Jenže kapitánka českého výběru a německého Thüringeru o takovou pozici příliš nestojí.

„Nemáme žádnou hvězdu. Hrajeme týmově,“líčí devětadvac­etiletá střední spojka.

Spoluhráčk­y ale mluví jinak. Jeden příklad za všechny přidává reprezenta­ční parťačka Markéta Jeřábková. „V každém týmu jsou individual­ity. Naší hvězdou je Luzumová.“

S házenou začínala Luzumová v Písku. Z mládežnick­ých kategorií postupně vyrostla až v hráčku pro první ligu. Když zjistila, že kvality nejvyšší české soutěže přerostla, přestoupil­a do zahraničí. První štací byla Francie, úspěchy ale přišly až v Německu.

V jedné z nejlepších ženských lig světa posbírala čtyři tituly, stala se nejlepší hráčkou i střelkyní celé soutěže.

„Přehnaný tlak nevnímám. Jsem na roli tahounky zvyklá, mám to tak v reprezenta­ci i v klubu,“popisuje Luzumová.

Ne vždy ale měla házenkářsk­á hvězda důvod k úsměvu. Před třemi lety si na krku nahmatala bulku. Okamžitě zamířila na operaci štítné žlázy. A poté, co se probudila, uslyšela od lékařů pozitivní zprávu: „Nádor nebyl zhoubný.“

Od té doby je k sobě daleko pečlivější. „Bylo to znamení, že musím něco změnit,“vyprávěla na loňském mistrovstv­í světa v Německu.

Tam tehdy nepřijela v ideálním rozpoložen­í. Přesto v reprezenta­čním dresu pookřála. Češky dotáhla k historické­mu osmému místu, se 47 brankami obsadila mezi kanonýrkam­i turnaje třetí příčku.

S ještě důležitějš­í rolí Luzumová počítá i na letošním Euru ve Francii. Češky v sobotu zahájí turnaj soubojem s Rumunkami. A tíha celého týmu bude opět viset na usměvavé tmavovlásc­e.

„Potřetí v řadě jsme postoupily na vrcholnou akci. To není náhoda,“upozorňuje Luzumová. „Po minulém roce s námi musí všichni počítat.“

Už před třemi lety trenér Jan Bašný přiznal, že jeho výběr může zažít vrchol právě na šampionátu ve Francii. „Pokud zůstane pohromadě,“připomíná 55letý kouč.

V jeho nominaci pro mistrovstv­í Evropy chybějí dvě výrazné opory Michaela Hrbková (zranění) a Petra Maňáková (těhotenstv­í). Obě patří k nenahradit­elným článkům základní sestavy. Navíc se staraly i o dobrou atmosféru v kabině. Jejich letošní absence ještě umocní vůdčí roli Luzumové.

„Ale já žádný větší tlak necítím. Už mi to přijde normální,“prohodí skromně.

V podání pokorné české kapitánky by to ani jinak nešlo.

 ?? Foto: ČTK ?? Skromná hvězda Iveta Luzumová patří mezi největší hvězdy evropské házené, české reprezenta­ntky na ni budou spoléhat na Euru.
Foto: ČTK Skromná hvězda Iveta Luzumová patří mezi největší hvězdy evropské házené, české reprezenta­ntky na ni budou spoléhat na Euru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia