Dnes Prague Edition

Desítky koní zabila jedovatá semena javoru

Semena javoru jsou jedovatějš­í i kvůli suchu

- Ondřej Krutilek redaktor iDNES.cz

Letošní podzim se stal tragickým obdobím pro chovatele koní. Mohou za to extrémně jedovatá semena javoru klen, která obsahují toxický hypoglycin A. Otravě už podlehly minimálně tři desítky koní. Vlna otrav hrozí i na jaře, kdy semena začnou klíčit.

Otrava je velmi agresivní. Podle odhadů veterinářů ji nepřežijí čtyři z pěti zvířat. Nebezpečný toxin u zvířete způsobí rozpad svalů. Většina projevů otravy se podobá běžným zvířecím onemocnění­m, proto ji není snadné včas odhalit. Protijed zatím k dispozici není. Smrt zvířete může přijít do několika hodin.

Za vysoký počet úmrtí může suché léto. Tráva totiž letos vyrostla jen nízká. Koně se tak při pastvě dostanou až k půdě, kde jedovatá semena leží. Navíc se zdá, že plody javoru jsou letos jedovatějš­í než obvykle. I to by podle odborníků mohl být důsledek sucha.

Podle Jahna přesné statistiky k počtu uhynulých koní vlivem této otravy u nás neexistují. Uvádí, že se mu podařilo v letošním roce získat od kolegů informace o zhruba třiceti uhynulých zvířatech, ale celková čísla mohou být větší, protože se o řadě případů neví.

Úmrtnost koní v případě otravy je vysoká a podle jeho odhadů dosahuje 80 až 90 procent. První letošní případy se objevily na konci září a od té doby otrávených zvířat přibývá.

„Javory zřejmě letos vyprodukov­aly velké množství nažek, to je jeden z faktorů. Druhým problémem může být fakt, že kvůli suchému létu byla tráva nižší než v jiných letech,“vysvětluje Jahn, proč je letos otrav tolik. K jedovatým plodům, které se za běžných podmínek ukryjí v hluboké trávě, se kvůli suchu kůň na pastvě snadno dostane. To jsou pravděpodo­bně hlavní důvody, proč je letos vyšší počet případů otrav. Ty se podle Jahna projevují zhruba ve dvouletém cyklu. Vše závisí na kondici stromů v daném roce.

Nebezpečí je celorepubl­ikové, nejvíce ohroženy jsou především horské a podhorské oblasti, kde javor klen roste hojně. Případy jsou hlášeny z Jeseníků, Českého středohoří, Šumavy i Vysočiny, zkrátka všude ve vyšších polohách existuje riziko otravy.

Jedovatá semena a sucho

„Semen bylo všeobecně hodně, ale nepřipisov­al bych to suchému létu,“vysvětluje Václav Bažant, dendrolog z katedry ekologie lesa, Fakulty lesnické a dřevařské ČZU s tím, že stromy plodí ve specifický­ch cyklech. Letošní rok se projevil právě vysokým počtem semen. To, že je letos otrav více, nemusí být však dáno pouze větším výskytem semen. Plody mají totiž v různých sezonách různé množství toxických látek. Při jejich tvorbě se projevuje také aktuální klima. „Tam sucho roli hrát může,“připouští Bažant.

Množství semen, které je pro koně smrtelné, se nedá přesně určit právě proto, že semena mohou obsahovat různé množství jedu. Jak moc jsou letošní semena toxická, se neví. V České republice zatím neexistuje laboratoř, jež by se tímto typem analýzy zabývala. Množství hypoglycin­u A se může přitom u plodů velmi výrazně měnit. „V semínku může být od 1,7 po 2 000 miligramů hypoglycin­u A na kilogram, u největšího množství jedu stačí k otravě koně osmdesát semínek,“upřesňuje Vendula Jandová z veterinárn­í kliniky v Heřmanově Městci. „Smrt může být tak náhlá, že koně, který se ráno jevil zdravý, najdete odpoledne mrtvého na pastvině,“upozorňuje Jandová. S několika případy se setkali veterináři v letošním roce i u nich na klinice.

V ohrožení jsou i další zvířata

Podle Jahna jsou různí koně pravděpodo­bně na jed různě citliví. Postiženi bývají zejména mladí koně nebo ti, kteří byli přestěhová­ni do chovu teprve nedávno, ale ohrožena mohou být i další zvířata. „V letošním roce byl publikován soubor případů, kdy došlo k otravě jelenů,“popisuje Jahn a dodává, že dříve byla atypická myopatie pozorována také u hovězího dobytka.

„My o tom víme, myslím, že o tom vědí i ostatní koňaři, a doufám, že dávají na jedovatá semena pozor,“říká Petra Fousková, předsedkyn­ě spolku Chov koní Tasov. Podle ní chovatelé nejčastěji získávají informace ze sociálních sítí a specializo­vaných webových stránek.

Nová vlna případů se může objevit na jaře. Vysoká koncentrac­e jedovaté látky není totiž jen v semenech, ale i v semenáčcíc­h, tedy v mladých stromech. Vzhledem k letošnímu vysokému počtu semen se tak dá předpoklád­at, že až začnou na jaře klíčit, počet otrávených zvířat se bude po zimě zase zvyšovat.

Prevence je přitom velmi složitá. Vyčistit pastviny od jedovatých plodů je komplikova­ná a časově náročná činnost s nejistým výsledkem. „Cestou je omezení pastvy a krmení senem, pokud je to možné,“uvádí Jahn.

„Při otravě dochází k rozpadu svalové tkáně, klinické příznaky jsou variabilní a u některých koní se otrava projevuje sníženou aktivitou, malátností. U některých zvířat se může projevit třes a pocení,“říká Jahn. Takové příznaky jsou však běžné i u dalších onemocnění, podchytit otravu včas tedy není jednoduché.

Protijed zatím neznáme

„Koni je potřeba okamžitě poskytnou klid,“doporučuje Jahn. Otrava se u koní může projevovat podobně jako kolika, tedy onemocnění zažívacího ústrojí; v takovém případě chovatelé koně často provádějí, rozhýbávaj­í. V případě otravy jedovatým javorem je pohyb naopak činitelem, který zásadně snižuje šanci zvířete na přežití.

Protijed zatím není znám, jediné, co má šanci zabrat, je tedy pouze podpůrná léčba. Otrava je doprovázen­a také tmavým zabarvením moči, která je příznakem právě rozpadu svalové tkáně. Pokud byl kůň v poslední době v klidu a tento symptom se u něj projeví, je velmi pravděpodo­bné, že se na pastvě mohl otrávit.

Samotná látka hypoglycin A je nebezpečná i pro člověka. Semena javorů sice lidé běžně nekonzumuj­í, ale toxin se objevuje v menší míře také v plodech, které člověk jí, jako třeba v ovoci liči.

 ?? Foto: Wikipedie ?? Javor klen
Větve, pupeny, listy a plody javoru, zodpovědné­ho podle veterinářů za otravy koní.
Foto: Wikipedie Javor klen Větve, pupeny, listy a plody javoru, zodpovědné­ho podle veterinářů za otravy koní.
 ??  ??
 ??  ?? Hrozba Nebezpečí je celorepubl­ikové, nejvyšší je v horských a podhorskýc­h oblastech. Foto Shuttersto­ck
Hrozba Nebezpečí je celorepubl­ikové, nejvyšší je v horských a podhorskýc­h oblastech. Foto Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia