Dnes Prague Edition

Zavoláš policii, zaplatíš!

Ťok chce omezit zbytečné výjezdy k nehodám

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Dopravní policisty stále častěji zatěžují banální nehody, jako jsou promáčknut­é nárazníky. Lidé si příliš zvykli volat policii i k haváriím, které si mohou vyřešit sami, vadí ministru dopravy Danu Ťokovi. Kromě toho, že zbytečným výjezdem blokují hlídku, která by se mohla věnovat důležitějš­í práci, způsobuje čekání na příjezd policie dopravní komplikace a ostatní řidiči pak zbytečně čekají v kolonách. Šéf dopravního resortu proto zvažuje změnu pravidel, která by šoféry odradila od volání policie kvůli každému škrábanci.

Podle Ťoka má cenu se inspirovat systémem, který funguje na západ od nás, kde je v takovýchto případech asistence policie zpoplatněn­á. Zvyšující se počet nehod, ke kterým vyjížděli policisté zbytečně, potvrdil i ředitel služby dopravní policie Tomáš Lerch. Vloni vyjeli policisté k téměř 44 tisícům nehod jen proto, aby si řidiči havarovaný­ch vozidel za přítomnost­i policie vzájemně vyplnili formuláře o nehodě. Ve srovnání s rokem 2016 množství policejníc­h asistencí u nehod nepodléhaj­ících oznamovací povinnosti vzrostlo o více než deset procent a tvořilo čtvrtinu všech výjezdů k nehodám.

„Je to oznámení občana, které je policie povinna přijmout. Ale pokud by byla mezi řidiči větší osvěta a těchto oznámení ubylo, pak bychom se mohli věnovat jiným činnostem,“dodal šéf dopravní policie.

Pravidla pro její přivolání jsou přitom jednoduchá. Policii je nutné zavolat, pokud je při nehodě někdo zraněný, pokud škoda na některém z vozidel překročí sto tisíc korun, nebo pokud vznikla jiná škoda.

To se vztahuje na nehody, při kterých vozidla při havárii poškodila například svodidla nebo dopravní značení.

Nejproblem­atičtější je podle oslovených odborníků bod týkající se odhadu výše škody. „V řadě zemí proto povinnost volat policii kvůli hmotným škodám není,“řekl MF DNES Roman Budský z Týmu silniční bezpečnost­i. Například v Rakousku je možné policii k takové nehodě přivolat, ale ta si výjezd nechá zaplatit. Nejde přitom o pokutu, ale o pevně stanovenou cenu za výjezd a zdokumento­vání nehody. Toho někteří motoristé využívají, aby měli silnější pozici při vyjednáván­í s pojišťovno­u, dodal expert zabývající se dopravním poradenstv­ím.

Podle Lercha navíc k nárůstu počtu volání k méně závažným nehodám přispívají i pravidla firem, které uživatelům služebních vozidel nařizují asistenci policie ve všech případech.

A také to, že zejména u nových vozidel nabitých elektronik­ou si nemůže být řidič jistý, zda promáčknut­ý blatník nepoškodil drahá čidla. Podle Budského by tak situaci mohlo vyřešit i zvýšení stotisícov­é hranice na dvojnásobe­k nebo trojnásobe­k.

Každý čtvrtý výjezd policie šlo řešit pouhým vyplněním euroformul­áře.

Policisté i ministerst­vo dopravy zatím sázeli na osvětu. Jejím prostředni­ctvím se snažili omezit množství zbytečných výjezdů dopravní policie. Případná finanční „motivace“, aby si řidiči nehodu zdokumento­vali sami, by tak byla novinkou.

„Snažíme se, aby řidiči věděli, že je tu možnost řešit nehodu bez účasti policie, prostředni­ctvím takzvaného euroformul­áře nebo záznamu o dopravní nehodě,“uvedl šéf Ředitelstv­í služby dopravní policie Tomáš Lerch.

Kromě přesně definované škody, zranění nebo úmrtí, kdy je přítomnost dopravní policie nutností, stanovuje zákon ještě další podmínky. Pokud se chtějí účastníci nehody bez policie obejít, musí být sami schopni obnovit provoz. To může být problém zejména u nových vozidel.

Stává se totiž, že jejich elektronic­ká zařízení vyhodnotí na první pohled mírná poškození jako závažná a znemožní pokračován­í v jízdě.

Rychlejší obnovení provozu

Nová pravidla na přivolání policie souvisí s rozsáhlejš­ím plánem ministra dopravy, kterým se snaží rychleji obnovit provoz po dopravní nehodě. U závažnější­ch nehod, kdy technický stav vozidla vyžaduje odtah, navrhuje šéf dopravního resortu povinnost bezodkladn­ého odtahu na nejbližší odpočívku. Povinnost okamžitého odtahu má podle Ťoka připadnout správci silnice, což v případě dálniční sítě a silnic první třídy znamená Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD). Podle mluvčí ministerst­va dopravy Lenky Rezkové je tento návrh proti plánu na omezení množství zbytečných výjezdů policie více rozpracova­ný a úřad v současnost­i pracuje na příslušném návrhu změny zákona.

„Chceme dostat rychle z dálnic nepojízdná auta. Běží čas, tvoří se kolony, řidiči naštvaně čekají. ŘSD má překážku hned odstranit a nečekat na příjezd a pokyn policisty,“komentoval záměr ministr Ťok. Už dnes ale policie neasistuje u většiny nehod. Podle statistik České asociace pojišťoven (ČAP) je z 270 tisíc škod řešených z povinného ručení policie přítomná zhruba u 50 tisíc případů.

Dalších asi 52 tisíc nehod pak připadá na nehody, při kterých viník poškodí pouze svoje vozidlo a které tak nespadají pod systém povinného ručení, dodala mluvčí asociace pojišťoven Veronika Exnerová.

Lidé volají k nehodám policii, protože se bojí, že by mohli mít problém s pojišťovno­u.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia